Ponuka Štart vyvoláva vášne, najmä u používateľov, ktorí neradi menia svoje zvyky.

Svoj diel kritiky na nový vzhľad ponuky Štart pridal aj bývalý zamestnanec Microsoftu, Jensen Harris. Ten stál pri zrode viacerých revolučných vecí, jednou z nich bol aj pás kariet označovaných ako Ribbon. Téme sa venoval aj web ghacks.net. Neprekvapí, keď časť kritiky namieril na vytváranie reklamného priestoru vo vyhľadávaní cez túto ponuku.

Táto čoraz viac kontroverzná súčasť systému sa do hľadáčika kritikov dostala príchodom Windows 8. Microsoft si myslel, že zobrazenie ponuky na celú obrazovku je dobrý nápad. Ako sa ukázalo, nebol. Ponuka totiž zakrývala zvyšok obrazovky a ak ste mali rozpozerané video, prekryli ste ho už len tým, že ste si chceli spustiť Kalkulačku. To bolo ešte v časoch, keď počítače mali aj otáčkové disky a ponuka ako aj systém nebol tak svižný ako teraz. Na obrazovke Štart ste zostali niekoľko sekúnd, kým sa spustila aplikácia a ponuka sa skryla.

Jensen Harris zverejnil niekoľko tweetov, kde tvrdí, že nový dizajn ho šokoval. Toto je vždy otázka vkusu, faktom ale je, že ponuka prišla s obmedzenými možnosťami a to sa týkalo aj Panelu úloh. Je nadmerná kritika oprávnená? Možno áno, pretože Microsoft chce časť možností systému v ďalších aktualizáciách vrátiť späť. To, čo má pribudnúť späť, sa dozviete v tomto článku.

Vytváranie inzertného priestoru kritizovala odborná komunita už v minulosti. Je to logické, chcete mať vyhľadávanie a systém by mal poskytnúť najčistejšiu formu hľadania. Dobre, aj s tým, že bude sledovať to, čo hľadáte, aby vám dal v budúcnosti lepšie návrhy. Zadaním slova chrome do hľadania a zobrazenie reklamy na stiahnutie prehliadača Edge je už trochu za hranou.

Je to ale bežná prax viacerých vyhľadávačov a prehliadačov voči konkurenčným produktom. Akurát sa táto prax premietla aj do hlavnej časti operačného systému. Tento typ reklamy prirovnal k panelom nástrojov v prehliadači Internet Explorer v roku 2000.

Vtieravé lišty do Internet Explorera si mnohí dobre pamätáme

Viacerí z nás to zažili na vlastnej koži. Nedali ste si pozor, na čo klikáte, a už sa váš prehliadač rozšíril o ďalší „užitočný“ panel. Kritika sa nevyhla aj umiestneniu tlačidla doprostred Panelu úloh. Toto bude otázka sily zvyku, nakoľko napríklad macOS má takto usporiadané aplikácie štandardne. Navyše stále je tu možnosť vrátiť tlačidlo Štart do ľavej časti panelu.

Môžeme chápať rozdiel v našej kritike s prihliadnutím na zvyky, no svoju váhu má aj Harrisova kritika, nakoľko pracoval pri dizajne systému, rovnako tvoril písmo Segoe UI tak, aby vytvorili čo najlepšie rozpoznateľné písmo v rámci systému.

Microsoft ale mnohé názory zobral do úvahy a zapracuje ich tak, aby sme dostali niečo, na čo sme boli zvyknutí. Uvidíme, ako sa bude systém meniť a je celkom jasné, že každá výraznejšia zmena zvyšuje šancu na podrobenie kritickej časti používateľov.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.