Stále je tu veľa otáznikov, predpokladáme ale optimistický scenár.

V čase, keď sa na internet dostala testovacia verzia Windows pre vývojárov, Microsoft nástroj na kontrolu kompatibility počítača. Ten by mal preveriť počítač po hardvérovej a softvérovej stránke na pripravenosť nového Windows 11.

Firma ale neskôr uviedla, že aplikáciu na základe kritiky sťahuje z obehu. Problém bol v tom, že aplikácia zobrazila výsledok, no v prípade negatívneho výsledku, neuviedla dôvod. Takže ste sa mohli dozvedieť, že váš počítač nie je na Windows 11 pripravený, no spôsob nápravy nebol uvedený. Takisto je jednou z požiadaviek TPM 2.0 čip, o čom sme takisto informovali. Podľa dokumentácie to ale vyzerá, že sa stane odporúčaným komponentom a striktne sa bude vyžadovať len verzia TPM, čo väčšina počítačov nie starších ako 10 rokov spĺňa.

Keďže systém by mal byť dostupný až koncom roka, zostáva tu priveľa otáznikov. Napríklad aj s dôrazom na podporované procesory. Limitovanie na posledné tri generácie a novšie vyzerá ako striktná požiadavka. Nástup systému nebude tak rýchly, ako by si výrobca prial. Hoci priamo Windows 10 nepochoval, bager už zaryl vidlicu do zeme. Desiatky to majú spočítané a bude len otázkou času, ako to bude s podporou.

Tá sa má skončiť v roku 2024. Je tu ale predpoklad, že Microsoft zmierni technologické požiadavky na aktualizáciu nového systému a povolí ich aj na starších procesoroch. Je však možné, že limit bol nastavený kvôli niektorej z interných technológií CPU. Rovnako tak platia požiadavky aj pre platformu AMD. Keďže je tu aj podpora procesorov typu ARM, nejasností do finálneho vydania bude ešte viac.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Windows 11: Všetky informácie pokope (DOPLNENÉ k 30. 7.)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.