Aj tablet Lenovo Yoga Book bol oficiálne predstavený na výstave IFA v Berlíne. V tomto prípade však ide o tablet, s akým sme sa doteraz ešte nestretli.

Zariadenie totiž skôr pripomína konvertibilný notebook s pántom, ktorý je otočný o 360°. Nie je náhoda, že v jeho názve nájdete slovo Yoga. S týmito notebookmi má tablet spoločné aj takmer hodinárske spracovanie spomenutého pántu a možnosť používania zariadenia v štyroch režimoch. Yoga Book sa však od všetkých ostatných zariadení odlišuje druhou dotykovou plochou Create Pad, ktorú je možné používať pre účely kreslenia a písania poznámok (rukou) alebo ako veľkú dotykovú klávesnicu.

Prvý tablet pre kreatívcov

Bez ohľadu na konvertibilitu zariadenia, samotné Lenovo prezentuje Yoga Book ako tablet – konkrétne ako prvý tablet pre kreatívcov. Vo výbave nájdete dotykové pero Real Pen, ktoré dokáže rozoznať až 2048 úrovní tlaku. Pomocou neho môžete rukou veľmi jednoducho vytvárať poznámky a kresby.

Súčasťou balenia je dokonca aj poznámkový blok. Ten si položíte na dotykovú plochu a v kombinácii s vhodnou náplňou do dotykového pera (v balení je ich niekoľko) môžete súbežne písať poznámky na papier aj do tabletu. Hrot pera sa nemusí dotýkať priamo dotykovej plochy, zariadenie rozpozná aj písanie na papieri, ktorý je položený na dotykovej ploche. Rovnako je to v prípade kreslenia. Výborné je, že pri písaní na dotykovú plochu môžete mať displej otočený o 360° a zariadenie váš pohyb rukou bez problémov zaznamená. Najskôr si však treba aktivovať režim dotykovej plochy. Takisto je výborné, že obrovskému touchpadu nevadí vaša dlaň. Môžete ju mať pohodlne položenú na dotykovej ploche a tá zaznamená iba dotyky pera, resp. prstov.

Dotykovú plochu využijete aj pokiaľ nepreferujete kreslenie alebo písanie rukou. Plochu jedným stlačením tlačidla premeníte na dotykovú klávesnicu Halo Keyboard. Tá obsahuje všetky klávesy, na ktoré ste zvyknutí z klávesníc v notebookoch, vrátane klávesov funkcií. Spodná časť obsahuje aj malý touchpad, takže zážitok z práce s tabletom je v tomto prípade takmer na úrovni klasických notebookov. Budete si však musieť zvyknúť na iný pocit pri písaní. Predstavte si, že máte 10-palcový tablet a celý jeho displej je jedna veľká dotyková klávesnica. Toto prirovnanie definuje Halo klávesnicu asi najpresnejšie.

Inovatívna dotyková klávesnica

Dotyková klávesnica má svoje výhody aj nevýhody. Výhodou je, že dotykovú plochu jednoducho premeníte na niečo iné a zmeníte jej funkciu. Nevýhodou je, že sa na nej nepíše tak pohodlne ako na bežnej klávesnici. Presnejšie, chce to svoj čas. Lenovo Yoga Book sme používali viac ako dva týždne a počas tejto doby sme pravidelne na tablete písali. Faktom je, že spočiatku sme robili veľa preklepov a používali sme vibračnú odozvu klávesnice. Po pár dňoch sme vibrácie vypli, pretože nám prekážali. Takisto sa zlepšila aj naša presnosť pri písaní, nerobili sme toľko preklepov. Je to pravdepodobne dané tým, že Halo klávesnica sa počas používania automaticky zlepšuje a odhaduje, ktorý kláves chceme stlačiť. Na druhej strane, zmenil sa aj spôsob, ako sme písali. Nedívali sme sa na displej, ako sme zvyknutí pri písaní na bežných notebookoch, ale neustále sme pozerali na klávesnicu a kontrolovali, či sa dotýkame správnych dotykových klávesov. Výsledkom bolo síce presnejšie písanie, ale rýchlosť a pohodlie pri písaní sa bežnej klávesnici ešte nevyrovná.

V súvislosti s písaním na klávesnici máme pripomienky k verzii tabletu so systémom Android. Ten obsahuje predinštalovanú aplikáciu TouchPal Keyboard, ktorá navrhuje slová a opravuje preklepy. Problém je, že tento typ aplikácie nefunguje v kombinácii s hardvérovou klávesnicou vždy spoľahlivo a výsledkom je občasný mišmaš v texte, pretože aplikácia chce opraviť slovo, ale nevhodne zareaguje na stlačenie medzery či enteru. Tento problém vyriešite prepnutím aktívnej klávesnice – napr. si zvolíte Google klávesnicu. Druhým problémom je, že Halo klávesnica obsahuje v rámci klávesovej sady s názvom slovenčina, české znaky. Namiesto ť je to ř, namiesto ô je to ů atď. Takýchto nezhôd je málo, ale pri písaní vás budú otravovať. Riešením je zmena klávesovej sady na systémovú, avšak Android pre slovenskú klávesnicu ponúka iba QWERTY sadu a nie QWERTZ, ktorá je u nás najčastejšie používaná. Riešením problému je tak napr. aplikácia External Keyboard Helper Pro. Lenovo asi tento nedostatok odstráni vo forme aktualizácie, vo finálnom produkte by sa určite nemal vyskytovať. Problém aplikácie TouchPal Keyboard je nedostatkom Androidu, avšak česká Halo klávesnica, ktorá je označená ako slovenská, je chybou zo strany Lenova. Našťastie len softvérová. Je jasné, že v prípade Windows verzie tieto nedostatky s klávesnicou riešiť nebudete.

Vyzerá ako kniha a výborne sa prenáša

Keďže Yoga Book obsahuje dve časti, ktoré sú spojené pántom a v oboch prípadoch ide o dotykové plochy, výsledok pripomína knihu. Podoba je viditeľná najmä v prípade, keď je zariadenie zatvorené. Dizajn je výborný, pretože v zatvorenom stave sú displej aj dotyková plocha chránené kovovým chrbtom. Zariadenie má hmotnosť iba 690 gramov a hrúbku 4,55 mm v otvorenej polohe, resp. cca 9,6 mm v zatvorenom stave. Bez problémov ho môžete prenášať a práve mobilita je veľkou výhodou. Yoga Book je jednoznačne najkompaktnejší konvertibilný tablet s klávesnicou a hoci ho neodporúčame ako úplnú náhradu za notebook, na dotykovej klávesnici sa dá pracovať. Písanie textu síce trvá o niečo dlhšie, ale na tablete takto naozaj môžete tvoriť obsah, nielen ho konzumovať.

Lenovo Yoga Book má 10,1-palcový displej s rozlíšením 1920 × 1200. Základom výbavy je procesor Intel Atom x5-Z8550, 4 GB RAM a 64 GB úložisko. 8500 mAh batéria ponúka podľa výrobcu výdrž až 15 hodín, v našom teste vydržal tablet fungovať 10,5 hodiny. Operačný systém Android 6.0.1 obsahuje pomerne výraznú úpravu – vybrané systémové aplikácie a aplikácie tretích strán fungujú v režime okna, pričom je možné s oknami pohybovať a mať na obrazovke viacero aplikácií. Zjednodušuje to multitasking, ale skôr by sme prijali Yoga Book so systémom Chrome OS a podporou aplikácií pre Android. Windows verziu tabletu sme nemali možnosť otestovať, ale z hľadiska jednoduchej kancelárskej práce na cesty bude pravdepodobne lepšou voľbou. S prevádzkou systému Android sme však počas testovania problémy nemali.

Cena: od 539 EUR
Zapožičal: Lenovo

Plusy

+ Dizajn a konštrukcia
+ Dotyková plocha a jej funkcionalita
+ Režim viacerých okien v Androide
+ HDMI výstup

Mínusy

– Na dotykovej klávesnici sa píše horšie ako na klasickej
– Vyššia cena
– Česká Halo klávesnica, ktorá je označená ako slovenská

Parametre testovaného tabletu:

ModelLenovo Yoga Book – Android 
Veľkosť a typ displeja10,1″, IPS
Rozlíšenie1920 × 1200
Operačný systémAndroid 6.0.1
ProcesorIntel Atom x5-Z8550, až 2,40 GHz, štvorjadro
RAM4 GB
Interná pamäť64 GB / 57 GB k dispozícii
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejÁno / Nie / Áno
BluetoothÁno
Portymicro USB, microSD, micro HDMI
Digitálna kameraPredná, 2 Mpx, zadná, 8 Mpx
Rozmery (v × š × h) [mm]256,6 × 170,8 × 9,6
Hmotnosť [kg]0,69

Výsledky testovania tabletu:

Model (OS Android)Lenovo Yoga Book – Android 
PCMark Work Performance / Work 2.06304 / 4649
3DMark Ice Storm Unlimited25180
3DMark Sling Shot ES 3.11488
AnTuTu – Total Score90060
AnTuTu – 3D Score25358
AnTuTu – UX Score30538
AnTuTu – CPU Score27544
AnTuTu – RAM Score6620
Test výdrže batérie [hh:mm]10:12

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

8.3 Inovatívny tablet

Lenovo Yoga Book je niečo, čo tu ešte nebolo. Tablet ponúka výkonné komponenty, avšak zaujme najmä druhou dotykovou plochou a jej využitím. Zariadenie je naozaj inovatívne a vieme si predstaviť, že by sme ho využívali aj vtedy, keď nepotrebujeme písať rukou. Spočiatku sme boli voči nemu skeptickí, ale počas testovania sme si ho obľúbili. Škoda vyššej ceny.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Základná výbava/cena 7
  • Dodatočná výbava a funkcie/cena 8
  • Výdrž 10
Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit