Jeden z najlepších webových prehliadačov zameraných na ochranu súkromia sa práve predstavil vo svojej najnovšej podobe. 

Verzia 5.0 je už dostupná pre systémy Android, Windows, Mac a Linux. Okrem nových a praktických funkcií obsahuje aj doplnky, ktoré sú trochu netradičné. Je však potrebné poznamenať, že práve do verzie pre Android sa ich dostalo najviac.

Vivaldi 5.0 zavádza aj v mobilnej verzii dvojposchodové radenie kariet, ktoré poznáme z verzie prehliadača pre počítače. Pokým táto funkcia je v počítači veľmi praktická, na malých displejoch smartfónov ide o pomerne netradičné zobrazenie. Musíme však podotknúť, že aj v tomto prípade je táto funkcia použiteľná. 

Radenie do dvoch riadkov dáva používateľovi viac možností na správu otvorených kariet, pričom novú skupinu je možné vytvoriť dlhým stlačením tlačidla Nová karta. Skupiny kariet môžete vytvárať aj ťahaním a púšťaním v prepínači kariet, čo je praktické.

Nové možnosti kariet

Nové je aj umiestnenie adresného riadka s otvorenými kartami. Po novom je ho možné presunúť aj do spodnej časti obrazovky, čo môže byť pre veľa používateľov praktické. Od verzie 5.0 je možné v prehliadači aktivovať aj možnosť rýchleho zatvorenia jednotlivých kariet na pozadí tlačidlom X. Šírka kariet sa v novej verzii prehliadača aj vďaka tejto funkcii dynamicky mení, rovnako ako vo verzii pre počítače. Ďalšou novou funkciou je tmavý motív pre konkrétne stránky.

Pokiaľ používate možnosť zapisovania poznámok priamo cez prehliadač Vivaldi, tak v novej verzii je ich možné upravovať, ale aj zapisovať do nich ešte viac textu.

Vivaldi 5.0 pre počítače

Do verzie pre počítače sa takisto dostalo niekoľko zaujímavých noviniek, na ktorých čele je prepracovaná personalizácia prehliadača vďaka novému editoru tém a možnosti ich zdieľania. Za praktické považujeme možnosť naplánovania jednotlivých tém na vybraný čas dňa. Pokiaľ porovnáme možnosti personalizácie konkurenčných prehliadačov, tak Vivaldi je na tom skutočne veľmi dobre.

Vivaldi témyZdroj: Vivaldi
Porovnanie možností úprav prehliadačov

Bleskový preklad

Výraznej zmeny sa dostalo aj v prípade prekladača, ktorý ponúka nový panel. Ten umožňuje automatický a veľmi rýchly preklad iba zvýrazneného textu. Táto funkcia je praktická v prípade, že potrebujete rýchlo preložiť kratší text. Pre všetky ostatné preklady je možné aj naďalej používať známu funkciu prekladu stránok.

Aktualizácia prehliadača Vivaldi na verziu 5.0 je od dnešného dňa dostupná pre systémy Android, Windows, Mac a Linux. Celý zoznam zmien nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: AndroidPolice, Vivaldi

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.