Testovali sme dve špičkové tlačiarne určené pre náročnejších používateľov. Podporujú tlač až do formátu A3+, samozrejme vytlačíte s nimi aj fotografie menších rozmerov. Bez problému tak pripravíte tlač fotografií 10 × 15 cm alebo na A4. V drvivej väčšine s možnosťou tlačiť bez okrajov.

Cena týchto zariadení je vyššia, ale treba si uvedomiť, že toto nie je náhrada domácej tlačiarničky pre študenta, ktorý si raz za rok vytlačí fotografiu na formát A3. Jej využitie vidíme práve v tlači obrázkov a to nielen z počítača, ale napríklad aj z mobilného telefónu. Oba modely budú dostupné aj na tlač cez internet vďaka technológii PIXMA Clould Link, alebo technológiou AirPrint zo zariadení Apple.

Skúsenosti

Vyskúšali sme obe zariadenia v praxi a tu sú naše skúsenosti. Inštalácia náplní nie je zložitá, do nesprávnych pozícií sa vám ich nepodarí zasunúť. Navyše, kolíska tlačovej hlavy je pri každej pozícii označená príslušnými nálepkami. Každá náplň sa po správnom zasunutí rozsvieti. V prípade, že sa začína míňať atrament, začne červená LED dióda blikať.

Pred tlačou fotografií je potrebné vykonať čistenie tlačovej hlavy, inak by mohli byť výtlačky nepresné. My sme použili aj hĺbkové čistenie.

Obe zariadenia majú rozlíšenie do 4800 × 2400 dpi. Najvyššie je možné použiť až so špecializovanými papiermi. Najvyššie rozlíšenie tlače teda nie je možné použiť na kancelárskom papieri.

Extra výhodou je ovládací softvér, ktorý informuje o všetkých udalostiach a nastaveniach tlačiarne. V ňom vidíte aj stav hladiny atramentov. Tlačiareň upozorňuje na potrebu zmeniť zásobník na papier, podľa typu média. Napríklad na jemný papier Museum Etching treba použiť ručný podávač úplne vzadu, ktorý sa objaví po zaklopení hlavného podávača. Príprava na tlač je zhruba do 5 minút od zapnutia, keďže toto je špeciálny typ tlače.

ME_Papier

Ako je to s rýchlosťou tlače? Fotografiu v najvyššej kvalite na formát A3+ vytlačíte na modeli PRO-100S za 1:45 (min:sek). Pri drahšom modeli, teda PRO-10S, pri najvyššej kvalite treba počítať s časom 4:20. Má však viac náplní a tu ide predovšetkým o kvalitu tlače. Uviedli sme časy na lesklý Papier Photo Papier Plus Semi-gloss. Pri použití jemného papiera je čas nižší – 3:48, tu sme pritom využili odporúčanie od tlačiarne tlačiť aj s okrajmi. Fotografiu na rozmer A4 vytlačíte na papieri Pro Platinum za 2:08.

Ku kvalite nemáme výhrady. Je pravda, že odlíšiť od seba výtlačky z oboch zariadení voľným okom, je takmer nemožné. Veľká časť kvality tento raz závisí od vstupnej fotografie. To je výhoda, keďže obe tlačiarne tlačia v takej kvalite, že nedegradujú samotný vstup. Tiež je treba podotknúť, že veľkú časť práce na kvalite spraví papier. My sme testovali výhradne na papieroch značky Canon.

Prečítajte si aj:
Ako sa k vám dostanú fotky z fotoslužby? 
Pozrite si 3D tlačiarne, ktoré sú dostupné na Slovensku

Canon PIXMA PRO-10S

PIXMA PRO-10S Mk II FSL wPAPER

Táto tlačiareň má vyššiu výbavu. Používa tlačovú hlavu s 10 pigmentovými atramentmi. Počtom, ale aj celkovým konceptom, je určená pre náročných používateľov. Teda pre tých, ktorí majú digitálne zrkadlovky a chcú mať nádherné fotografie aj na papieri. Podporuje predlohy až do formátu A3+ a  má celkovo tri zásobníky. Hlavný univerzálny podávač je určený na vybrané typy fotografických papierov, ale aj na bežnú tlač. Ručný je vhodný na špecializované predlohy vybraných typov papierov. Navyše, je tu aj zásobník umožňujúci potlač optických diskov. Kapacita hlavného je 150 listov bežného papiera.

Tlačový systém používa LUCIA náplne, ktorých je deväť. Desiata je vlastne špeciálna náplň s optimalizátorom farebnosti. V tomto prípade je objem kvapky z tlačovej hlavy max 4 pl. Výhodou tohto viacnáplňového systému je dopad na cenu, ale aj fakt, že sa postupne dosiahne maximálne využitie každej náplne. Klasickú zostavu CMYK pritom dopĺňajú špecializované atramenty s fotografickou a matnou čiernou, foto azúrovou a purpurovou a samostatne je tu aj červená farba.

Tlačiareň má univerzálne možnosti pripojenia. Teda USB, LAN a Wi-Fi. V rámci Wi-Fi pripojenia sa dá využiť softvér Canon Mobile Printing pre mobilné platformy. Vyskúšali sme ho a dá sa dobre ovládať. Samozrejmosťou je voľba formátu a typu papiera.

Prečo kúpiť:
Maximálna kvalita fotiek, možnosti tlače na papier až do 350 gramov/m², 10 atramentov, Wi-Fi, PictBridge

Cena: 689 EUR

Canon PIXMA PRO-100S

PIXMA PRO-100S Mk II FSL wPAPER

Lacnejší variant v modelovej sérii PRO využíva systém s 8 atramentmi. Tlačová hlava je takisto typu FINE, no tu je veľkosť kvapky maximálne 3 pl. Atrament je typu ChromaLife100+, ktorý by mal umožniť udržať stálosť výtlačkov viac ako 100 rokov. Samozrejme, pri správnom uskladnení fotografií. Nielen na pohľad sú s drahším modelom identické. Okrem zmeny počtu atramentov majú identické funkcie. Teda aj tu sú celkovo tri zásobníky a ich použitie sa bude líšiť v závislosti na použitom papieri, prípadne ak potrebujete potlačiť optický disk. Osem atramentov sa skladá z nasledovných farieb: čierna, sivá, svetlosivá, azúrová, purpurová, žltá a fotografická azúrová a fotografická purpurová.

Aj v tomto prípade je k dispozícii rozhranie PictBridge cez USB port, na prednej strane pod ovládacími tlačidlami. Ľahko tak prepojíte fotoaparát s tlačiarňou a tlačiť sa dá aj bez počítača.

Prečo kúpiť:
Kvalita fotiek, tlač na papier až do 350g/m², 8 atramentov, Wi-Fi, PictBridge, rýchlosť tlače

Cena: 509 EUR

Verdikt touchIT

Oba modely sú si veľmi podobné. Canon PIXMA PRO-10S bude podávať vynikajúcu kvalitu výtlačkov vďaka 10 zásobníkom. Na fotografiách spoznáte aj optimalizátor farebnosti. Canon PIXMA PRO-100S má 8 atramentov, no takisto dosahuje vysokú kvalitu tlače.

Zariadenia zapožičal: Canon Slovakia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.