Britská telekomunikačná spoločnosť Vodafone Group sa dohodla na prevzatí aktivít poskytovateľa káblovej televízie a širokopásmových služieb Liberty Global v Českej republike, Nemecku, Maďarsku a Rumunsku. Firma v stredu oznámila, že transakcia v hodnote 18,4 miliardy eur zahŕňa okrem iného káblovú spoločnosť UPC.

Dohoda je jednou z najväčších akvizícií v histórii spoločnosti Vodafone. Tá je totiž druhým najväčším mobilným operátorom na svete. Túto dohodu však čaká zdĺhavé schvaľovanie zo strany regulačných orgánov. Vodafone očakáva, že transakcia bude dokončená zhruba v polovici budúceho roka. My sme toho názoru, že prvé náznaky toho, či Vodafone príde na Slovensko uvidíme už na jeseň.

Spoločnosť UPC v Slovenskej republike zostáva súčasťou Liberty Global. Ako v stredu potvrdila, netýka sa jej predaj aktív firmy Liberty Global spoločnosti Vodafone. Podľa generálneho riaditeľa UPC Česká a Slovenská republika Martina Millera táto transakcia zapadá do širšej perspektívy vývoja telekomunikačného odvetvia. „V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch posúdime, aký dopad na nás táto dohoda môže mať,“ komentoval oznámenú transakciu generálny riaditeľ.

Podľa nášho názoru je však celkom dobre možné, že tieto aktivity vyústia do toho, že Vodafone ako operátor skutočne môže v určitej podobe na Slovensko prísť .

Ešte pripomeňme, že na tlačovej konferencii operátora O2 Slovakia sme v tejto súvislosti pýtali na to, koľko telekomunikačných operátorov Slovensko „znesie“. Igor Toth nám na túto otázku odpovedal celom jasne – troch.

Značky: