Firma vracia to, čo pôvodne zo systému odobrala. Toto správanie sme si všimli už pri Windows 8.

Aktuálne podľa webu ghacks.net dostane Prieskumník ako jedna z najviditeľnejších častí systému niektoré funkcie späť. To poteší mnohých používateľov, ktorý museli doteraz používať nástroj Explorer Patcher. Celkovo má program menej ako 2 MB a dokáže z veľkej časti vizuál Windows 11 vrátiť na vizuál Desiatok. Teda mnohé funkcie a podpora ako napríklad grafika pre jednotlivé tlačidlá v systéme zostala.

Teraz by to malo ísť bez zásahu do registra systému a úprav na pozadí a Prieskumník dostane späť náhľady toho, čo adresár obsahuje. Uvidíme, či sa vráti skutočne generovaný náhľad, alebo pôjde len o generickú grafiku. No, a samozrejme, očakávame karty v Prieskumníkovi podobne ako vo webovom prehliadači. Toto považujeme za užitočnú vlastnosť. Menej už očakávame nejaké ich pripínanie alebo pokročilejšiu konfiguráciu s nimi. Nebudeme predbiehať, počkáme čo vo finále Microsoft predstaví.

Systém odoberania funkcií a pridávania je trochu zvláštny a pripomína nástup Windows 8, ktorému mnoho funkcií bežných vo Windows 7 chýbalo a výrobca ich plátal späť až kým sa za skutočný Windows 8 nepovažovala verzia 8.1.

Ešte sa pri tomto systéme zastavme a zaspomínajme si hoci len na dve také netradičnosti. Napríklad ste systém nemohli vypnúť priamo. Museli ste sa najprv odhlásiť alebo ho zamknúť. Tlačidlo na vypnutie bolo až tam. Druhá vec, ak ste Windows 8 vypli bez toho, aby ste sa najprv odhlásili, rozmiestnenie ikon na ploche (ak ste ho od posledného štartu menili) nezostalo zapamätané. Niečo, čo ste nikdy nemuseli v minulých verziách riešiť.

Microsoft v podobnom duchu pokračuje a tak teda vracia náhľady adresárov. Bude to prezentované ako novinka.

Ďalšia, teraz skutočná novinka súvisí s hlavným oknom Prieskumníka. Teraz máte dve možnosti, zobrazenie dokumentov alebo diskových jednotiek. Dá sa to v nastaveniach prispôsobiť. Najnovšie pribudne OneDrive. Teda zobrazenie toho, čo máte na tomto úložisku. To môžete urobiť aj teraz po kliknutím na ikonu v zobrazení vľavo.

Niekomu táto funkcia pomôže, toto je vhodný krok. Kým sa dá rozumne vybrať, ako si systém nastaviť, je tento typ rozširovania možností žiaduci. Ďalej sa hovorí o tom, že do tejto ponuky by mohli vývojári integrovať svoje prvky. Napríklad by ste tak mohli začínať zobrazenie v adresári pre Dropbox.

Ďalšia vlastnosť bude súvisieť s dokumentmi, s ktorými pracujete v rámci balíka Office. Aktuálne máte možnosť v zobrazení Rýchly prístup vidieť dokumenty a adresáre, ku ktorým pristupujete najčastejšie, resp. patria medzi posledné otvorené. Teraz budete vidieť aj dokumenty v rámci tejto lokality.

Pravdepodobne ide o zjednotenie toho, čo vidíte v ponuke Štart, teraz sa ešte viac presunie do Prieskumníka. Uvidíme, ako veľmi bude táto možnosť previazaná s lokalitou Office a ako presne bude táto možnosť, ktorú vidíte aj na obrázku, fungovať. Nateraz to sa zobrazia medzi poslednými aj dokumenty, ktoré už v Office lokalite máte, máte ich totiž na OneDrive.

Do hlavného priestoru pribudne aj položka Obľúbené

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.