Na výstave ISE v Amsterdame sme zašli aj do stánku firmy Canon. Ten bol venovaný projektorom, kde má Canon vynikajúce produkty.

Ako prvý sme si pozreli najmenší a najľahší 4K projektor, ktorým je XEED 4K600STZ. Pokiaľ použijete šetriaci režim, svetelný zdroj vydrží až na 40 000 hodín, podporuje HDR a vyznačuje sa vysokou vernosťou farieb.

Ďalej sme sa venovali inštalačnému projektoru Canon XEED WUX6500 so svietivosťou až 6500 lumenov, dobrou farebnou presnosťou a excelentným kontrastom.

Na ISE to bolo urobené tak, že tento projektor svietil na výklad obchodu. Na výklade bola nalepená fólia, ktorá vlastne konvertovala okno výkladu na výbornú projekčnú plochu. Toto riešenie sa s výhodou použije pri obchodov na ulici ale aj vo veľkých obchodných centrách. Zákazník si totiž bude môcť efektne prezrieť tovar, ktorý predávate nezávisle od toho, či je obchod práve otvorený alebo zatvorený. Navyše, časť tejto obrazovky sa dá použiť interaktívnym spôsobom. Celkovo je to veľmi dobré riešenie pre obchody, ktoré takto spomedzi ostatných vyniknú.

Tretia časť expozície bola venovaná projektorom s krátkou projekčnou vzdialenosťou. Model Canon XEED WUX450ST má výborné farby a na stánku bol zabudovaný v stole, ktorý sa dal vertikálne pohybovať. Pritom bol od steny vzdialený okolo 1200 mm a prezentovaný obraz bol pravouhlý a mimoriadne kvalitný. V priestoroch s vysokým stropom alebo v historických budovách by sa projektor nedal umiestniť na strop a toto riešenie bude výhodné.

Nakoniec sme si nechali ukázať kvalitný 4K projektor na veľkej projekčnej ploche a treba povedať, že toto je presne premietanie filmov podľa nášho gusta. Pozerali sme si model XEED 4K600STZ a nezistili sme žiadne chyby v obraze či šum. Je to ideálne riešenie pre niekoho, kto si potrebuje na veľkej ploche zobraziť detaily a prezentácia obrazu má byť dlhortvajúca.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.