Ten sa nesie v absolútnom tichu.

Rukami, alebo skôr ušami, mi prešli desiatky slúchadiel, ktoré na mňa zapôsobili rôznym spôsobom. Pokým drahé dokázali sklamať, tak lacné naopak prekvapiť. Po rokoch hľadania toho správneho zvuku som siahol po slúchadlách od Oppo, ktoré sa však nedostali na slovenský trh. Považujem sa za veľmi náročného poslucháča, ktorý nehľadá len dobrý zvuk, ale hľadá zvuk s charakterom. Hoci spomínané Oppo Enco X2 považujem za jedny z najlepších slúchadiel, tak aj ich prejav pôsobí oproti TWS slúchadlám QuietComfort Ultra Earbuds od Bose veľmi priemerne. 

Už na začiatku recenzie prezradím, že doteraz som nepočul lepšie hrajúce slúchadlá do uší, ktoré nielenže hrajú neuveriteľne dobre, ale aj ich vyhotovenie je na veľmi vysokej úrovni. Aby som si však neminul všetky superlatíva hneď na začiatku, tak ich budem dávkovať postupne. 

Bose QuietComfort Ultra Earbuds: Slúchadlá do uší s najlepším zvukomZdroj: TOUCHIT

Balenie a jeho obsah

Je až prekvapujúce, ako Bose pristupuje k baleniu QuietComfort Ultra Earbuds. Balenie je tak minimalistické a eco-friendly, že vôbec nemáte pocit, že si kupujete slúchadlá, ktorých cena je nadpriemerne vysoká. Tento prístup je o to sympatickejší, keď si uvedomíte, aké kvalitné slúchadlá sa v ňom nachádzajú. Balenie obsahuje samotné slúchadlá, 3 páry ušných koncoviek (malé, stredné, veľké), 3 páry stabilizačných krúžkov (1, 2, 3), nabíjacie puzdro, USB-C kábel a potrebnú dokumentáciu.

Prevedenie 

Nabíjacie puzdro má štandardné rozmery, avšak pôsobí o niečo väčším dojmom. Má matný povrch, čiže Bose aj pri dizajne puzdra chce, aby pôsobilo nenápadne. Hneď iný dojem som nadobudol po jeho otvorení. Vnútro puzdra už dáva najavo svojim lesklým prevedením, že ide „do tuhého„, a poslucháč sa môže tešiť na poriadnu dávku komfortu, kvalitného zvuku a predovšetkým ticha, ktoré Bose QuietComfort Ultra Earbuds ponúkajú vďaka výkonnému ANC.

Bose QuietComfort Ultra Earbuds: Slúchadlá do uší s najlepším zvukomZdroj: TOUCHIT

Aj samotné slúchadlá sú na prvý pohľad o niečo väčšie ako býva štandard, ale má to svoj zmysel, keďže sú plné najmodernejších technológií. Na moje prekvapenie, slúchadlá sú neuveriteľne ľahké, vďaka anatomickému tvarovaniu skvele držia v uchu, a čo je taktiež veľmi dôležité, tak nevypadávajú. Jedinú výhradu mám k ich vyberanie z puzdra, avšak s týmto zanedbateľným nedostatkom sa stretávam pri všetkých slúchadlách, ktoré sú v puzdre umiestnené obdobným spôsobom. Puzdro má v spodnej časti USB-C port a v zadnej tlačidlo na párovanie. Okrem toho na puzdre nájdete aj dve diódy, ktoré informujú o stave, v ktorom sa slúchadlá a puzdro nachádzajú.

Zvuk

Ako som spomínal vyššie, považujem sa za veľmi náročného poslucháča, ktorý nehľadá len kvalitný zvuk, ale zvuk s charakterom. Po vypočutí veľkého množstva slúchadiel do uší s pokojným vedomím a svedomím môžem skonštatovať, že Bose QuietComfort Ultra Earbuds sú najlepšie slúchadlá do uší, aké som mal možnosť doteraz používať. Už po prvých tónoch som vedel, že ponúkajú výnimočne kvalitný zvuk, ale jeho skutočnú hodnotu som počul až vtedy, keď som si opäť nasadil konkurenčné slúchadlá.  

Rozdiel v kvalite bol tak obrovský, že som tomu nemohol na prvýkrát ani uveriť. Hneď som si však všimol, že skvelý zvuk je sprevádzaný takmer absolútnym tichom, ktoré umožnilo vyniknúť prirodzeným tónom každého hudobného žánru. V prípade Bose QuietComfort Ultra Earbuds si budete vychutnávať pomalý jazz, rýchly rock, ale pokojne do nich napálte hocijaký iný tvrdý žáner. Veľmi sa mi páči, že pri prehrávaní spomínaného jazzu je počuť každý detail, ktorý vás vtiahne do deja.

Zvuk je veľmi prirodzený, plný, s hrejivým podtónom. To všetko je prepojené s mäkkým náznakom subbasu, čistými výškami a presnými stredmi. A všade to neskutočné ticho. ANC veľmi dobre filtruje všetky frekvencie, čiže k poslucháčovi sa nedostávajú ani vyššie frekvencie, ale aj tie sú veľmi dobre potlačené. ANC pritom neprodukuje žiadny šum.

Okrem ANC samozrejme nechýba ani ambientný režim, ale špecialitou QuietComfort Ultra Earbuds je “surround režim” od Bose s označením Immersive Audio, ktorý vám doslova zamotá hlavu. Nejde totiž iba o obyčajné priestorové podanie zvuku, ale o 3D zvuk, ktorý znie z jedného miesta a šíri sa priestorom. V praxi to znamená, že režim Motion pri natáčaní hlavy simuluje priestor rovnako, ako keby ste hudbu počúvali naživo z veľmi kvalitných reproduktorov. 

Pri každom otočení hlavy doľava a doprava totiž viete definovať, z ktorého miesta zvuk prichádza. To znamená, že priestorový zvuk v tomto režime sa mení na základe polohy hlavy, čím sa simuluje dokonalý, dynamicky sa meniaci priestorový zvuk. V ponuke Immersive Audio je aj režim Still, ktorý funguje mierne iným spôsobom. Je potrebné obidva vyskúšať, a vybrať si ten vhodnejší. Obidva sú však veľmi zaujímavé. Dokonca aj ambientný režim je veľmi kvalitný. Zvuk v tomto režime nie je nasilu zvýraznený, ale je prirodzený a príjemný. Určite ide o jeden z najlepších ambientných režimov vôbec.

Zvuk je možné doladiť aj priamo v aplikácii, či už predvolenými zvukovými profilmi, alebo ekvalizérom. Ten je síce iba 3-pásmový, ale funguje dobre. Používateľ môže dokonca upravovať zvukové profily pre rôzne miesta a situácie, v ktorých bude slúchadlá používať. Môže preddefinovať intenzitu ANC a režimu Immersive podľa vlastných potrieb. K dokonalému zážitku prispieva aj technológia CustomTune, ktorá analyzuje uši poslucháča, po čom automaticky prispôsobí zvuk a potlačenie hluku.

Za veľmi kvalitným zvukom a stabilným pripojením je potrebné hľadať nielen Bluetooth 5.3, ale aj kodek aptX Adaptive do Qualcommu, ktorý podporuje zvuk v HD rozlíšení. Kvalitný nie je len hudobný prejav, ale aj telefonické hovory. Počas telefonovania som počul dobre nielen ja, ale veľmi dobre ma počula aj druhá strana. 

Dotykové ovládanie na jednotku

Bose QuietComfort Ultra Earbuds sú vybavené dotykovými plochami, ktoré funguje bez akýchkoľvek problémov. Sú dostatočne citlivé, podporujú všetky očakávané gestá, ale na druhej strane sa mi ani raz nestalo, že by som počas ich používania omylom vyvolal nejakú funkciu, ktorú som nechcel. V ponuke je štandardné gesto poklepania a dlhého stlačenia. Poklepaním (1 – 3) je možné spustiť a zastaviť prehrávanie, posunúť skladby dopredu a dozadu. Dlhým stlačením sa prepínajú režimy ANC, Immersive a Aware. Dotykom je dokonca možné nastaviť aj hlasitosť. Posúvaním prsta po dotykovej ploche, zhora nadol a zdola nahor, ju upravíte veľmi jednoducho. Aj v tomto prípade všetko fungovalo bez akýchkoľvek problémov. 

Bose QuietComfort Ultra Earbuds: Slúchadlá do uší s najlepším zvukomZdroj: TOUCHIT

Chválim aj softvérovú podporu slúchadiel. Hoci od začiatku používania som si nevšimol žiadne problémy so zvukom alebo s používaním, tak Bose počas krátkeho časového obdobia slúchadlá niekoľkokrát aktualizoval, aby všetko dokonale fungovalo. Na záver doplním aj výdrž batérie. Slúchadlá dokážu nepretržite hrať až 6 hodín (v režime Immersive Audio 4 hodiny), pričom nabíjacie puzdro poskytne ďalšie 3 plné nabitia, čím je možné dosiahnuť celkovú dĺžku počúvania na úrovni až 24 hodín. Káblové nabíjanie trvá približne dve hodiny, avšak bezdrôtové chýba (mne ani nie).

Aplikácia Bose Music

Verdikt

Počas testovania som dospel k záveru, že Bose QuietComfort Ultra Earbuds sú najlepšie slúchadlá do uší v danej cenovej kategórii. Sú spoľahlivé, veľmi komfortné, s podporou prepracovanej aplikácie, a čo je najdôležitejšie, hrajú neskutočne dobre. Zvuk je veľmi kvalitný, prirodzený, plný a zrozumiteľný naprieč celým spektrom. Bose ponúka aj režim Immersive Audio, ktorý si zamilujete. Nechýba však ani odolnosť voči striekajúcej vode na úrovni IPX4. Slúchadlá v bielej a čiernej farbe teraz kúpite za vianočnú cenu iba 299 eur na Basys.sk.

Bose QuietComfort Ultra Earbuds dávam Tip redakcie za najlepší zvuk, komfort a ANC v TWS slúchadlách.

TIP REDAKCIE

Páči sa nám

  • Zvuk
  • Komfort a stabilita
  • Výkonné ANC
  • Immersive Audio
  • Prirodzený ambientný režim
  • Spoľahlivé dotykové ovládanie
  • Prepracovaná aplikácia
  • Odolnosť voči vode IPX4

Nepáči sa nám

  • Nič

Cena: 299 eur

Zapožičal: Basys.sk

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.