Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Predstavte si, že ako vlastník bytu alebo domu ste aktívnym hráčom na burze s elektrickou energiou.

Umelá inteligencia a technológia blockchain pracujú pre vás – nielen na tom, aby znížili vaše účty za elektrinu, ale tiež aby vám priniesli zisk. Pomáhajú jej v tom solárne panely na streche, powerwall, čiže inteligentná batéria na stene predsiene, ale aj hybridné alebo elektrické auto v garáži. Práve takýto systém testuje spoločnosť Toyota v Japonsku.

Toyota v spolupráci s Tokijskou univerzitou a spoločnosťou TRENDE začína testovať systém obchodovania s elektrickou energiou medzi jednotlivými príjemcami a spotrebiteľmi. Transakcie sa budú uzatvárať priamo, podľa zásady Peer-to-peer (rovný s rovným) pomocou technológie blockchain. Systém zahŕňa solárne panely na strechách súkromných domov alebo kancelárskych budov, systémy na skladovanie energie, elektrifikované autá a nabíjačky pre zamestnancov v kancelárskych budovách.

Prvý test na svete

Testy  tohto svetovo prvého systému obchodovania s elektrickou energiou medzi individuálnymi užívateľmi, ktorí využívajú hybridy plug-in ako batérie na uchovanie energie a jej zdroje, ako aj súkromné solárne panely a akumulátory elektrickej energie, sa uskutočnia v technickom výskumnom  centre Toyoty Higashi-Fuji Technical Center a v jeho okolí v období od júna 2019 do mája 2020.

Cieľom programu je preveriť ekonomický prínos začlenenia spotrebiteľov do systému obchodovania s energiou, ak budú energiu vyrábať a obchodovať s ňou na burze energií za ceny zodpovedajúce aktuálnej ponuke a dopytu. Pilotný projekt umožní zhodnotiť, či je realizovateľný systém  obojsmerného systému zásobovania energiou priamo medzi  jednotlivými užívateľmi a nielen medzi spotrebiteľom a energetickou spoločnosťou.

Môže to fungovať?

Ďalšími krokmi programu  Toyoty bude vytvorenie a testovanie technických možností prenosu elektriny medzi spotrebiteľmi, ako sú domácnosti a súkromné spoločnosti. Tie budú vybavené systémom kontroly prietoku a obchodu s energiou, založenom na umelej inteligencii, tzv. virtuálnym agentom.  Zariadenie automaticky umiestni objednávky na predaj alebo nákup elektriny na burzu. Vyhodnotí ich na základe spotreby energie alebo naopak predpokladanej produkcie energie solárnymi panelmi zapojenými do systému. Transakcie medzi užívateľmi sa budú realizovať podľa algoritmu, ktorý prispôsobí ponuku nákupu či predaja ponuke virtuálnych agentov každého domu alebo firmy.  Ceny elektriny na trhu budú kolísať v závislosti od aktuálnej ponuky a dopytu.

Japonsko stavia na malých spotrebiteľoch

Energetický systém v Japonsku prechádza veľkou transformáciou. Spolu s popularizáciou riešení ako sú solárne systémy, batérie na uchovávanie energie alebo elektrifikované automobily, sa celý systém postupne presúva od tradičných veľkých elektrární k individuálnym  spotrebiteľom so súkromnými zdrojmi energie. Nový systém spoločnosti Toyota má za úlohu optimalizovať výkonnosť energetického systému celej krajiny.

Značky: