Na webe touchIT budeme prinášať aj recenzie kníh, ktoré nás obzvlášť zaujali. Tentoraz je to kniha od známeho autora Bryana Petersona o tom ako sa naučiť fotografovať dobre s dôrazom na kompozíciu obrazu a vyskúšali sme si, že to fakt funguje.

Kompozice_nowatAutor v knihe rozoberá tradičné pojmy ako je clona a nastavenie času, čo sú pojmy, s ktorými sa stretáva človek, ktorý naozaj chce fotografovať a nie je to už len prípad zrkadloviek. Zistíte, čo je to zlatý rez, ako správne rámovať fotografie, ako si vybrať „plátno“ či ako pracovať s horizontom. Všetko je vysvetľované na príkladoch fotografií, pričom vidíte ako sa to má robiť, ale aj to ako sa to robiť nemá.

Autor vám vysvetlí ako urobiť zaujímavú fotku napr. na smetisku, so suchou zelinou, ktorú tesne pred fotením postriekate vodou, ale aj na ulici v rušnom dave. Zistíte, že aj taká milión krát odfotografovaná budova ako je Eiffelova veža sa dá odfotiť tak, aby to nebola len nudná turistická fotka. Pohráte sa s kontrastom, svetlami a dostanete fotky, z ktorých budete sami prekvapení. Autor výrazne prízvukuje, že aj s pomerne lacným fotoaparátom urobíte fotografie, ktoré si ľudia všimnú. Je to hlavne o oku fotografa, o kompozícii a nie v prvom rade o kvalite fotoaparátu.

Najlepšia je posledná kapitola, kde autor priznáva, že niekedy je ten správny čas porušiť všetky známe pravidlá a odfotiť záber podľa seba. Vtedy totiž vychádzajú najzaujímavejšie fotografie a niekedy nemusia byť ani presne zaostrené.

Kniha vyšla v nakladateľstve Zoner Press, je v českom jazyku na 288 stranách a stojí 14,22 Eur

Ukážku knihy si môžete sami prečítať.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.