Tento poplatok zaplatia výrobcovia telefónov, môže sa prejaviť vo výslednej cene zariadenia.

Google dostal v júli pokutu od Európskej komisie vo výške 4,3 miliardy eur. Dôvodom bolo údajné zneužívanie dominantného postavenia. Komisii sa okrem iného nepáčilo, že Google vyžadoval od výrobcov, aby do zariadení predinštalovali prehliadač Chrome a jeho vyhľadávanie, ak chceli predinštalovať aj ostatné aplikácie ako Gmail alebo Obchod Play.

Technologický gigant sa voči pokute odvolal a oznámil zmeny, aby vyhovel nariadeniu EÚ. Po novom bude ponúkať aplikácie v dvoch balíčkoch – aplikácie Gmail, Obchod Play a ďalšie budú dostupné v balíčku za licenčný poplatok. Výrobcovia budú mať tiež možnosť do zariadenia zadarmo predinštalovať Chrome a widget pre vyhľadávanie. Nebude to však podmienka.

Google tieto zmeny oznámil nedávno, portál The Verge prišiel s informáciou, aká by mala byť výška licenčných poplatkov. Suma, ktorú by mali výrobcovia platiť Googlu za jeho aplikácie, sa bude odvíjať v závislosti od krajiny EÚ, kde bude zariadenie aktivované a takisto aj podľa hustoty pixelov displeja daného zariadenia. Google chce takýmto spôsobom rozlíšiť kvalitu zariadení, takže v prípade najlacnejších smartfónov si bude účtovať iba 2,5 eura, avšak v prípade vlajkovej lode, ktorú si používateľ aktivuje v Nemecku či Británii, to môže byť až 40 eur. Licenčné poplatky začne účtovať výrobcom pre zariadenia, ktoré budú aktivované od 1. februára 2019.

Portál The Verge však upozorňuje na to, že ak sa výrobca dohodne s Googlom a aj naďalej bude do svojich zariadení inštalovať všetky jeho aplikácie, potom mu Google pravdepodobne licenčný poplatok výrazne zníži alebo úplne odpustí. V praxi by to mohlo dopadnúť tak, že sa nič nezmení – telefóny nebudú drahšie a od výroby budú ponúkať rovnaké aplikácie ako dnes. Google však týmito zmenami vyhovel Európskej komisii, pretože bude ponúkať výrobcom možnosť voľby. Tí si budú môcť vybrať, či chcú predinštalovať všetky alebo niektoré Google aplikácie alebo žiadne. A v závislosti od toho buď zaplatia licenčný poplatok alebo sa s Googlom dohodnú.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Google dostal rekordnú pokutu. Európska komisia ho potrestala za zneužívanie svojho postavenia (doplnené o stanovisko Googlu)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit