Výrobcovia fotoaparátov musia trochu popremýšľať, ako ďalej. Z jednej strany na kompaktné fotoaparáty tlačia smartfóny a na druhej strane už len málokomu sa chce nosiť dospelú zrkadlovku do terénu. Riešenie sa zdá byť jednoduché, a to vyrobiť fotoaparát rozmeru kompaktu, ktorý by fotil ako zrkadlovka. Nuž, ľahko povedať, ale horšie urobiť.

Canon si povedal, že do toho pôjde, a to pekne od podlahy. Model PowerShot G1 X Mark III sa pritom takmer v ničom nepodobá na Mark II, je to úplne iný fotoaparát. A výrobca si dal záležať, toto je poriadne vylepšenie.

Nový dizajn

Dizajn je podriadený minimálnym rozmerom a hmotnosti. G1 X Mark III je totiž myslený presne ako náhrada pre človeka, ktorý vie, čo dokáže zrkadlovka, ale nechce sa mu ju nosiť so sebou na výlety. Fotky by však chcel teda poriadne. Keď chytíte fotoaparát do ruky, prídete na to, že vám v nej sedí ako uliaty.

Obsah balenia

A hneď aj pocítite, že toto je fotoaparát, ktorý sa len tak niečoho nezľakne. Robustné odolné puzdro, veľké kovové ovládacie prvky, vysúvateľný objektív, pogumovaný grip na prsty na pravej ruke, to sa pozná hneď. My sme ho testovali v zime, fotili sme počas sneženia a G1 X Mark III s tým nemal problém – dobre odoláva poveternostným podmienkam. Fotiť sa dá aj v rukaviciach.

Robustné vyhotovenie a jednoduché ovládanie PowerShot G1 X Mark III

Ak máte skúsenosti so zrkadlovkou Canon, tak tu sa nie je čo učiť – v podstate chytíte G1 X Mark III do ruky a fotíte. Ale ani ten, kto sa zrkadlovkám vyhýba, nebude stratený – všetky zmeny realizované cez ovládacie prvky vidíte v obraze na displeji. Potom je veľmi ľahké učiť sa fotiť.

Páčil sa nám aretovací prvok na nastavenie expozičných režimov – to oceníte, ak ste v minulosti prišli o dobré fotky, lebo sa vám omylom prepol režim napr. pri vyberaní fotoaparátu z vrecka. Rovnako samostatný prvok na nastavenie korekcie expozície je fajn, ten by sme si želali aj na zrkadlovkách EOS. Blesk je zabudovaný vo fotoaparáte.

Canon G1 X Mark III má výklopný displej, vďaka robustnému kĺbu sa tak dá otáčať podľa potreby. Ide o 3- palcový LCD displej s dobrým rozlíšením, má vyše milióna bodov. Konštrukčne sa displej dá uzavrieť do tela fotoaparátu, aby sa nepoškodil pri transporte. Nad ním je elektronický hľadáčik so 100 % pokrytím a OLED displejom, ktorý bolo treba v prípade Mark II dokupovať osobitne.

Celkom hore sú ešte sánky na umiestnenie blesku Speedlite. Objektív sa vysúva z tela fotoaparátu a umožňuje trojnásobné priblíženie. K nevýhodám dizajnu možno pripočítať to, že závit na statív nie je presne v osi fotoaparátu, čo komplikuje prácu, ak budete chcieť robiť panoramatické fotky. Práve na panoramatické fotky je určený jeden z režimov a G1 X Mark III dokáže zošiť jednotlivé fotky priamo vo svojom tele.

Veľkou výhodou je vyklápateľný LCD displej

Snímač ako v zrkadlovke

Fotoaparát Canon G1 X Mark III je osadený rovnakým snímačom, ako zrkadlovka Canon EOS 80D. Je to formát APS-C, čo znamená dostatočne veľké snímacie body a výbornú kvalitu fotiek. Maximálne rozlíšenie je 24 Mpx, výstupné fotografie majú teda 6000 × 4000 pixelov. Zapisujú sa na pamäťové karty typu SD/SDHC/SDXC, a to vo formáte JPG alebo aj RAW. Citlivosť čipu sa dá nastaviť v rozsahu ISO 100 až ISO 25 600 a spracovanie obrazu má na starosti výkonný obrazový procesor Canon DIGIC 7.

Pýtate sa, kde je to ALE a prečo teda nezahodiť ťažkú zrkadlovku rovno do smetí a prejsť na ľahko prenosný G1 X Mark III? Odpoveď je práve v kompaktných rozmeroch a veľkom snímači, ktoré limitujú rozsah zoomu. Ten je totiž trojnásobný s ekvivalentným rozsahom 24–72 mm a so svetelnosťou f/2.8–5.6.

To je pre univerzálne použitie málo, zrkadlovku teda určite nezahadzujte. Ak chcete väčší zoom a lepšiu svetelnosť, bude to chcieť kompakt s menším snímačom. Dobre, takže čo to znamená? Stane sa vám, že by ste chceli ísť s obrazom bližšie, ale to v prípade G1 X Mark III znamená, že pôjdete k fotenému objektu vy sami.

Verte, že nohy sú najlepší zoom, len sa to niekedy nedá zrealizovať. Rovnako sa vám stane, že pri najväčšom priblížení môže byť obraz tmavší ako by ste chceli. Dá sa to ale vyriešiť zvýšením ISO, to však za cenu zvýšenia šumu vo fotkách. Dnešné softvérové vybavenie si s tým poradí, ale bude to už úprava po fotení.

Zaostrovanie – jedna báseň

Systém automatického zaostrovania používa technológiu Dual Pixel CMOS. K dispozícii je 49 ostriacich bodov s fázovou detekciou a sú rozložené v mriežke 7 × 7. Zaostrovanie funguje bez problémov, doba ostrenia je podľa výrobcu 0,09 sekundy, je fakt rýchle. Sériové snímanie je možné s rýchlosťou 7 snímok za sekundu s automatickým ostrením na vybraný objekt.

Bez automatického zaostrovania je to 9 sn/sek. Pozor ale na kapacitu buffra, napr. pri automatickom zaostrovaní pri tejto rýchlosti máte len 29 záberov pri formáte JPG.

Video je možné natáčať v rozlíšení Full HD s maximálnou rýchlosťou 60 snímok za sekundu. No tu je niekoľko ALE. Predovšetkým, pri APS-C snímači nie je celkom jasné, prečo video nie je v rozlíšením 4K, keď sa to určite dá. Navyše, túto vlastnosť u konkurenčných kompaktov už nájdete.

Rozlíšenie 4K je totiž výhodné napr. vtedy, ak si chcete z vášho záznamu urobiť výrez a pri natáčaní do 4K stále dosiahnete výbornú kvalitu výsledného Full HD videa. Ďalej na fotoaparáte nie je vstup pre externý mikrofón a slúchadlá, teda tento fotoaparát nebude primárnym nástrojom pre youtuberov. O zvuk vo videu sa stará dvojica mikrofónov na hornej strane fotoaparátu. Reproduktor je na boku.

Zaujímavou funkciou je možnosť realizácie časozberných videí. Takto sa vám vytvorí video z celého dňa pri fotení a je to celkom pekné. Potenciálni majitelia Canon G1 X Mark III však určite využijú režim plný manuál. Tiež je možné definovať si vlastný režim a tento priradiť dvom používateľským polohám prepínača.

Napájanie

Dodávaná Li-ion batéria Canon NB-13L vydrží na 200 fotiek, čo je na celodenné fotenie málo. Preto treba prikúpiť druhú batériu. Prípadne sa dá využiť to, že batéria sa dá dobiť aj cez microUSB port priamo vo fotoaparáte, a tak by vám mohla pomôcť aj výkonná powerbanka. Súčasťou dodávky je však aj sieťový napájací adaptér na nabíjanie samotnej batérie.

Príslušenstvo

Páčilo sa nám to, že na objektív sa dá namontovať filter so závitom a využiť blesky Canon Speedlite. Rovnako môžete použiť slnečnú clonu Canon LH-DC110 alebo diaľkový ovládač (káblový alebo bezkáblový). Fotoaparát sa však dá dobre ovládať aj pomocou smartfónu, keďže Canon G1X Mark III má vo výbave Wi-Fi i Bluetooth.

Okrem ovládania fotoaparátu sa takto dajú fotky alebo videá hneď stiahnuť a zdieľať. Výstup obrazu je aj cez microHDMI port. Na fotoaparát sa dá kúpiť aj mäkké kožené puzdro, pre potápačov je tu zase podvodné puzdro účinné do hĺbky 40 metrov.

Verdikt

Aké sú poznatky z testovania? Canon PowerShot G1 X Mark III fotí vynikajúco, naozaj ako zrkadlovka. Objektív má síce malý rozsah zoomu, ale jeho kresba je perfektná. Dokáže zaostriť na objekty vzdialené od neho 10 cm a veľmi účinná je aj stabilizácia obrazu.

Príklady fotenia s fotoaparátom Canon PowerShot G1 X:

Canon G1 X Mark III je tak z hľadiska fotografií zatiaľ najlepším kompaktným fotoaparátom, aký sme mali v ruke. Za týmto hodnotením stojí hlavne použitý snímač a obrazový procesor. Určite to ale nie je fotoaparát pre každého. Bežný používateľ si možno vyberie lacnejší model, kde môže mať aj väčší rozsah zoomu alebo lepšiu svetelnosť.

Autor článku by asi uprednostnil kvalitu fotiek pred zoomom, ale určite by chcel 4K video a porty pre externý mikrofón. Čoraz viac ľudí totiž robí viac videí ako fotiek a v prípade videa G1 X Mark III až tak ako pri fotkách neohúri.

No a je tu ešte jedna vec a tou je cena. Tá je stanovená dosť vysoko. Je to celom logické, lebo použitý snímač je drahý a G1 X Mark III má veľmi solídne vyhotovenie. Celkovo je tak G1 X Mark III fotoaparát určený ako náhrada za zrkadlovku pre ľudí, ktorí prevažne fotia a nadovšetko si cenia kvalitu svojich fotiek.

Technická špecifikácia

  • Snímací čip: APS-C, CMOS s pomerom strán 3 : 2
  • Obrazový procesor: DIGIC 7
  • Rozsah citlivosti: ISO 100 až 25 600
  • Rozsah expozičných časov: od 1/2000 po 30 sekúnd
  • Automatické zaostrovanie: Dual pixel AF, 49 AF bodov s fázovou detekciou
  • LCD monitor: 3“ (7,5cm), dotykový, 1 Mpx
  • Video: Full HD/60p
  • Bezdrôtové rozhranie: Wi-Fi, Bluetooth, NFC
  • Výdrž batérie: do 200 záberov
  • Rozmery: 115 × 78 × 51 mm
  • Hmotnosť: 399 gramov (s batériou a kartou)
thumbs-up-icon

Výhody

  • snímací čip APS-C s rozlíšením 24 Mpx
  • kompaktné rozmery a hmotnosť
  • robustnosť a kvalita vyhotovenia
  • LCD displej na otočnom kĺbe
  • ponuka dostupných funkcií a ovládanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • nízka výdrž na batériu
  • malý rozsah zoomu a nižšia svetelnosť
  • chýba 4K video a port pre externý mikrofón
  • vyššia cena

Zapožičal: Canon

Cena: 1199 EUR

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.