Špičkové robotické vývojové centrum Boston Dynamics, ktoré patrí do konglomerátu Alfabet, práve predviedlo svojho nového high-tech robotického psa menších rozmerov, ktorý bez problémov operuje aj v bytovom prostredí.

Pes dostal meno SpotMini a váži 25 kg (s voliteľným ramenom s ústami 35 kg). Funguje kompletne na elektrický pohon (bez hydrauliky).

Oproti svojim väčším bračekom, ktoré Boston Dynamics predviedol už v minulosti, tak nehučí ako malotraktor alebo motorová píla (čo bolo špecifické pre modely spred pár rokov). Stal sa tak najtichším robotom, ktorý spoločnosť postavila.

SpotMini-a_nowat

Robotický pes je vybavený kamerami, gyroskopmy a samostatnými polohovými senzormi pre jednotlivé končatiny.

Niektoré úlohy môže vykonávať autonómne, avšak obvykle sú náročnejšie úlohy vykonané diaľkovým ovládaním pomocou ľudského operátora.

Batéria mu vydrží na 90 minút prevádzky.

Vo videu je vidieť, ako je robot dostatočne obratný na to, aby sa skrčil a podbehol pod stolom, vybehol po schodoch alebo vzal do úst pohár a vložil ho do umývačku riadu. Vývojový tím si neodpustil ani peknú imitáciu scény z kresleného filmu a nechal robota pošmyknúť sa na banánovej šupke.

SpotMini-b_nowat

Roboty tohto typu môžu byť v budúcnosti použiteľné ako pomocníci v domácnosti pre invalidných ľudí, avšak tak ako v prípade predchádzajúcich modelov, aj tu sa rysuje najmä armádne nasadenie. Veľké varianty psov sú pre armádu atraktívne, pretože môžu slúžiť ako nosič ťažkého nákladu alebo výzbroje v prostredí, kde vojsko musí pokračovať pešo a nie je možné pokračovať automobilom (napr. hustý les, vysokohorské prostredie a podobne).

Malé varianty psa sa dajú veľmi dobre predstaviť pre budúce sprevádzanie zásahových jednotiek, ktoré vtŕhajú do budov či iných stiesnených priestorov.

Robotický pes totiž môže byť omnoho rýchlejší a obratnejší ako človek, pričom na rozdiel od nášho verného biologického priateľa sa môže vrhnúť aj proti streľbe, niesť výzbroj a pokročilé kamerové systémy.

Boston Dynamics v blízkej budúcnosti náruč Alfabetu pravdepodobne opustí a Google rokuje o jeho predaji najmä z dôvodu nízkej relevantnosti pre svoj biznis. Najväčšími kandidátmi na kúpu sú v súčasnosti Amazon a Toyota, oficiálne slovo o predaji však ešte stále nepadlo.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.