Kryptomeny za posledné týždne až mesiace výraznejšie narástli.

Najznámejšia z kryptomien Bitcoin takmer dosiahla vrchol spred niekoľkých rokov. Aktuálna cena sa pohybuje na úrovni približne 66 000 USD. Nie je však jediná a darí sa aj iným kryptomenám ako Cardano, Dogecoin alebo Polkadot. Detailnejšie informácie o kryptomenách a cenových vývojoch vrátane historických grafov nájdete na serveri CoinMarketCap. Cena sa môže líšiť podľa burzy, na ktorej sa daná kryptomena obchoduje.

Zvyšovenie ceny kryptomien možno pripísať dvom faktorom. Jedným z nich je blížiaci sa halving, ktorý tu bude o necelé dva mesiace. Odhadovaný deň je podľa halvingového odpočtu vzhľadom na vyťažené bloky predpokladaný na 19. apríla 2024. Ide o plánovanú udalosť, ktorá je súčasťou bitcoinovej siete a znamená zníženie odmeny za ťažbu a overovanie nových blokov o polovicu. Ťažiari zarobia len polovičný počet Bitcoinov a tým sa logicky zdvihne cena samotnej kryptomeny.

Na cenu má dopad aj schválenie bitcoinových ETF. Používatelia, ktorí nebudú chcieť kupovať Bitcoin priamo, ale budú chcieť obchodovať prostredníctvom tohto spôsobu, získajú jednoduchší spôsob k obchodovaniu s kryptomenou. ETF však prinášajú najmä možnosť obchodovania s kryptomenou veľkým hráčom. Následne sa táto možnosť premietne aj do prístupnosti pre bežných ľudí. Zatiaľ sa týka len BTC. Predpokladáme tiež schválenie ETF pre Ethereum. To ale až rádovo v nasledujúcich mesiacoch.

bitcoin graf rocny do marec 2024Zdroj: CoinMarketCap

Zdroj: vlastné, CoinMarketCap

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.