Tesne pred uzávierkou sme dostali do redakcie vlajkovú loď spoločnosti Microsoft, Lumiu 950 s predinštalovanou finálnou verziou systému Windows 10 (Mobile). Telefónu sa budeme samostatne venovať v budúcom vydaní. Teraz sme však pre vás stihli pripraviť naše dojmy z používania mobilnej verzie systému Windows 10 vrátane funkcie Continuum.

Podobne ako nové verzie ostatných mobilných operačných systémov, aj Windows 10, ktorý Microsoft vo verzii pre mobilné telefóny označuje prívlastkom Mobile, pôsobí na prvý pohľad ako kozmetický upgrade. Najvýraznejšia zmena je upravená obrazovka s nastaveniami, ktorá má totožné rozhranie ako „plnohodnotný“ Windows 10 pre počítače. Oproti Windows Phone 8.1 je prehľadnejšia, čo chválime.

Kozmetické zmeny a menšie vylepšenia

Koncept samotného systému a jeho funkcionalita sa nezmenila. Základom sú dlaždice, ktoré si prispôsobíte svojim potrebám z hľadiska veľkosti a prípadne môžete využiť funkciu živých animácií. Grafická prezentácia Windows Obchodu sa viditeľne zlepšila, ale v obchode ešte stále nenájdete množstvo aplikácií, ktoré v redakcii považujeme za minimum, aby sme prešli na tento systém z Androidu alebo iOS. Áno, v obchode sa obvykle nájde alternatíva k vami používanej službe, ale to nepovažujeme za riešenie. Chápeme, že proces „plnenia“ obchodu bude chvíľu trvať, avšak počas 5 mesiacov, čo je Windows 10 na trhu vo verzii pre PC, sme si všimli iba minimálne zlepšenie. Problémy budete mať hlavne v prípade, ak do veľkej miery používate služby od Googlu. S nimi sa dá výborne existovať aj na Apple iPhone, avšak v prípade Windows 10 Mobile budete zatiaľ stratení. Podpora sa obmedzuje na synchronizáciu emailu a kalendára.

Úvodná obrazovka veľa zmien nenaznačuje

Úvodná obrazovka veľa zmien nenaznačuje

Chválime, že Microsoft v novej verzii čiastočne opravil niektoré vlastnosti, ktoré nás v prípade Windows Phone 8.1 iritovali. V prvom rade je to problém zobrazenia notifikácie a následnej aktualizácie obsahu v samotnej aplikácii. V minulosti nás otravovalo, že hoci ste notifikáciu s novou správou už videli, priamo v Messengeri sa zobrazila až pár sekúnd po spustení aplikácie. Vo Windows 10 to našťastie funguje lepšie. Stále nám však vadia notifikácie pre konkrétnu aplikáciu, ktoré sa nemažú. Ak napríklad ťuknete na upozornenie s jednou z viacerých správ, očakávali by sme, že sa zmažú všetky upozornenia pre daný chat. Windows 10 to nespraví.

Aj mobilný Windows 10 má biometrické overenie Windows Hello. Ak máte kompatibilnú kameru, nasníma vám dúhovku

Aj mobilný Windows 10 má biometrické overenie Windows Hello. Ak máte kompatibilnú kameru, nasníma vám dúhovku

Kvalita niektorých aplikácií tretích strán sa zlepšila, vo všeobecnosti však stále platí, že používanie aplikácií, ktoré nepochádzajú od Microsoftu, je najmenej pohodlné naprieč všetkými mobilnými platformami. Špeciálny prípad je aplikácia Facebooku, ktorú síce Microsoft vyvinul, ale jej funkcie sú obmedzené. Spravovať napr. FB stránku touchITu pomocou mobilnej aplikácie pre Windows 10 je takmer nereálne.

Ani systémové aplikácie však nie sú celkom bez chyby. Pripomienky máme k zabudovanému emailovému klientovi Outlook, ktorý mal počas nášho testovania problém so zobrazovaním newslettrov a graficky bohatých emailov. Vo Windows Phone 8 to fungovalo bez problémov, avšak v aktuálnej verzii sa emailové správy nezobrazovali úplne, resp. sa zobrazili graficky deformované. Nepomohlo ani, keď sme nastavili automatické sťahovanie obrázkov a formátu správy, resp. keď sme si stiahnutie celého emailu vynútili. Toto však Microsoft určite rýchlo odstráni.

Obrazovka s nastaveniami je takmer totožná ako vo Windows 10 pre počítače

Obrazovka s nastaveniami je takmer totožná ako vo Windows 10 pre počítače

Continuum: Nafúknutá bublina?

Windows 10 urobil posun správnym smerom. Ak vám Windows Phone doteraz nevyhovoval, nová verzia to hneď nezmení. Systém má svoje prednosti a čaro, dokáže osloviť určitú skupinu používateľov. Jedným z hlavných lákadiel novej verzie je funkcia Continuum. Tú aktuálne podporujú iba vlajkové lode, Lumia 950 a 950 XL. Microsoft prezentuje funkciu slovami, že v telefóne máte plnohodnotný Windows 10, vďaka čomu smartfón premeníte na počítač. Stačí ho iba pripojiť k dokovacej stanici s názvom Microsoft Display Dock. Toto voliteľné príslušenstvo obsahuje výstup na HDMI výstup a DisplayPort a takisto trojicu USB portov, vrátane jedného s funkciou rýchleho nabíjania. K dokovacej stanici teda pripojíte monitor, klávesnicu, myš a prípadne aj nejaké USB úložisko. Alternatívne využijete Bluetooth príslušenstvo. Continuum však môžete využiť aj bez ďalšieho príslušenstva. Telefón dokáže bezdrôtovo premietať obraz, napr. do televízora s podporou štandardu Miracast. Ak nemáte klávesnicu a myš, displej Lumie slúži ako touchpad a umožňuje písať pomocou softvérovej klávesnice. Používanie Continua v bezdrôtovej forme však trpí oneskorenou odozvou, ovládať kurzor myši je v tomto prípade náročné. Za použitia dokovacej stanice je používateľský zážitok oveľa lepší.

Continuum je doteraz najlepšie spracovaná funkcia, ktorá umožňuje používať telefón na veľkej obrazovke, počítač však nenahradí. Chválime, že telefón po pripojení k monitoru dokáže vytvoriť rozhranie, pripomínajúce plnohodnotný počítač, avšak funkcionalita je obmedzená.

Malá dokovacia stanica Microsoft Display Dock umožní používať vybrané telefóny so systémom Windows 10 v režime počítača

Malá dokovacia stanica Microsoft Display Dock umožní používať vybrané telefóny so systémom Windows 10 v režime počítača

V prvom rade, stále pracujete so systémom Windows 10 Mobile. Bez ohľadu na použitú obrazovku. Pravé tlačidlo myši na pracovnej ploche nefunguje. Funguje iba v aplikáciách a správa sa tak, ako keď dlho podržíte prst na displeji telefónu. K dispozícii máte ponuku Štart, ktorá obsahuje iba panel s aplikáciami. Taký, aký vidíte na domovskej obrazovke telefónu. Razom si však všimnete, že Continuum nepodporujú všetky aplikácie, ktoré máte v telefóne nainštalované. Aktuálne túto funkciu využijete iba v prípade systémových aplikácií, ako je prehliadač Edge, zabudovaný kalendár, pošta, multimediálny prehrávač a mobilné aplikácie balíka MS Office. Z pohľadu základných pracovných povinností to stačí, avšak Facebook si na veľkej obrazovke nepozriete, nedostanete sa na Dropbox cez aplikáciu a nepustíte si pesničku cez Deezer. Pri pokuse o spustenie nekompatibilnej aplikácie sa objaví informačná hláška a aplikácia sa spustí priamo na telefóne. Je fajn, že môžete súbežne využívať displej telefónu a takisto externú obrazovku – a na dve rôzne veci – ale keď hovoríme o plnohodnotnom systéme Windows 10 vo vrecku, takéto limity môžu prekvapiť. Je však jasné, že domácu úlohu si musia spraviť aj vývojári, ktorí by mali aktualizovať svoje aplikácie a zabudovať kompatibilitu s novou funkciou.

Lumia 950 má na pomery telefónov dostatok výkonu, ale režim Continuum vyžaduje ešte viac. Prehliadanie webových stránok cez prehliadač Microsoft Edge je niekedy trhané a spomalené. Zážitok z používania trochu pripomína najlacnejší Windows tablet. Používanie nástrojov balíka MS Office je pohodlnejšie, telefón reaguje plynulo. Avšak pracujete s mobilnou aplikáciou na veľkej obrazovke a jej funkcionalita je len základná. Ako doplnkový pracovný nástroj tieto aplikácie postačujú, ale plnohodnotný Office určite nenahradia. Takisto si môžete prehrávať multimédiá, pozrieť mapy a tým funkcionalita Continua zatiaľ končí. Časť tohto článku sme však napísali priamo v režime tejto funkcie, takže prínos jednoznačne má. Je fajn, že dokumenty sa automaticky synchronizujú cez službu OneDrive, avšak prekvapilo nás, že sme ich nemohli na telefóne premenovať.

Na monitore a displeji telefónu môžete robiť dve rôzne veci. Telefón prijíma hovory, aj keď je pripojený k dokovacej stanici

Na monitore a displeji telefónu môžete robiť dve rôzne veci. Telefón prijíma hovory, aj keď je pripojený k dokovacej stanici

Dodajme, že Continuum funguje iba na monitoroch s maximálnym rozlíšením na úrovni Full HD. Na obrazovkách s vyšším rozlíšením sa nám ju nepodarilo spojazdniť. Počas testovania sa stalo, že telefón po odpojení od dokovacej stanice nereagoval na dotykové ovládanie, museli sme ho reštartovať. Takisto sa raz samovoľne dvakrát reštartoval, keď sme ho k doku pripojili. Toto sú veci, ktoré Microsoft ešte ošetrí. Našťastie, objavujú sa iba zriedkavo. Za zmienku stojí aj to, že konkrétnu aplikáciu môžete používať iba na jednej obrazovke. Ak máte napr. prehliadač Edge spustený na externej obrazovke a spustíte ho na displeji telefónu, obraz aplikácie sa presunie na obrazovku smartfónu a nie na obe.

Vlajkové lode smartfónov s mobilnou verziou Windows 10 teda môžete vďaka funkcii Continuum využívať aj na veľkej obrazovke a ovládať klávesnicou a myšou. Dokonca fungujú aj klávesové skratky, ako ich poznáte z počítača s Windows 10. Avšak nie je to úplná náhrada za počítač. Aktuálne funkciu podporuje niekoľko systémových aplikácií a nedostatok výkonu vás bude obmedzovať pri prezeraní webu. Lumia 950 s dokovacou stanicou teda počítač zatiaľ nenahradí. Na druhej strane, ide o doteraz najlepšie prepojenie smartfónu s veľkou obrazovkou, aké sme zatiaľ videli. Výhodou je, že mobilný Windows 10 prispôsobuje obraz veľkosti obrazovky, čo je vec, ktorú smartfóny či tablety s Androidom zatiaľ nedokážu.

Rozhranie veľkej obrazovky pripomína plnohodnotný Windows 10. Funkcionalita Continua je však obmedzená

Rozhranie veľkej obrazovky pripomína plnohodnotný Windows 10. Funkcionalita Continua je však obmedzená

Z používateľského hľadiska je otázne, komu je funkcia určená. Lumia 950 v kombinácii s dokovacou stanicou nenahradí notebook. Microsoft funkciu prezentuje ako riešenie pre používateľov, ktorí cestujú na služobnú cestu, prídu na hotel a môžu telefón zmeniť na počítač a pracovať. V praxi to znamená, že musia so sebou nosiť dokovaciu stanicu, skladaciu klávesnicu, myš a prípadne HDMI kábel. Je pravdepodobné, že televízor s HDMI vstupom nájdu na hoteli, ale úplná istota to nie je. Pravdepodobne si aj tak pribalia notebook. V takomto prípade môže byť pohodlnejšie nosiť iba notebook a pokiaľ ho chcú pripojiť na externú obrazovku, tak aj HDMI kábel. V domácnosti a v kancelárii zatiaľ toto riešenie nenahradí PC.

Verdikt touchIT

Windows 10 pre mobilné telefóny poteší fanúšikov tohto systému. Používateľov iných platforiem však zatiaľ neprinúti k tomu, aby prešli na riešenie od Microsoftu. Chválime graficky krajšie rozhranie nastavení a niektorých aplikácií. Systém notifikácií by však potreboval oživiť a systému celkovo chýba nejaká novinka, bez ktorej sa nedá žiť. Niečo také, z čoho by profitovali všetky zariadenia s týmto systémom. Microsoft takisto musí zlepšiť situáciu v obchode s aplikáciami. Windows 10 je k dispozícii zadarmo (inovácia počas prvého roka), ale situáciu s aplikáciami to zatiaľ dramaticky nezmenilo.

Continuum je doteraz globálne najlepšie spracovaná funkcia, ktorá umožňuje využívať telefón na veľkej obrazovke. Počítač však nenahradí, a to z toho dôvodu, že podpora aplikácií je aktuálne obmedzená a funkciu limituje aj výkon procesora v najnovšej Lumii 950. Aj keď Microsoft zoptimalizuje jeho prevádzku v režime „počítača“, stále pôjde skôr o príjemný bonus. Predstaviť si funkciu Continuum na každodenné používanie namiesto počítača je zatiaľ nemožné. Je to skôr riešenie na cesty, keď si so sebou zoberiete klávesnicu, myš a HDMI kábel a monitor využijete miestny. Na úpravu dokumentu v teréne alebo realizáciu prezentácií priamo zo smartfónu s tým, že môžete robiť aj zmeny v Powerpointe je to však vhodné riešenie.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit