ASUS predstavil koncept inovatívneho notebooku s dvoma obrazovkami.

Myšlienka odstrániť klávesnicu a nahradiť ju dotykovou plochou nie je úplne nová. S týmto konceptom prišlo pred necelými dvoma rokmi Lenovo. Jeho Yoga Book však trpel nedostatkom výkonu, resp. malými rozmermi obrazovky.

ASUS teraz prichádza s projektom Precog, ktorý má namiesto fyzickej klávesnice plnohodnotný druhý displej. Vďaka tomu dokáže na oboch obrazovkách zobrazovať obsah alebo, ak je to potrebné, premeniť jeden displej na vstupné zariadenie – či už ide o dotykovú klávesnicu o veľkosti štandardnej klávesnice alebo iné vstupné prvky. Prípade je možné rozdeliť druhú obrazovku na časť s klávesnicou a zvyšnú plochu vyplnia často používané aplikácie. Možností je viacero.

Oba displeje notebooku spája 360° pánt, vďaka čomu je možné využívať zariadenie v štyroch režimoch a využíva aj umelú inteligenciu. ASUS tvrdí, že vďaka funkcii Intelligent Touch automaticky rozpozná aktívne vstupné zariadenie a podľa toho upraví virtuálne rozhranie na oboch obrazovkách. Taktiež automaticky prispôsobí umiestnenie klávesnice podľa aktuálnej polohy prstov používateľa alebo sa prepne do režimu stylusu.

Zatiaľ nie je známe, či a kedy sa dostane Project Precog do predaja. Aktuálne ide iba o koncept, ktorý má ukázať, akým smerom by sa mohli notebooky v budúcnosti uberať. Treba však podotknúť, že ide o atraktívny koncept. Otázkou ostáva, či je aj praktický.

Project Precog

Zdroj: ASUS

Prečítajte si aj:

Testovali sme špeciálny tablet Lenovo Yoga Book – Android

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit