Bude Apple po oznámení plánov Európskej únie ťahať za kratší koniec? 

Európska únia pred pár dňami oznámila, že plánuje prinútiť výrobcov smartfónov, aby vo svojich zariadeniach používali výhradne port USB-C. Podľa súčasného znenia návrhu majú Apple a ďalší výrobcovia na aplikovanie zmien 24 mesiacov, čo znamená, že iPhone 15 by už musel používať univerzálne USB-C.

Pri Android zariadeniach, ale aj iných, je používanie USB-C portu bežnou praxou. Je preto zrejme, že najväčšie problémy by spôsobilo toto nariadenie práve spoločnosti Apple, ktorá Lightning port používa už od roku 2012.

Je pritom pravdepodobné, že Apple nebude mať na výber, pokiaľ nové pravidlá nadobudnú platnosť. Portál Tech Radar zostavil tri možné scenáre, ako by sa mohli v budúcnosti iPhony zmeniť.

1. Apple začne plošne používať USB-C

iPad Pro 2018

Je veľmi pravdepodobné, že Apple sa tejto zmene nevyhne. Všetko samozrejme závisí od nadobudnutia platnosti nových pravidiel, po čom Apple nebude mať už na výber a začne používať USB-C pri všetkých svojich produktoch. Na druhej strane to pre Apple nebude až taká novinky, keďže pri niektorých svojich zariadeniach USB-C port používa už od roku 2015.

Nariadenia EÚ sú platné iba na území jej členských štátov, takže je tiež možné, že Apple sa môže v budúcnosti rozhodnúť vydať dve verzie iPhonov – jednu s portom USB-C pre EÚ a druhú s portom Lightning pre všetky ostatné krajiny, čo nie je ekonomicky výhodné. 

2. iPhone bez portov

iPhone 12 a nabíjanie MagSafe
iPhone 12 a nabíjanie MagSafe. Zdroj: Apple

Jedným zo spôsobov, ako obísť nariadenie a neprijať USB-C, by bolo porty celkom odstrániť. Táto možnosť je celkom reálna, keďže sme už v minulosti viackrát počuli, že Apple na tejto konštrukcii pracuje. 

Znamenalo by to spoliehať sa výhradne na bezdrôtové nabíjanie, ktoré veľa modelov iPhonov už ponúka. Je potrebné poznamenať, že produkty od Applu nepatria k najrýchlejšie sa nabíjajúcim zariadenia na trhu. V tejto oblasti by však mala spoločnosť popracovať, ak by chcela bezdrôtové nabíjanie používať ako plnohodnotnú náhradu za klasické káblové. 

Navyše by sa musel nájsť spôsob, ako bezdrôtovo prenášať aj veľké množstvo dát a súborov.

3. Jeden iPhone, dva porty

Jednou z ďalších alternatív je, že by Apple mohol do budúcich iPhonov zahrnúť porty dva – USB-C aj Lightning. Podľa agentúry Associated Press to konkrétne navrhol Thierry Breton, komisár EÚ pre vnútorný trh: „Ak chce mať Apple aj naďalej svoj vlastný konektor, bude mať možnosť to urobiť. Nie je to proti inováciám, je to len preto, aby sme našim spoluobčanom trochu uľahčili život.“ Ďalej dodal, že Apple a ostatní môžu aj naďalej na svoje telefóny umiestniť dva rôzne porty, ak chcú.

Podľa nášho názoru by to nielen uškodilo dizajnu, ale toto riešenie by znamenalo aj zvýšenie výrobných nákladov. Je preto možné, že toto je tá najmenej pravdepodobná cesta, ktorou by sa Apple v budúcnosti vydal.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.