Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Hovorí sa, že autá na elektrický pohon čoskoro spôsobia revolúciu v automobilovom priemysle.

Hoci väčšina predávaných nových áut je stále vybavená spaľovacím motorom, táto situácia by sa mala už čoskoro obrátiť a viacerí analytici spomínajú v tomto smere ako zlomový práve rok 2027. Čo by malo viesť k tomu, aby sa elektromobily cenovo dorovnali k autám s benzínovým alebo dieselovým pohonom?

Nižšie ceny batérií a elektromobily nižších kategórií

Za uplynulých desať rokov klesla cena batérií do elektromobilov takmer o 80 %, no napriek tomu, takúto výraznú zmenu nie je na cenovkách elektromobilov vidno. Mnohých stále odrádza vyššia nadobúdacia cena a neraz aj ťažko vypočítateľná návratnosť takejto investície. Častým argumentom okrem ceny je v neprospech elektromobilov aj predpokladá životnosť batérií a vysoké náklady na jej prípadnú výmenu. Svoju úlohu v cenách elektromobilov zohráva aj fakt, že výrobcovia elektromobilov sa doteraz zameriavali skôr na drahšie a luxusnejšie modely, čo sa ale opäť začína meniť.

elektromobil nabíjanieZdroj: elements.envato.com

Obmedzenia pre autá so spaľovacími motormi

Predstava, že si otvoríte stránku predaj Range Rover a elektrické verzie off-roadov a SUV budú lacnejšie ako dieselové, dnes znie ako sci-fi. K dorovnaniu cien medzi autami so spaľovacími motormi a elektromobilmi však môže relatívne rýchlo dôjsť aj z politických dôvodov. Stačí, že sa budú sprísňovať emisné limity a automobilky jednoducho autá so spaľovacími motormi budú musieť predávať drahšie. Napokon, už aj v súčasnosti sa prísna emisná politika EÚ premieta do cien nových áut a ovplyvňuje ich ponuku. 

Elektromobily sa stanú lacnejšie na výrobu

Podľa tých najoptimistickejších odhadov by už v roku 2027 mala nastať situácia, že autá na elektrický pohon bude možné vyrobiť lacnejšie ako autá so spaľovacím motorom. Ak k tomu pridáme aj rôzne dotácie na podporu predaja elektromobilov a investície do budovania infraštruktúry nabíjacích staníc, predstava, že po roku 2027 by ľudia vo väčšine prípadov uprednostnila elektromobily vôbec neznie ako utópia.

nabíjanie elektromotoraZdroj: elements.envato.com