Insta360 výrazne konkuruje GoPro. Má na to všetky predpoklady a využíva skúsenosti zo svojich 360-stupňových kamier.

My sme testovali akčnú kameru Insta360 One R s jednopalcovou kamerou, ktorá je na prvý pohľad zaujímavá svojou modulárnou architektúrou. V dodávke sme pritom našli tri hlavné súčasti: centrálnu jednotku s 1,3-palcovým displejom, samotnú kameru s jednopalcovým snímačom a obe tieto časti sa šikovne zasúvajú do batérie (1190 mAh). K tomu bola ešte klietka, ktorá umožňuje pripevniť spojenú kameru do bežných držiakov a chráni vlastné moduly pred poškodením. Dodávka bola v praktickom puzdre aj s držiakom kompatibilným so systémom GoPro.

Obsah dodávky Insta360 One R 1-inch Edition

Obsah dodávky Insta360 One R 1-inch Edition

Bohužiaľ, modulárna kamera sa pomerne ťažko vkladá to dodávanej klietky a ešte náročnejšie sa z nej vyberá. Preto je fajn, že zvonka môžete vybrať microSD kartu a tiež dobiť batériu. Nabíjací a prepojovací adaptér je typu USB-C (v skutočnosti je to USB 2.0). Nabíjanie trvá 65 minút, v centrálnej jednotke nechýba Wi-Fi a Bluetooth pripojenie.

Napriek tomu, že ide o modulárnu architektúru, celá kamera odoláva vode do hĺbky 5 metrov. Centrálnu jednotku s displejom je možné otočiť tak, že displej mieri na vás a tak sa ľahko robia vlogy. Na to však treba kameru vybrať z klietky a príslušný modul otočiť. Hmotnosť kamery je 152 gramov. Na jednu batériu vydrží natáčať vyše 60 minút.

1-palcová kamera

Základom kamery je širokouhlý objektív so svetelnosťou F3.2 s ekvivalentnou ohniskovou vzdialenosťou 14,4 mm. Vyrobený je v spolupráci s Leica. Kamera umožňuje záznam 4K až do 60p alebo rozšíreného 5,7K záznamu (5312 × 2988 bodov) a snímkovou frekvenciou do 30p. Tiež s ňou môžete fotiť s rozlíšením 19 MPix do formátu JPG alebo DNG. Použiť môžete režime Timelapse, Hyperlapse a Nočný záver. Súčasťou kamery je aj výkonná 6-osová stabilizácia.

Insta360 One R

S klientkou je možné použiť aj rôzne držiaky

Video sa nahráva v predvolenom formáte s koncovkou insv. Ten môžete v počítači importovať do aplikácie Insta360 Studio a ďalej ho spracovávať. Video sa zaznamenáva s dátovým tokom 100 Mb/s. Tiež sa dá nastaviť formát MP4 (s aktualizáciou firmware) a to vrátane režimov Log a HDR video s kompresiou H.264 alebo H.265.

Rovnako existuje mobilná aplikácia ONE R, v ktorej sa dá celé video postrihať a hneď aj publikovať vaše výsledky na sociálnych sieťach. Pre Adobe Premiere je k dispozícii priamy plug-in na spracovávanie formátu insv. Pre iné video-editačné programy takýto plug-in neexistuje a musíte použiť import od Insta360.

Modulárna architektúra Insta 360 One R

Modulárna architektúra Insta 360 One R

Aj kvalitný zvuk

Veľmi oceňujeme, že Insta360 One R umožňuje s jednoduchým adaptérom na USB-C prepojenie s externým mikrofónom 3,5 mm. Ak chcete, môžete kameru ovládať hlasom (Take a Photo, Start Recording). Zabudovaný je aj algoritmus rozpoznania scény.

Insta360 One R

Využitie bezdrôtového pripojenia na externý mikrofón s Insta360 One R

Testy

Jednopalcová kamera dokáže zachytiť veľmi dobrú kvalitu videa. Zábery z tejto kamery sú s prekreslenými detailami, veľmi ostré a problém nerobia ani nočné zábery. Veľa šumu v nich nenájdete. My sme použili najvyššie rozlíšenie 5,7K a ten sme potom zmenšovali v počítači na 4K, čím obraz dostal ešte vyššiu ostrosť a bol prakticky bez šumu. Kvalitou obrazu tak naozaj Insta360 poráža GoPro 9. V postprodukcii si navyše môžete dodatočne zvoliť jeden zo šiestich uhlov záberu, hoci ste si pri zhotovovaní videa v kamere už vybrali nejaký typ záberu.

Celkovo je to teda kamera, nad ktorou treba premýšľať, ale GoPro Hero 9 predsa len asi neporazí. GoPro je jednoducho etalón medzi akčnými kamerami a má kopu doplnkov aj od tretích strán. Po najnovšej aktualizácii získala kamera GoPro Hero 9 aj kvalitný diaľkový ovládač s náhľadom a tiež výrobca pridal podporu pre starší modul na spracovanie zvuku z externého mikrofónu. To v minulosti veľmi chýbalo.

Spolupráca s Apple

Na strane Insta360 stojí veľmi tesná spolupráca s Apple, napr. hodinky Apple Watch sa dajú použiť ako diaľkový ovládač pre túto kameru a TWS slúchadlá AirPods možno využiť ako mikrón a slúchadlá pre túto kameru.

Aj iné vyhotovenia

Iné vyhotovenia kamery Insta360 sú One R (4K Edition) so širokým uhlom záberu a One R (Twin Edition) ako typická 360° akčná kamera. Ak máte o produkty Insta360 záujem určite vám odporúčame kameru s 1-palcovým snímačom.

Možnosti vyhotovenia Insta360 One R

Možnosti vyhotovenia Insta360 One R

Medzi príslušenstvom pre Insta360 je skvelý diaľkový ovládač s displejom, dvojitá batéria, puzdro pre hĺbkové potápanie sa až do 60 metrov a objaví sa aj adaptér na 3D obraz vytvorený pomocou dvoch takýchto kamier.

Cena: Insta360 One R (1-inch) – 499,90 eur

Zapožičal: Alza.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.