Digitálna slnečná clona využíva umelú inteligenciu na to, aby vodiči lepšie videli na cestu. Bosch prináša aj ďalšie prvky na zvýšenie bezpečnosti pri jazde v aute.

Umelá inteligencia už presakuje do každej činnosti človeka. Príkladom je virtuálna slnečná clona, ktorú na výstave CES ukázal Bosch. Pracuje na základe umelej inteligencie a zabraňuje tomu, aby vám svietilo slnko do očí napr. pri východe alebo západe slnka. Funguje veľmi jednoducho – sníma polohu očí vodiča a vytvára priehľadnú clonu, ktorá zabraňuje prieniku sveta. Ako sa s autom pohybujete, clona mení svoju pozíciu tak, aby ste stále dobre videli. Virtuálna clona tak predstavuje veľký krok k zvýšeniu bezpečnosti pri jazde. Virtual Visor je teda priehľadná digitálna clona, ktorá využíva umelú inteligenciu na stmavovanie presne tej časti, ktorá je nevyhnutná na bezpečný výhľad. Novinka je už pripravená na zabudovanie do nových vozidiel.

Bosch Virtual Visor

Bosch Virtual Visor

Ďalší prírastok firmy Bosch na CESe bol 3D displej. Predstavte si situáciu, že sa so svojím autom priblížite na nebezpečnú vzdialenosť k predchádzajúcemu vozidlu. Príslušné varovanie doslova vyskočí z displeja a zabráni zrážke. Takéto varovanie si totiž nemôžete nevšimnúť. Využíva pritom pasívnu 3D technológiu na vytvorenie realistického trojrozmerného efektu.

Bosch 3D Displej

Bosch 3D Displej

Na ešte vyššiu bezpečnosť počas jazdy v aute ukázal Bosch systém na sledovanie celého vnútorného priestoru vo vozidle. Presne tak zistí, kedy je vodič ospalý alebo sa pozerá do telefónu. Realizuje to na základe pohybu viečok, smeru pohľadu a polohy hlavy. Ak takúto situáciu zistí, dôrazne na to vodiča upozorní. Monitoruje však celý interiér vozidla a určí, koľko je cestujúcich vo vozidle a kde sedia. Na základe toho upozorní napr. na situáciu, že zabudnete dieťa na zadnom sedadle. V prípade núdze tiež optimalizuje funkciu bezpečnostných pásov a alebo airbagov.

Bosch Sledovanie Stavu vodiča

Bosch Sledovanie Stavu vodiča

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.