Vyskúšali sme si Windows 11 v praxi. Tu sú naše poznatky, ako na nás „Jedenástky“ pôsobia.

Prvé dojmy sme sa rozhodli zhodnotiť na vývojárskej verzii, ktorá je dostupná na internete. Ide o klasickú verziu, žiadny tajný únik. Tieto verzie je možné sťahovať aj v prípade Windows 10, ak ste zapojený do testovania tohto systému. V prípade Windows 11 ide o ISO súbor, ktorý obsahuje zostavu systému a nie je určená pre koncových používateľov.

Určite nie je vhodná na to, aby ste ju používali ako ostrú verziu a už vôbec nie na to, aby ste sa pokúšali obísť jej aktiváciu. Aj preto sme do systému nijakým spôsobom nezasahovali, nainštalovali ho na testovací počítač VMware Workstation a testovali ho bez aktivácie. Podobne ako pri staršom systéme, sa nedá bez aktivácie prispôsobiť vzhľad systému. Toto sme nechali bezo zmeny.

Neprehliadnite: Aktivácia Windows 11 funguje zo starších systémov

Inštalácia a podobnosť

Inštalácia systému z ISO obrazu nezabrala viac ako 5 minút na SSD disku. Celkovo však aj kvôli použitiu off-line účtu. Sprievodca je animovaný a má veľmi pekné prvky. V rámci nastavení sme zvolili základnú konfiguráciu, aby sme videli, aké sú rozdiely vo výkone na slabej zostave. Išlo o počítač s 2 GB RAM, 60 GB SSD diskom a jedným procesorom s dvomi jadrami, hoci reálny procesor má štyri jadrá.

Sprievodca nastavením je veľmi podobný tomu, ako pri Windows 10, zbadáte ale novú grafiku. V tomto smere ide o viditeľné zlepšenie dojmu celého systému. Celkové možnosti a to ako na nás systém vplýval, by sme prirovnali k Windows 95 a prechodu na Windows 98 či možno Windows Me.

S týmto sme spokojní. Je tu nové číslovanie operačného systému, takže očakávame niečo nové, no v zásade chceme stále svoj Windows poznať. Z nášho pohľadu nejde o tak dramatickú zmenu ako v prípade z prechodu Windows 98 / 2000 na Windows XP. Tam bol vizuál citeľnejší. Keď sa vrátime k inštalácii, tu vás poteší detail a to je zlepšenie vizuálu už v počiatočnom štádiu.

Netreba spustiť systém, aby sa prejavila grafika roku 2021 tak, ako to bolo v minulosti. Teda kostrbaté písma, základné farby a všetko graficky prívetivejšie, sa zobrazilo až po vstupe do Windows prípadne po inštalácii už vo forme animovaného štartovacieho loga.

Na čo sa vlastne nový systém podobá? Minimálne sa tu začali prejavovať prvky Fluid dizajnu, no ešte stále len v prechodnom stave. Vo svojej podstate si vizuál z veľkej časti prevzal z systému Windows 10X. Podobá sa na Chrome OS, možno trochu na Linux a centrovaním prvkom na Paneli úloh je tu jednoznačne podoba s macOS. Prvky sa dajú zarovnať doľava, tak ako sme boli po všetky generácie Windows zvyknutí.

Zarovnanie doprostred môžete mať už aj teraz, stačí použiť doplnok CenterTaskbar, ktorý si stiahnete tu.

Slovenčina nie je v tejto verzii dostupná počas inštalácie, dá sa ale nainštalovať cez pridanie jazykového balíka a nastaviť ako predvolený jazyk rozhrania. Stále však bolo takmer všetko v angličtine, teda v jazykovej verzii, v ktorej sme systém inštalovali. Niektoré popisy alebo tlačidlá už lokalizáciu mali, aplikácie zatiaľ zostávali v anglickej mutácii. Čiže napríklad Notepad namiesto Poznámkový blok atď.

4 GB odporúčame

Po spustení systému bolo poznať, že 2 GB RAM je naozaj minimum a je to nejaký základ. Dá sa na ňom fungovať, no treba aspoň 4 GB RAM. Preto sme alokovanie RAM v rámci virtuálneho stroja zdvihli na 4GB.

To nebol problém, keďže skutočný počítač, na ktorom virtuálny bežal mal 16 GB operačnej pamäti. Navýšenie pomohlo a rozdiel bol citeľný. Takže nový systém sa bude dať prevádzkovať aj na bežných či skôr slabších počítačoch. Počítame, že 8 GB RAM sa čoraz viac stáva štandardnom.

Sme v systéme

Svetlá téma a centrovanie ikon doprostred Panelu úloh, to si všimnete hneď. Centrum oznámení zostalo podobné, zatiaľ ide viac o zmenu témy, ako funkčné vylepšenia. Vynovený je ale Prieskumník. O príchode nových ikon sme písali dávnejšie, teraz ich máte súčasťou systému, v tomto programe budú viditeľné najviac.

Zostal aj Ovládací panel, takisto s vynoveným vzhľadom. Zmenil sa vizuál okien a majú zaoblené okraje, to platí aj pre hlavné a kontextové menu. Upravené sú aj animácie pri minimalizovaní alebo maximalizovaní. Vyzerá to pekne, nie je to rušivé a toto sa vám bude páčiť. Podstatnou zmenou je ale lepšie organizovanie okien.

Podržte kurzor myši na tlačidle Maximalizovať a zobrazí sa plávajúci panel so štyrmi rôznymi rozloženiami okien (dá sa vypnúť v nastaveniach Multitasking). V zásade pribudla navyše možnosť rozdeliť obrazovku na dve vertikálne časti s tým, že ľavá bude zaberať odhadom o 50 px viac ako pravá.

Ostatné možnosti viac-menej odpovedajú tomu, čo poznáme z Windows 10. Na zarovnanie okna podľa okrajov a zmenu rozmeru netreba okno ťahať na kraj obrazovky alebo napríklad do spodného rohu ale ťuknete si priamo na daný grafický prvok v plávajúcom paneli. Toto považujeme za prínos.

Prvé používanie

Systém sa používa prakticky rovnako ako Windows 10 alebo ktorýkoľvek z predchádzajúcich verzií. Vyskúšali sme inštaláciu bežných programov a tu nemá zmysel okolo veľmi diskutovať. Nový systém bude skôr pripravený na použitie s rôznymi zariadeniami vo forme špecializovaných konvertibilných notebookov alebo notebookov s dvomi displejmi.

Čo sa týka používania a celkového dojmu. Systém je pekný a veľmi príjemný. Naozaj to nemá nič spoločné s nie celkom konzistentným zážitkom, keď prišiel Windows 10. Občas sa novinka mierne zasekla, no po niekoľkých sekundách sa aplikácie spustili alebo uzatvorili či inak prebrali k životu. Toto zatiaľ nemôžeme pripisovať len systému ako takému, hoci by sa to priamo ponúkalo.

Testovali sme totiž jednu z vývojárskych verzií. Svoj podiel na tom môže mať aj to, že nový Windows bežal na virtuálnom stroji. To znamená na počítači v počítači a to so zníženou konfiguráciou. Zatiaľ však máme skúsenosti, že vypnutie alebo reštart je pomalší. Čo sa týka podpory hardvéru a rôznych ovládačov, to je skoro hodnotiť a už vôbec nie po testovaní na virtuálnom stroji.

Čo ďalej?

Systém budeme sledovať aj naďalej. Ďalšie informácie o napredovaní Windows 11 sa dozvieme na predstavení samotného systému, ktorý bude výrobca vysielať on-line. Aktualizácie v ňom už teraz fungujú. V našom prípade sa stiahli aktualizačné súbory na antivírus Windows Zabezpečenie a opravný balík pre komponenty .NET Framework.

Zdroj: Microsoft, vlastné

Prečítajte si aj:

Windows 11 oficiálne: Vieme, kedy príde, či bude zadarmo a aké vylepšenia prinesie (DOPLNENÉ)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.