Canon zavolal do Londýna novinárov, aby im v luxusnom hoteli Nubu na východe tejto metropole ukázal svoje najnovšie želiezko v ohni. Je to fotoaparát Canon EOS R, mirrorless systém s novým typom bajonetu RF. Cena nového fotoaparátu EOS R je 2400 eur, objektív RF 24-105 mm f4L IS USM stojí 1000 eur a objektív RF 50mm f1.2L USM je za 2400 eur. Adaptér medzi EF a RF kúpite samostatne za 100 eur.

Nový fotoaparát odpovedá dnešnej dobe – má byť kompaktný, ľahko prenosný, prepojený s mobilnými zariadeniami a umožňujúci vaše príbehy hneď zdieľať. Rovnako je zameraný aj na zachytávanie videa. Vnútorný priemer bajonetu sa tak zvýšil na 54 mm. Ten je teraz vzdialený od snímača 20 mm.

Podľa zástupcov Canonu toto riešenie dáva väčšiu slobodu pri ďalšom vývoji, umožňuje dosiahnuť dobrú kvalitu fotiek aj pri rozmerovo menšom fotoaparáte. Nový bajonet má 12 konektorov na pripojenie k telu. 30 rokov staré riešenie s pôvodným pripojením objektívov je už jednoducho príliš staré.

Súčasne s tým predstavil aj štyri nové typy objektívov RF, ktoré sú presne prispôsobené na tento fotoaparát. Podľa predstaviteľov Canonu sú to najlepšie objektívy, aké kedy vytvorili a to aj s orientáciou na video. Podobne ako Nikon, aj Canon prichádza súčasne s adaptérom, ktorý umožňuje s novým typom fotoaparátu používať aj staršie objektívy.

To je veľmi dobre, lebo aj ste investovali do tejto značky, môžete svoje investície ďalej využívať. Na svete je totiž najviac predaných objektívov práve od Canonu.

Systém EOS R s RF bajonetom a technológiou Dual Pixel CMOS AF prináša podľa ambasádorov Canonu zaujímavý optický výsledok, budeme mať možnosť si ju dnes vyskúšať priamo v Londýne. A prinášame aj prvé fotogriafie, ktoré sme s týmto fotoaparátom realizovali.

Ambasádori oceňujú rýchly systém automatického zaostrovania a bleskovú komunikáciu medzi telom fotoaparátu a objektívom. Vďaka technológii Dual Pixel CMOS AF umožňuje nový systém EOS R fotiť a natáčať video v prostredí s extrémne nízkym množstvom svetla a zároveň presne zaostrovať. Systém EOS R ponúka flexibilitu a poskytuje intimitu pomocou veľmi tichej uzávierky. Ďalej ponúka najvyšší štandard formátu videa voči minulým systémom Canon EOS (okrem radu EOS Cinema).  Umožňuje vytvárať videá v kvalite 4K (10-bit) cez HDMI. Celý tento systém má vylepšenú ergonómiu, obsahuje elektronický hľadáčik so 100 % pokrytím a ponúka možnosti ďalších úprav podľa vlastných potrieb.  Fotograf sa tak môže sústrediť na sledovaný objekt a nie na svoje zariadenie.

Systém EOS R dedí všetky výhody existujúceho systému EOS, najmä plnú kompatibilitu s existujúcimi EF a EF-S objektívmi a so všetkým príslušenstvom.

Ako sme už uviedli, Canon predstavil 4 nové objektívy, kompatibilné so systémom EOS R – RF 28-70 mm f/2L USM, RF 50 mm f/1.2L USM, RF 24-105 mm f/4L IS USM a RF 35 mm f/1.8 MACRO IS STM. Používatelia existujúceho systému EOS s full frame alebo APS-C zrkadlovkami môžu využiť svoje objektívy EF a EF-S v kombinácii so systémom EOS R vďaka adaptérom, ktoré objektívom umožnia rovnaký výkon a kvalitu ako pri používaní na zrkadlovke.

Prírastok do rodiny full frame

Canon dnes tiež uviedol svoje prvé full frame zariadenie, ktoré ponesie meno EOS R a bajonet RF. Okrem rýchleho systém automatického zaostrovania je prvým zariadením na svete, ktoré má schopnosť zaostriť v prostredí s nízkym množstvom svetla (až – 6EV).

Canon EOS R je full frame fotoaparát s novo vyvinutým RF bajonetom s priemerom 54 mm. Systém EOS R inovuje existujúci systém EOS a poskytuje bohatšie, detailnejšie výsledky, zameranie má byť na ostrosť a kvalitu fotiek. Kombinácia výkonných objektívov radu RF, 35 mm full frame CMOS senzoru s približne 30,3 miliónmi efektívnych pixelov a procesora DIGIC 8, umožňuje EOS R zamerať sa na kvalitu obrazu. Komunikácia medzi telom fotoaparátu a objektívom RF je na takej úrovni, že dokonca aj režim Digital lens optimizer, ktorý vďaka informáciám prenášaným bajonetom dočisťuje optický výsledok, má minimálny dopad na spomalenie kontinuálneho snímania. Dobu ostrenia Canon uvádza na rekordnej hodnote len 0,05 sekundy. Mali by ste tak súvisle zachytiť pohybujúce sa objekty rýchlo a precízne, s možnosťou až 8 snímok za sekundu v režime kontinuálneho snímania (pevný AF) a 5 snímok za sekundu s AF tracking.

EOS R ponúka konzistentné používateľské rozhranie a má funkcionalitu „Touch and drag AF“. Tá umožňuje intuitívny výber z 5655 automaticky ostriacich bodov – to je viac než má akýkoľvek iný fotoaparát v tejto triede. EOS R je optimalizovaný na fotenie v prostredí s nízkym množstvom svetla vďaka pokročilému elektronickému hľadáčiku s 3,69 miliónmi bodov a poskytuje 100% pokrytie snímanej scény a dáva možnosť vidieť objekty v ich skutočných farbách aj v prostredí takmer absolútnej tmy.

EOS R ponúka možnosť nepočuteľného snímania obrazu vďaka tichej uzávierke a poskytuje tým diskrétnosť aj v tých najosobnejších fotografických prostrediach. Je tak vhodný pre fotoreportérov či svadobných fotografov.
EOS R je dobrým pomocníkom pre tvorcov filmov prostredníctvom formátu 4K s plnou kontrolou audio záznamu, vďaka variabilite otočného displeja a pomocníkovi pre manuálne ostrenie – funkcie peaking. Dodatočne môžu tvorcovia filmov použiť 10-bitový výstup cez HDMI a vďaka profilu Canon log môžu snímať záznam v neutrálnom kontraste až do dynamického rozsahu 12 EV krokov pri nastavení ISO 400. To umožní následné úpravy v post-processingu.

Takmer všetko ovládanie na tele EOS R je prispôsobiteľné, čo prináša nový rozmer personalizácie a používania majiteľom EOS. Telo je z hliníkovej zliatiny odolné proti poveternostným vplyvom. Ako prvý v modelovom rade EOS má EOS R prispôsobiteľnú multifunkčnú lištu, na ktorej si používateľ môže prednastaviť preferované nastavenia, akým je napríklad citlivosť ISO. Pre tých, ktorí sú stále v pohybe, ponúka EOS R Bluetooth konektivitu cez spárovanie s mobilným telefónom a tiež ukladanie GPS polohy pri každej zhotovenej fotografii. Dodatočne možno využiť aj aplikáciu Canon Camera Connect, ktorá ponúka možnosť fotenia cez smartfón v podobe diaľkového ovládania.

Novo predstaveným používateľským prvkom pri všetkých RF objektívov je tzv. „Control ring“, ktorý umožní rýchle nastavenie clony, rýchlosti uzávierky, ISO či kompenzáciu expozície jednoducho a bez prerušenia koncentrácie na aktuálny záber.

Hlavné vlastnosti systému EOS R:

  • Vynikajúci optický výkon, nové možnosti konštrukcie objektívov a možnosť tvorivej flexibility
  • Pokročilá komunikácia medzi telom zariadenia a objektívmi
  • Kompatibilita s existujúcimi EF and EF-S objektívmi a príslušenstvom
  • Schopnosť zachytenia záberov v zhoršených svetelných podmienkach

Hlavné vlastnosti fotoaparátu EOS R:

  • Možnosť používania s novými výkonnými RF objektívmi, 35 mm full frame CMOS senzor s približne 30,3 milióna efektívnych pixelov a najnovší obrazový proces DIGIC 8
  • Svetovo prvý fotoaparát, ktorý dokáže automaticky zaostriť aj v náročných svetelných podmienkach, ako napríklad -6 EV
  • Najrýchlejšia možnosť automatického zaostrovania na svete – 0,05 sekundy
  • Digital Lens Optimizer
  • Touch and Drag AF – 5,655 automaticky ostriacich bodov
  • Tichá uzávierka
  • Formát 4K videa s možnosťou 10-bitového výstupu cez HDMI
  • Špičková optika

Canon EOS stále žije

Aj pôvodný systém EOS sa naďalej rozvíja a Canon dnes predstavil nové objektívy EF-M 32 mm f/1.4 STM – nový objektív pre bezzrkadlovky v rámci systému EOS M; EF 400 mm f/2.8L IS III USM a EF 600 mm f/4L IS III USM, dva revolučné, veľmi ľahké profesionálne superteleobjektívy v rámci systému EF.

Hlavné vlastnosti objektívu EF-M 32 mm f/1.4 STM

  • Diskrétny pevný objektív ponúkajúci prirodzenú perspektívu
  • Výnimočne vysoká optická kvalita s rýchlou a širokou clonou
  • Prvotriedne spracovaný objektív, ktorý je ľahký a odolný
  • Tiché automatické zaostrovanie a najväčšie zväčšenie vo svojej triede

Hlavné vlastnosti objektívu EF 400 mm f/2.8L IS III USM

  • Vynikajúca kvalita pokročilej optickej konštrukcie
  • Najľahší 400 mm f/2.8 objektív na svete (2840g)
  • Dokáže zaostriť aj na rýchlo pohybujúce sa objekty
  • Výborná a ostrá kvalita výstupov pri fotení z ruky a slabom svetle

Hlavné vlastnosti objektívu EF 600 mm f/4L IS III USM

  • Vynikajúca kvalita pokročilej optickej konštrukcie
  • Najľahší 600 mm f/4 objektív na svete(3050g)
  • Rýchle a presné ostrenie aj pri pohybujúcich sa objektoch
  • Výborná a ostrá kvalita výstupov pri fotení z ruky a slabom svetle

Pozrite si aj ďalšie fotky realizované týmto fotoaparátom

Tak toto ste ešte nevideli – Canon EOS R v super akcii (video)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté