Microsoft bude rekapitulovať prvý rok systému Windows 10, predstaví novú verziu.

Vývojárska konferencia Build je miestom, kde Microsoft predstavuje novinky na najbližšie obdobie. Niektoré sú viac zamerané na vývojárov, napr. prezentácia rôznych spôsobov, ako jednoducho konvertovať aplikácie z iných platforiem pre potreby systému Windows (tento experiment nakoniec skončil neúspechom), iné sú pomerne zrozumiteľné aj pre samotných používateľov (napr. minuloročné predstavenie prehliadača MS Edge).

Ďalšia veľká aktualizácia systému Windows 10 má označenie Redstone

Ďalšia veľká aktualizácia systému Windows 10 má označenie Redstone

V podobnom duchu sa bude niesť aj tohtoročná konferencia, ktorá začína dnes, 30. marca o 17:30 nášho času. Stream môžete sledovať naživo na stránkach build.microsoft.com, na našom webe nájdete dnes večer zhrnutie všetkého dôležitého.

Očakávame, že Microsoft predstaví novú verziu operačného systému Windows 10. Nakoľko sa táto platforma teraz prezentuje ako služba, budeme sa častejšie stretávať s vydávaním väčších aktualizácií. Podobne, ako to funguje v prípade OS X. Tzv. Windows 10 Redstone prinesie viacero noviniek a vylepšení. Pribudne podpora rozšírení pre prehliadač Edge, aplikácia Fotografie sa dočká viacerých vylepšení a integrácie nových možností upravovania a Cortana bude opäť o trochu inteligentnejšia. Či už bude vedieť aj po slovensky, to si netrúfame odhadnúť.

Windows_Product_Family_nowat

Windows 10 – jedna platforma, jeden obchod a jedna rodina zariadení

Microsoft by mal taktiež oznámiť, že Windows aplikácie budú fungovať na konzole Xbox One. To je pomerne logické a očakávané oznámenie, Microsoft už dlhú dobu hovorí o koncepte jedného systému Windows, ktorý funguje naprieč všetkými zariadeniami. Apropo aplikácie – v tomto smere má Microsoft veľkú robotu. Situácia sa síce za posledný rok trochu zlepšila, ale stále to nie je taký pokrok, ako sme očakávali. Aj kvôli oživeniu mobilného Windowsu je potrebné, aby sa niečo začalo diať.

V úvode spomenuté nástroje, ktoré mali uľahčiť presun aplikácií z konkurenčných platforiem, však v praxi nefungujú podľa plánu a tak sa Microsoft snaží zlepšiť situáciu inak. Kúpil spoločnosť Xamarin, ktorá zjednodušuje simultánny vývoj aplikácií pre iOS a Android. Očakávame, že Microsoft bude o tomto nákupe hovoriť počas Buildu a pravdepodobne oznámi nové funkcie pre vývojárov Windows aplikácií. Takisto je veľmi pravdepodobné, že sa dozvieme novinky ohľadom okuliarov HoloLens.

4 spôsoby, ktoré mali uľahčiť tvorbu univerzálnych Windows aplikácií. Doplnené: o rok neskôr vieme, že projekty Islandwood (konverzia z iOS) a Astoria (Android) skončili neúspechom

4 spôsoby, ktoré mali uľahčiť tvorbu univerzálnych Windows aplikácií. Doplnené: o rok neskôr vieme, že projekty Islandwood (konverzia z iOS) a Astoria (Android) skončili neúspechom

TIP: Prečítajte si to najdôležitejšie z minuloročného Buildu

Microsoft Build 2015: Všetky dôležité novinky, o ktorých by ste mali vedieť

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit