Ešte pred zopár rokmi sa mnohí ľudia pozerali na elektrické bicykle veľmi skepticky, no dnes je situácia úplne iná a táto špecifická skupina bicyklov si čoraz viac získava srdcia cyklistov.

A my sa vôbec nečudujeme, lebo elektrické bicykle majú mnohé výhody, a je úplne jedno o aký typ ide, lebo každá kategória/skupina ľudí si na tom nájde to svoje. Špičkové zjazdové, resp. horské e-bicykle ocenia jazdci, ktorí sa chcú dostať na kopec rýchlejšie, pričom šetria sily na adrenalínový zjazd. Väčšie mestské e-bicykle ocenia napr. dôchodcovia, ktorý milujú bicyklovanie, no potrebujú si to kvôli veku, prípadne ťažkostiam uľahčiť a v konečnom dôsledku užiť na 100%.

EOVOLT
EOVOLT

A skladacie elektro bicykle? Tie si užije úplne každý, pričom s ich kúpou a aktívnym využívaním je možné slušne ušetriť. Skladačku ako takú pozná asi každý z nás – je to legenda, ktorú si ľudia obľúbili najmä kvôli jej praktickosti, ľahkosti s dobrej prenositeľnosti. A teraz si predstavte, že skladačka má elektromotor + moderné prvky, ktoré z nej spravia ešte zaujímavejší stroj na presúvanie sa, či už rekreačné alebo účelové – napr. do práce.

Zaujímavé, dizajnovo pekné a dobre fungujúce elektrické skladačky má v ponuke aj francúzska spoločnosť EOVOLT. Z ponuky tohto výrobcu si vyberie asi každý, nakoľko má k dispozícii viacero modelov v rôznych veľkostiach a s odlišnými vlastnosťami.

EOVOLT
EOVOLT

Aké sú výhody elektrickej skladačky?

V prvom rade je to kompaktnosť s ohľadom na to, že po rozložení máte k dispozícii plnohodnotný bicykel, s ktorým viete denne prejsť desiatky kilometrov s minimom námahy – ak však chcete, môžete elektrický pohon vypnúť a poriadne si zašliapať. Skladanie EOVOLT bicyklov je jednoduché, pozostáva z niekoľkých krokov a výsledkom je „klbko“ hliníku na kolesách, ktoré viete jednoduchšie preniesť v aute bez nutnosti používať nosič. Jednoducho vložíte zložený bicykel do kufra alebo na zadné sedadlá a rovnako tak sa s ním lepšie cestuje aj hromadnou dopravou, čo je hlavne vo väčších mestách zaujímavá kombinácia s dôrazom na ekonomiku prepravy. Treba však brať na vedomie, že elektrické skladačky sú o niečo ťažšie ako tie klasické (od 15 do 25 kg), ale nie je to nič strašné.

Ďalšou výhodou je plná výbava a výborná ovládateľnosť. Okrem elektrického pohonu, teda batérie a elektromotora, sú samozrejmosťou aj hydraulické brzdy, kvalitný mechanický menič rýchlostí a ovládací panel na riadidlách, kde sa reguluje stupeň asistencie + všetky ostatné prvky bicykla. Rovnako tak tu vidíte informácie o prejdenej vzdialenosti, stave batérie a pod.

EOVOLT
EOVOLT

O elektrické bicykle je čoraz väčší záujem, čo zapríčinili, okrem iného, aj enormné ceny paliva, ktoré majú stúpajúcu tendenciu. Ak si kúpite kompaktnú elektrickú skladačku a budete ňou pravidelne cestovať do práce, tak môžete výrazne ušetriť a počiatočné náklady na kúpu sa vám veľmi rýchlo vrátia. Okrem toho spravíte aj niečo pre seba, nakoľko sa budete viac hýbať + tráviť čas vonku. Veľkou výhodou je aj to, že na elektrickej skladačke sa počas cesty do práce príliš nepotíte, nakoľko nemusíte na jazdu vynaložiť veľa sily a energie. Toto mnohých ľudí odrádza od cestovania do práce bicyklom – hlavne tých, ktorí pracujú v kanceláriách. S týmto bicyklom viete tento neduh eliminovať a zároveň ušetriť eurá za palivo. Samotné nabíjanie stojí iba pár centov a ak dochádzate do práce denne napr. 5 až 10 km, tak viete týmto spôsobom prepravy zásadne ušetriť. Kombinovať to môžete aj s hromadnou dopravou.

Pre mnohých ľudí predstavuje zásadný problém nízky dojazd a nevábivá cestovná rýchlosť elektrického bicykla. V tomto prípade sa netreba ničoho obávať, nakoľko v závislosti od modelu je k dispozícii dojazd od 20 až do 100 km a cestovná rýchlosť s asistenciou je v rámci každého modelu 25 km/h, čo je štandard a úplne to stačí. Každý model má 4 až 5 stupňov asistencie, z ktorých si vyberáte podľa toho, či chcete trošku makať alebo sa doslova iba viesť, takmer ako na elektrickom skútri s minimom námahy.

EOVOLT
EOVOLT

Nemenej dôležitým prvkom je aj kvalita spracovania a dizajn – v oboch prípadoch sú bicykle EOVOLT na veľmi dobrej úrovni, takže sa nemusíte báť toho, žeby to bol v reáliách nevzhľadný stroj. Práve naopak, dizajn je veľmi podarený, moderný a rovnako tak sú v závislosti od modelu k dispozícii viaceré farebné variácie.

Prvý dojem – EOVOLT Afternoon 20

Bicykle EOVOLT máme k dispozícii aj na redakčný test, pričom mám boli doručené tak, ako prídu v prípade kúpy aj vám. Vo veľkej škatuli nájdete takmer zložený bicykel, pričom stačí namontovať pedále, odrazové sklíčka do kolies, spojiť volant a môžete vyraziť na cesty – prípade si môžete dofúkať pneumatiky podľa potreby. Batéria bola nabitá na približne 75%, takže môžete hneď testovať a jazdiť, bez nutnosti okamžitého nabíjania.

Rámy skladačiek sú z hliníka a systém skladania/rozkladania ide trošku z tuha, ale časom sa to poddá a rozhýbe. Prvá jazda bola fajn, no až počas tej druhej, približne 20 kilometrovej, sme si uvedomili, že ide o veľmi zaujímavú alternatívu ku klasickým veľkým bicyklom – i keď, aj tie majú svoje jednoznačné výhody!

EOVOLT Afternoon 20
EOVOLT Afternoon 20

Okrem toho sa nám páčilo, konkrétnejšie nášmu zadku, dobre vyhotovené sedlo so širokou zadnou časťou a spomenúť treba aj výkonné LED svetlo. Vpredu je napojené priamo na systém bicykla a zadné má samostatnú batériu kvôli odnímateľnej tyči sedadla, v ktorej je uložená batéria. To má svoje výhody, nakoľko si v prípade nabíjania môžete zobrať iba sedadlo a bicykel necháte zamknutý vonku – pôsobí to akoby ho už niekto rozoberal, takže zostatok bicykla nebude príliš dráždiť prípadných zlodejov.

Ceníme aj široké spektrum nastavenia každej dôležitej časti, čím si vytvoríte takmer dokonalý posed. Druhá dlhšia jazda s využitím asistencie bola celkom zaujímavá, nakoľko po prejdení viac ako 20 km nezmizlo ani jedno políčko z baterky – jazda prevažne po rovine (jazdec 200 cm / 110+ kg). Dodajme, že od prvého momentu nás sprevádzajú dobré pocity, no spočiatku sme boli aj my trošku skeptickí, to treba priznať :).

EOVOLT
EOVOLT Afternoon 20

Aké modely sú k dispozícii?

City 4-speed je veľmi ľahká a kompaktná skladačka s atraktívnym vzhľadom. Ak si potrpíte na rýchlych presunoch po meste, bude to ideálny spoločník. Elektromotor od spoločnosti Bafang ponúka výkon 250W a batéria v tyči sedadla má kapacitu 6,4 Ah, čo by malo vystačiť na dojazd od 20 do 50 km – v závislosti od terénu a poveternostných podmienok. K dispozícii sú 4 stupne asistencie, hydraulické brzdy, LED osvetlenie a 16“ kolesá.

City X je podobe ako vyššie uvedený model vhodný do mestského prostredia a ponúka rovnako výkonný motor, teda 250W. Max. rýchlosť je 25km/h a dojazd okolo 50 kilometrov. Samozrejmosťou sú hydraulické brzdy, integrované LED osvetlenie a batéria integrovaná v tyči sedadla. Zaujímavosťou a výhodou zároveň je použitie remeňa namiesto klasickej reťaze, čiže odpadá starostlivosť o reťaz. Bicykel má 16“ kolesá, 4 stupne asistencie elektromotora a 3 mechanické rýchlosti.

V rámci strednej triedy je vstupným modelom Confort X, ktorý ponúka stále veľmi kompaktné rozmery, no zásadne výkonnejšiu batériu od Samsungu s kapacitou 14 Ah, ktorá poskytuje dojazd až 100 km. Samozrejmosťou je plná výbava vrátane hydraulických bŕzd, kvalitného sedla a výkonného LED osvetlenia. Tento model je vhodný aj na dlhšie trasy, nakoľko má sedem mechanických rýchlostí + päť stupňov asistencie elektromotora, robustné pneumatiky a odpruženú prednú vidlicu. Model Confort je dospelejšou dvojičkou modelu Confort X, pričom ponúka 20“ kolesá s robustnejšími pneumatikami. Zostatok je výbavy je totožný  

Afternoon 20 môžeme označiť ako vyššiu strednú triedu. Tento model je vhodný do mesta i ľahšieho vidieckeho terénu. Má 20“ kolesá so širokými pneumatikami a ochranou proti prepichnutiu, nastaviteľnú prednú vidlicu, výkonný 250W motor a 14 Ah batériu v tyči sedadla. Chýbať nesmú ani účinné hydraulické brzdy, päť stupňov asistencie a sedem mechanických rýchlostí (menič prevodov Shimano). Tento model ponúka dojazd 70 až 100 km – v závislosti od stupňa asistencie a terénu. Okrem toho má aj predprípravu na inštaláciu zadného nosiča, čo je ideálne na dlhšie výlety.

EOVOLT Morning 16 je opäť menšia skladačka v piatich farebných prevedeniach, ktorá ponúka 16“ kolesá, 250W motor, dojazd 20 až 50 kilometrov a jedinečnú kompaktnosť s plnou výbavou. Ako všetky modely, tak aj tento má k dispozícii hydraulické brzdy, vnútorné vedenie káblov a štyri stupne asistencie.

Posledným mohykánom je najväčší model z ponuky s označením – Evening 24, ktorý ponúka výkonný 250W motor v náboji zadného kolesa, dojazd až 100 kilometrov a odolné pneumatiky vhodné aj do ľahšieho terénu, ktoré sú obuté na 24“ kolesách. Tento model má odlišný rám a skladaciu iba prednú časť (riadidlá), takže nie je ultimátne kompaktný, ale stále dostatočne spratný. Samozrejmosťou sú hydraulické brzdy, špičkové LED osvetlenie, zadný nosič a bezpečnostná QR svorka.

Článok bol vytvorený v spolupráci so spoločnosťou Origos, distribútorom a predajcom bicyklov značky EOVOLT

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE