Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Plánované využitie 5G siete v závodoch Bosch na celom svete

  • Bosch vybaví svoj hlavný závod Priemyslu 4.0 v Stuttgarte-Feuerbachu sieťou 5G.
  • Spoločnosť Bosch buduje sieť so spoločnosťou Nokia.
  • Bosch uvádza na trh prvé produkty podporujúce 5G pre priemyselné aplikácie
  • Člen predstavenstva spoločnosti Bosch Dr. Michael Bolle: „Vďaka 5G posilňujeme našu konkurencieschopnosť a ešte lepšie využívame potenciál Priemyslu 4.0.“

Bosch uvádza do prevádzky prvú kampusovú 5G sieť. V závode pre Priemysel 4.0 v Stuttgarte-Feuerbachu chce spoločnosť vyrábať za podmienok, ktoré doposiaľ neboli dostupné: Dáta sú prenášané s vysokou spoľahlivosťou a rýchlosťou. Stroje reagujú takmer okamžite. Prvýkrát je možné nevyhnutne dôležité aplikácie, ktoré vyžadujú absolútnu presnosť a zabezpečenie, implementovať bezdrôtovo. Človek a stroj tak môžu spolupracovať bezpečne a bezbariérovo.

Závod Bosch v Stuttgarte-Feuerbachu preberá rolu priekopníka v 5G

ActiveShuttle sa bez námahy a autonómne pohybuje výrobou, vyhýba sa ľuďom a vozidlám, obchádza skladovacie boxy, cielene smeruje k výrobnej linke, zastavuje, vykladá prepravovaný tovar a znovu sa vydáva na cestu. V závode Bosch v Stuttgarte-Feuerbachu vzniká továreň budúcnosti – aplikácie 5G, ako je rozšírené používanie autonómnych dopravných systémov, sa stávajú realitou. Pokrývajú plochu približne 10 000 metrov štvorcových. Bezdrôtovo pripojené stroje a zariadenia môžu navzájom komunikovať v reálnom čase a vymieňať si dáta behom niekoľkých milisekúnd.

Sieť 5G je integrovaná do jestvujúcej IT infraštruktúry a je neustále sledovaná. Kampusová sieť zaisťuje najvyššiu úroveň zabezpečenia a nezávislosti. „Vďaka kampusovým sieťam máme kontrolu nad tým, čo sa deje v závode, a nad interným a externým prenosom dát,“ vysvetľuje Bolle. Bosch vybudoval sieť spoločne so spoločnosťou Nokia. Bosch definoval prípady použitia, Nokia poskytla komponenty 5G. Obe spoločnosti sú zodpovedné za plánovanie, prevádzku a servis sietí. Pilotný závod vo Feuerbachu je predpokladom pre mimoriadnu symbiózu: Priemysel 4.0 v kombinácii s 5G, optimalizovaný pomocou umelej inteligencie. V rámci projektu financovaného Spolkovým ministerstvom školstva a výskumu KICK Bosch, Nokia a ďalší partneri skúmajú zjednodušenie prevádzky a údržby kampusových 5G sietí pomocou umelej inteligencie.

Spoločnosť Bosch uvádza na trh prvé produkty kompatibilné s 5G

Každý, kto v továrňach spolieha na potenciál nového štandardu mobilnej siete, bude potrebovať siete 5G a tiež zariadenia a stroje, ktoré komunikujú bezdrôtovo. Spoločnosť Bosch vyrába produkty podporujúce 5G. „Máme jasnú víziu, ako by mala továreň budúcnosti vyzerať a ako vyvíjať naše výrobky tak, aby spĺňali príslušné požiadavky. 5G je „skoková inovácia“, ktorá zásadne zmení trh,“ hovorí člen predstavenstva spoločnosti Bosch Rolf Najork, ktorý je zodpovedný za obchodnú oblasť priemyselnej techniky. Spoločnosť Capgemini zistila, že na celom svete plánuje 65 % priemyselných spoločností využívať 5G počas prvých dvoch rokov po uvedení na trh. Bosch túto potrebu pokrýva, vyvíja riešenia. Spoločnosť predstavila na veľtrhu Hannover Messe 2019 ActiveShuttle, ktorý je možné vďaka 5G a inteligentnému softvéru jednoducho a bezpečne integrovať do intralogistiky. 5G tiež hrá dôležitú úlohu v riadiacej technike. Prostredníctvom ctrlX automatizácie spoločnosť Bosch Rexroth uviedla na trh automatizačnú platformu, ktorá je od začiatku zameraná na 5G.

Bosch spolieha na 5G ako na kľúč pre rozvoj podnikania

5G si nerazí cestu iba do priemyslu, ale tiež do zdravotníctva, poľnohospodárstva, mobility a rozvoja miest. Odborníci odhadujú, že do roku 2025 bude celosvetovo prepojených až 70 miliárd zariadení. Od priemyselných robotov a autonómnych áut až po senzory, ktoré poskytujú informácie o obsahu živín alebo úrovni vlhkosti v ornej pôde. Nový štandard mobilnej komunikácie tomu významne prispieva a stáva sa konkurenčným faktorom. „Pri formovaní 5G sme hrali aktívnu úlohu. Bosch zahájil výskumné aktivity v oblasti 5G už v roku 2014,“ hovorí Bolle. Spektrum zahrňuje činnosti ako 5G NetMobil. Projekt ukazuje, ako je možné pomocou moderných komunikačných technológií dosiahnuť a zvýšiť bezpečnosť plne sieťovej jazdy. Medzinárodné združenie 5G SMART na druhej strane skúma možné účinky 5G na výrobu zložitých polovodičov. Poznatky sú využívané pri plánovaní 5G sietí, napríklad v novej továrni na výrobu polovodičov v Drážďanoch. Továreň na tzv. „wafery“ bude „5G-ready“ od prvého dňa. Okrem toho sa spoločnosť Bosch ujala predsedníctva v iniciatíve 5G-ACIA, združenia viac ako 70 spoločností, s cieľom učiniť 5G od začiatku vhodnou pre priemysel. Pre spoločnosť Bosch, ako poprednej spoločnosti v oblasti Internetu vecí, ktorá ponúka riešenia pre prepojenú mobilitu, prepojenú domácnosť a prepojený priemysel, sa 5G stáva kľúčom pre rozvoj podnikania.

Značky: