Bude to ďalší krok na zachovanie súkromia používateľov.

Podobne ako prehliadač Vivaldi, aj Brave ponúka preklad internetových stránok cez vlastný mechanizmus napojený na prekladateľskú službu Lingvanex. Novinka je dostupná od verzie Brave 1.43.88 pre počítače a Android OS. Pôvodnú integráciu cez doplnok Google Translate budete môcť nahradiť vlastnou službu, ktorá bude bežať na interných serveroch Brave.

Požiadavku na preloženie stránky si aktivujete charakteristickým tlačidlom, ktoré pri cudzojazyčných stránkach pribudne vpravo v riadku s adresou. To za predpokladu, že tam také tlačidlo je. Nie vždy je táto možnosť dostupná a ak je, nemusí sa podariť preklad stránky. Nová funkcia ešte nefunguje tak, aby bola pohodlnejšia ako preklad od Googlu.

Tlačidlo sa na niektorých stránkach nezobrazuje a keď sa aj zobrazuje, pokus o preklad sa môže skončiť chybou. Novinku si nemusíte všimnúť, pretože môže byť zakázaný pokus o preklad ešte z minulosti. Stáva sa, že nepotrebujeme prekladať stránky vo vybratom jazyku a tak funkciu po niekoľkých upozorneniach vypneme. Treba ju v nastaveniach v časti Jazyky znova povoliť.

Funkcia zatiaľ nie je tak prepracovaná ako pri Vivaldi a zobrazuje sa len možnosť na preklad z rozpoznaného alebo vami zadaného jazyka. Na tomto prípade je vidieť postupné opúšťanie služieb Google. Podobne ako pri Vivaldi alebo Firefoxe. Posledný menovaný tiež ponúka súkromné riešenie prekladu, no je integrovaný v prehliadači priamo na zariadení používateľa a funguje aj v off-line režime.

Okrem služby Google Translate môžete využiť Lingvanex priamo na ich stránke s limitom 10 000 znakov na preklad alebo prekladač Deepl s limitom 5000 znakov v jednej dávke prekladu.

Zdroj: Brave

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.