V Brazílii už nie je blokovaný WhatsApp.

Po tom, čo sú zablokoval na 48 hodín fungovanie WhatsAppu v sieťach operátorov, sa zdvihla vlna protestov. Ozval sa aj Facebook, ktorý WhatsApp vlastní, svoje sklamanie vyjadril na Facebooku aj Mark Zuckerberg. Ten komentoval minulý štvrtok ako smutný deň pre Brazíliu. Tvrdil, že firma pracuje na spôsobe, ako by mohol WhatsApp posielať správy a obísť tak blokovanie operátorov.

 Tonight, a Brazilian judge blocked WhatsApp for more than 100 million people who rely on it in her country.We are…

Súd napokon po 48 hodinách zrušil blokovanie tejto aplikácie. S odôvodnením, že naťahovanie pri vyšetrovaní, nie je dôvodom pre obmedzenie služby miliónom používateľov. Blokovanie malo dopad aj vo Venezuele a Chile. Podľa miestnych správ, boli čiastočne zasiahnutí používatelia v sieti Movistar.

https://twitter.com/PlanetL/status/677434847787393024/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Tento spor sa ťahá už od júla tohto roku, kedy WhatsApp nereagoval na nariadenia súdu. Aj napriek tomu, že Zuckerberg nemilo prekvapení, že kvôli tejto záležitosti je súd schopní potrestať tak veľký počet používateľov. Pri tom ostatní za vzniknutú situáciu nemôžu. Išlo skôr o lobbing zo strany operátorov, ktorí sa dožadovali reštrikcií nielen proti tejto aplikácii ale aj iným – podľa ich slov uberajúcich ich o tržby z klasickej hlasovej a textovej komunikácie.
Druhou vecou je, že konkurencia dostala voľnú nohu a napríklad Viber hlási 2000% nárast používania počas 12-tich hodín.

Zdroj: The Telegraph.co.uk

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.