Ministerstvo obrany udelilo kontrakt na technológiu, ktorá bude monitorovať zdravotný stav personálu pomocou smartfónu.

Kontrakt je vo výške 5,1 milióna dolárov a bol poskytnutý spoločnosti Kryptowire, ktorá sa zaoberá kyberbezpečnosťou. Nová technológia nesie názov Warfighter analytics, ktorá využíva Smartphones analytics (WASH).

Cieľom programu je včasné zistenie zdravotných abnormalít používateľa mobilného zariadenia za pomoci detekcie pohybu, kamery, mikrofónu, alebo snímača tepovej frekvencie. Program bude analyzovať ako používateľ reaguje na rôzne podnety a bude výsledky porovnávať s priemernými štatistikami podľa používateľského správania. Tak sa dá napríklad zistiť, či je majiteľ mobilného zariadenia opitý, alebo chorý. 

Armáda USA je veľká inštitúcia a takýmto spôsobom chce mať istotu, že vojak, alebo úradník je na 100% zdravotne v poriadku. Očakáva sa, že na základe výsledkov sa bude dať včasne detekovať napríklad Diabetes, alebo Posttraumatická stresová porucha. Od včasnej diagnostiky sa očakáva aj lepší priebeh liečby. 

Kryptowire je špecializovaná spoločnosť, ktorá sa zaoberá analýzov aplikácií a bezpečnosti až po vývoj mobilných podnikových technológií.

V tomto smere sú obavy týkajúce sa ochrany osobných údajov v oblasti technológií stále vysoké a veľa ľuďom sa nepáči, že ich smartfón dokáže analyzovať tak veľa činností a odosielať ich na analýzu. Nie je vylúčené, že konečný produkt, ktorý vzíde zo spolupráce Kryptowire a DARPA, môže mať aj komerčné využitie.

zdroj: phonearena

Prečítajte si aj:

Sony Xperia XZ2 Premium oficiálne: 4K displej, duálny fotoaparát a 236 gramov

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.