Satya Nadella, výkonný riaditeľ spoločnosti Microsoft, navštívil v marci prvýkrát Prahu.

V českej metropole sa zúčastnil konferencie Digital Opportunities & Transformation Summit 2017 a hovoril o tom, ako digitálne technológie menia naše životy aj biznis.

Hoci bola konferencia zameraná najmä na transformáciu biznisu, ktorú umožňujú moderné technológie, zaznelo počas nej viacero myšlienok zamyslenia hodných. Známy futurológ Gerd Leonhard neobišiel ani kontroverznú tému, ktorou je budúcnosť technológií. Ovládnu nás stroje, ako to prezentujú mnohé sci-fi filmy?

Podľa Leonharda nespočíva najväčšie nebezpečenstvo v tom, že by stroje prebrali kontrolu nad ľudstvom. Najväčšiu hrozbu vidí v tom, že by sa priamo z ľudí stali stroje. Naráža tým samozrejme na dnešnú uponáhľanú dobu a fakt, že hoci nám technológie umožňujú efektívnejšie pracovať, nie vždy to prináša iba pozitíva. Je dôležité nájsť optimálnu rovnováhu v tom, ako nové technológie využívate, ale zavrhovať ich nemožno.

„Budúcnosť patrí tým, ktorí ju počúvajú,“ cituje Davida Bowieho a poukazuje na aktuálnu situáciu na hudobnom trhu, ktorého lídrami už nie sú hudobní vydavatelia, ale prevádzkovatelia hudobných streamovacích služieb. Ďalším príkladom sú podľa jeho slov výrobcovia automobilov, ktorých pozícia sa v blízkej budúcnosti výrazne zmení a postupne sa pripravujú na prichádzajúce obdobie zdieľanej mobility. Pokroku sa jednoducho nevyhneme.

Keď sú technológie kreatívne

Pojem Microsoft Azure ste pravdepodobne už počuli a hoci sa ťažko hovorí o tom, čo presne tento typ služby prináša, jednoduchšie sa hovorí o konkrétnych výsledkoch, ktoré sa podarilo pomocou technológie dosiahnuť.

Výborným a ľahko uchopiteľným príkladom je nový obraz holandského maliara Rembrandta. Od jeho úmrtia tento rok uplynie 348 rokov, avšak technológie ukázali svoju kreatívnu stránku a vytvorili nový obraz, ktorý bol odhalený presne pred rokom. „Nový Rembrandt“ bol vystavený počas výstavy DOTS 2017 aj v Prahe.

Pri jeho tvorbe sa využili cloudové technológie, umelá inteligencia aj učenie strojov. Alebo ľudskou rečou povedané, naskenovalo sa všetkých 346 Rembrandtových obrazov a pomocou pokročilej analýzy sa identifikovali všetky ich vlastnosti – kompozícia, hĺbka a textúra maľby, zachytenie objektov atď. Počítače alebo presnejšie povedané veľké dátové centrá, následne viac ako 500 hodín generovali obraz, ktorý by možno Rembrandt namaľoval, ak by ešte žil.

Portrét muža zo 17. storočia obsahuje viac ako 148 miliónov pixelov a využíva 168 263 častí z jeho existujúcich obrazov. Jeho tvorba trvala 18 mesiacov a výsledok bol vytlačený pomocou 3D tlačiarne a UV atramentu. Hoci nie sme znalci umenia, obraz vyzerá naozaj skvelo a Microsoft mal s jeho prenášaním cez hranice aj menšie problémy – zástupcovia spoločnosti museli totiž dokazovať, že nejde ani o falzifikát a ani o ukradnutý originál, ale nový obraz, ktorý vytvorili technológie.

Tento obraz nenamaľoval človek. Vytvorila ho umelá inteligencia a bol vytlačený na 3D tlačiarni, ale je na nerozoznanie od tvorby umelcov

Keď dáta pomáhajú

Niektoré technológie, ktoré analyzovali Rembrandtove obrazy, si môžete vyskúšať aj vy. Známa stránka How-Old.net využíva umelú inteligenciu a učenie strojov k tomu, aby dokázala určiť vaše pohlavie a vek. V pokročilejšej verzii môže byť základom obchodov budúcnosti, ktoré pri vstupe zistia vaše pohlavie, vek a aktuálnu náladu a na základe toho vám odporučia konkrétny produkt. Ako by to mohlo fungovať v praxi, sme vyskúšali na konferencii DOTS 2017.

Tieto technológie však môžu aj pomáhať, príkladom čoho je nevidiaci zamestnanec Microsoftu, ktorý pracuje na projekte inteligentných okuliarov pre ľudí so zrakovým postihnutím. Okuliare rozširujú jeho svet takým spôsobom, že sú jeho zrakom. Popisujú, na čo sa díva, čítajú texty, navigujú cez semafor atď. Ako sám hovorí, pomáhajú mu žiť hodnotnejším životom.

Pomáhať chce aj český startup Mindpax.me. Ten využíva kombináciu náramkov, ktoré monitorujú aktivitu a analýzu dát cez Microsoft Azure k tomu, aby zefektívnil psychiatrickú starostlivosť a liečbu bipolárnej poruchy. Hoci náramok meria aktivitu v podstate rovnako ako váš fitness náramok, dáta z neho smerujú priamo k psychiatrovi, ktorý ich používa pri starostlivosti o pacienta. Dáta dostávajú razom iný zmysel.

Tento náramok vydrží fungovať 9 až 12 mesiacov bez nutnosti výmeny batérie. Zbiera dáta, ktoré smerujú priamo k lekárovi

Budúcnosťou je umelá inteligencia

Aj samotný Satya Nadella hovoril najmä o tom, ako technológie pomáhajú transformovať biznis. Pozrel sa však aj do budúcnosti, v ktorej by mali podľa jeho slov výraznú úlohu zohrávať umelá inteligencia a rozšírená realita. Ako sám povedal, „keď zmeníte spôsob, akým sa dívate na svet, zmeníte aj svet, ktorý vidíte“ a práve v tom spočíva čaro rozšírenej reality. A hoci sa umelá inteligencia značne využíva aj dnes, v budúcnosti bude čoraz schopnejšia a pokročilejšia.

Za pozvanie ďakujeme spoločnosti Microsoft. Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit