Anglická spoločnosť Brompton pôsobí na trhu s bicyklami už viac ako 40 rokov, pričom sa zaoberá primárne skladacími bicyklami, ktoré sú známe po celom svete.

Začiatkom tohto roka bol na trh uvedený model zo série T Line, ktorý sa s hmotnosťou 7,4 kilogramu zaradil medzi najľahšie skladačky na svete. Nedávno bola predstavená séria P Line, ktorá vychádza zo série „T“, no nejde o klasický bicykel, ale o skladací e-bike, ktorý má hmotnosť iba 15,6 kilogramu. Skladacie bicykle sú výborné na prepravu do mesta, pričom ich viete veľmi jednoducho prenášať v aute alebo MHD. Máme s tým osobné skúsenosti a skladačky môžeme iba odporučiť.

Séria P Line zahŕňa dva modely s označením Urban a Urban Roller Rack, ktoré sú v podstate rovnaké, akurát druhý menovaný má integrovaný nosič (max. zaťaženie 10 kg), čím sa zvyšuje jeho využiteľnosť a zároveň je ťažší o 341 gramov. Oba bicykle majú v zloženom stave rozmery: 645 mm x 565 mm x 270 mm.

Rám bicykla tvoria v prednej časti vysokopevnostné oceľové trubky a vzadu je použitý aj titán, čím sa dosiahla zaujímavá hmotnosť na úrovni 15,6 kilogramu. Verzia s nosičom váži 15,9 kilogramu, no to nič nemení na fakte, že oba modely sú vhodné na prenášanie a použitie v rôznom prostredí.

Obe verzie majú 4-mechanické prevody a niekoľko stupňov asistencie elektromotora, ktorý má výkon 250 W a je dopovaný z 300 Wh batérie uloženej v ráme. Tá by mala, v závislosti od terénu a stupňa asistencie, ponúknuť dojazd na úrovni 32 až 72 kilometrov. Nabíjanie batérie trvá necelé štyri hodiny (v balení je 2A nabíjačka). Zaujímavosťou je, že elektromotor dokáže asistovať do rýchlosti podstatne vyššej ako 25 km/h, čo je ojedinelé. Dodajme, že oba modely ponúkajú aj USB-A výstup na nabíjanie telefónu, pohodlné sedlo a klasické V-Brake brzdy.

Azda jedinou väčšou nevýhodou týchto noviniek je cena, ktorá začína na úrovni 4400 eur za model P Line Urban alebo 4500 eur za model P Line Urban Rack. To je veľmi veľa, no v tomto prípade sa platí aj za overenú značku. I keď treba podotknúť, že konkurencia to vie tiež veľmi dobre a podstatne lacnejšie – za zmienku jednoznačne stoja skladacie bicykle značky EOVOLT.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE