Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenský fintech startup Bookee.ai s.r.o. úspešne ukončil seed-round kolo financovania vo výške €500.000 získaných od investičného fondu Vision Ventures. Novozískaný kapitál umožní zdokonalenie a škálovanie súčasného machine-learning riešenia, ktoré bude poskytované ako plugin do vybraných SaaS účtovných platforiem v EMEA regióne.

Bookee.ai zjednoduší účtovníctvo vďaka AI (pozn. Artificial Intelligence ~ umelá inteligencia). Bookee.ai predikuje predkontácie a kategórie dokladov na základe histórie dotknutej spoločnosti aj zvyklostí iných podobných firiem. Navyše sa pomocou strojového učenia neustále zdokonaľuje a spresňuje v čase. Vďaka automatizácii Bookee.ai zrýchľuje a zlacňuje účtovníctvo bez zbytočných ľudských chýb. Ruky a hlavy ľudí tak budú uvoľnené z nudnej rutiny v prospech zaujímavejších činností s vyššou pridanou hodnotou ako je napríklad účtovné či daňové poradenstvo.

Otázky a odpovede

Ako a kedy vznikol nápad založiť Bookee?
Napad vznikal roky, ked sa kumulovali nudne manualne mesacne zapisy a kontroly v online uctovnictve nasich firiem , kde si dievcina Petra trhala svoje kratke vlasy, ze zbytoncne robi to iste a sem tam sa chybka vyskytne… V ramci Instarea sme sa AI venovali v kontexte bigdata mobilnych operatorov ci IoT zariadeni, takze sme k technologiam a machine learning mali prirodzene blizko. Definitivnu podobu sme tomu dali koncom minuleho roka, ked sme si prakticky vyskusali postavit a natrenovat neuronku nad nasimi hoistorickymi datami a fungovalo to prekvapivo dobre. A sucasne pri debate s inymi podnikatelmi a uctovnymi firmami sme zistili, ze problem je rozsiahli a v EMEA regione nie je vyrieseny.

Čo je vaša vízia?
Nasou viziou je to, ze ludia nemaju stracat cas a robit chyby pracami, ktore zvlada stroj lepsie, ale radsej ich uvolnit pre kreativnejsiu a zdravsiu pracu. T.z. v uctovnictve vymanit cloveka z opakujucich sa predkontovani uctovnych zaznamov a umoznit vzdelavat sa a poskytovat vyssiue pridanu hodnotu v kontrollingu, financnych analyzach ci danovom poradenstve, viac:
https://www.bookee.ai/post/brand-core-is-not-dead

Ako sa vám na trhu zatiaľ darí – koľko máte zákazníkov, tržby, apod.?
Sme v pre-earning faze, momentalne prvy prototyp krmime novymi datami viacerych firime zo SR/CR z pestreho spektra odvetvi, ktore uz predbezne prejavili zaujem riesenie vyuzivat, ale s ohladom na NDA ich nemozeme v tejto etape menovat. 

Na trhu už vzniká podobných riešení niekoľko, akým spôsobom sa chcete odlíšiť od konkurence?

Prevazna vacsina sa zaobera digitalizaciou uctovnych procesov z hladiska OCRkovania papierovych dokladov, a roznymi rule-based automatizaciami. My sa chceme sustredit na minimalistky az ziaden uvodny effort noveho uzivatela pri konfiguracii pravidiel, chceme od zaciatku ponuknut automaticku predikciu uctu na zaklade dat obdobnych spolocnosti a dalsich dimenzii spolu so samoucenim/zdokonalovanim system, tak pre velke zabehnute firmy aj pre novoznikajucich podnikatelov. Verime, ze podnikatelia sa nemaju strachovat, ci oni alebo uctovnici dobre spracuju ich bezne doklady, ale sustredit sa namiesto toho na svoj biznis, kedze sa vdaka nam moze vela naucit aj z toho ako to uctuju spravne ostatne firmy. Takto mozeme zvysit rychlost, presnost aj vyrazne zlacnenie uctovania a to napriec existujuci SaaS uctovnymi plarformami.

V čom vám pomôže aktuálne získaná investícia, kam sa vďaka nej chcete posunúť?
Cerstvy kapital umozni dokoncenie/zprodukcionalizovanie stavajuceho machine learning riesenia, jeho naskalovanie a integraciu do vybranych SaaS uctovnictiev v EMEA regione.

Môžete prezradiť aktuálnu valuáciu Bookee?
1,4 mil. EUR

Odkiaľ sa napríklad poznáte?
Pozname sa viac ako 13 rokov z biznisu, kde sme spolu vyvijali prve riesenie na telecom expense management s automatickou detekciou sukromnych volani na firemnych mobiloch Callnspector (ktore dodnes v upgradnutej podobe sluzi na https://smartbill.telekom.sk/)

Značky: