Drahý, ale nabitý novými technológiami. Smartfón, ktorý vás prežije a prináša technológie hodné roku 2022.

Smartfóny tejto značky netreba veľmi predstavovať, známe sú aj svojimi odolnými telefónmi s tlačidlami ale aj smartfónmi. Najnovší s označením S53 sa dostal aj ku nám do redakcie. Na pohľad je to teda ozajstne veľký telefón a hmotnosť 320 gramov je už naozaj viac ako obvykle. Je tu ale veľká batéria a vysoká odolnosť. Materiálové spracovanie tiež niečo váži a zaváži.

Telefón je rozmerovo väčší, je to dané veľkým displejom so 6,5“ uhlopriečkou. To je dobrá správa, pretože nerobíte kompromisy. Veľký displej aj na pozeranie fotiek prípadne videa a samozrejme aj na zobrazenie obsahu. Rozlíšenie HD+ mi vôbec neprekážalo, vlastne som si ho uvedomil až pri pozeraní špecifikácií. S týmto sa dá žiť a myslím, že telefón chce zaujať niečím iným ako super vysokým rozlíšením displeja. Toto je teda podľa mňa v poriadku.

Spracovanie

To, ako je vyhotovený, odráža bežné potreby aj situácie, nad ktorými by ste sa bežne nezamysleli. Tvar aj to, aké materiály sú použité, je dobre premyslené. Nie, že by CAT vyslovene niečím svietil, aj iné značky odolných smartfónov majú premyslené prvky, no sú tu a to treba pripočítať k dobru.

Zadná strana už tradične s úpravou proti šmýkaniu. Na tento telefón nepotrebujete obal, sám je akoby v obale. Nešmýka sa na hladkých povrchoch ani na nohaviciach, keď ho položíte na stehno. Detail? Skúste toto spraviť s vaším „kancelárskym smartfónom“. Výrazné rozšírenie dostal fotoaparát a ten má dve šošovky a blesk. Pod nimi je čítačka odtlačkov. Tá by mohla byť svižnejšia. Toto ale pripisujem procesoru. Inak sa dá telefón používať aj zmoknutý, čo tiež nie je bežná záležitosť.

Zdroj: Samuel Hindy

Po bokoch má výrazné pogumovanie siahajúce 2 mm nad displej. Veľmi dobrá ochrana, to treba uznať. Telefón som v testoch pohadzoval tak, že to vyzeralo na jeho finále. Výsledok? Mierne zašpinený a displej prežil pád po betónových schodoch, hod do diaľky a rôzne ďalšie pády. Nakoniec ho stačilo umyť pod tečúcou vodou. Na hornej hrane je silná LED dióda a umiestnenie je naozaj praktické. Je to lepšie ako používať LED blesk namiesto svetla.

V mojom prípade som si nastavil zapínanie tohto LED svetla na programovateľné tlačidlo oranžovej farby, ktoré CAT roky dáva do svojich telefónov. Nevýhodou je ale to, že sa nedá detailne nastaviť čo sa stane jeho stlačením, dvojitým stlačením alebo podržaním. Je tu len dlhé stlačenie alebo v prípade LED svetla dvojité stlačenie. Teda dá sa naň dať len jedna funkcia. Toto je ochudobnenie, v iných modeloch ste mali na výber z väčšieho nastavovania smartfónu.

Kryty a IP69K

Spodné konektory, USB-C a 3,5 mm audio, sú chránené krytom, rovnako aj prístup k SIM karte na boku telefónu. Netreba k tomu žiadny nástroj, stačia nechty alebo nožík, slot potom vyberiete ľahko. Kryty sú tu kvôli zvýšenej odolnosti IP69K. Toto je ešte vyššia odolnosť ako bežne IP68 v drahších telefónoch. Rozdiel je v tom, že tu ide o prachotesné spracovanie a vodoodolné proti vysokému tlaku vody a tiež vodne pare do teploty 80 °C.

Nabíjanie

Toto je niečo, pri čom sa treba pozastaviť. Máte tu 5500 mAh batériu a 18 W nabíjanie. Na pohľad je to málo a rozhodne by som ocenil rýchlejšie nabíjanie. Potom sa dá ale použiť predstavivosť, ako takýto telefón používame.

Na turistike ho môžete mať pripojený na powerbanku, na opekačke alebo na chate sa už tiež vyslovene neponáhľate, v stane rovnako tak. Áno rýchlejšie nabíjanie by padlo vhod, no nie je to taká tragédia. Stačí si fakt predstaviť scenáre použitia. Toto nie je vlajková loď za 1000 eur ale super odolný telefón a ten si kupujú aj iní ľudia a majú iné návyky.

Fotografovanie

Aplikácia na fotenie má len základné možnosti. Avšak aj s nimi odfotíte, čo potrebujete. To je podstatné. Bežne sa totiž nedalo normálne fotiť ani to a mohli ste to zachraňovať akokoľvek, no fotky neboli veľmi dobré. Tu je situácia iná, denné fotky sú veľmi dobré. Tiež vás príjemne poteší rýchlosť fotenia.

Nastavenia sú absolútne základné, tu sa nedá veľa vody namútiť. Pointa toho celého je, že s týmto telefónom sa dá aj fotiť a dostanete kvalitné fotky. Teda najmä cez deň. Nočné majú rezervy. Nedajte sa pomýliť tým, že ide o telefón za 550 eur. Tu platíte veľa za odolnosť. Nutné dodať, že oprávnene.

Fotiť sa dajú makro snímky a rovnako tak máte možnosť spraviť si aj makro video. Maximálne rozlíšenie je Full HD, to asi nikoho neprekvapí.

Testovacie fotografie

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Makro fotografia má rezervu, ale detaily získate

Verdikt

CAT S53 je 5G smartfón. Je ale hlavne skutočne odolný. Počas testov som sa s ním už chcel rozlúčiť a telefón obišiel s niekoľkými odreninami. To, prečo tento telefón stojí za pozornosť, je jeho výbava.

Už to nie je nejaké „počítadlo s displejom“ ale v obrnenom kabáte. Je to odolný ale technologicky vyspelý model. Máte tu displej s podporou HDR, 5G procesor, čistý Android a 6 GB RAM, čo rozhodne nie je v tomto segmente samozrejmosťou.

Výrobca šetrí na nabíjačke a tak ju v balení nenájdete. Keďže je tu ale maximálne 18 W nabíjanie, toto mi nechýbalo. Podobných nabíjačiek máte dostatok aj vy. Kábel je pribalený, strážte ho ako oko v hlave. Výrobca ho spravil tenší, čo robí už roky a vy tak nenabijete telefón s iným USB-C káblom, pretože sa vám do spodného výlisku nevojde. Noste si tento kábel so sebou.

Cena: 550 eur, zatiaľ oficiálne nepotvrdená

Zapožičal: CAT

Páči sa nám

  • absolútne odolný smartfón
  • premyslený dizajn
  • IP69K do najťažší podmienok
  • veľký displej
  • kvalita denných fotiek

Nepáči sa nám

  • opäť zúžený plast okolo USB-C kábla vás núti používať tento od výrobcu
  • makro a nočné fotenie stále s rezervami

Technické parametre

Model telefónuCAT S53
Operačný systémAndroid 11, zabezpečenie 5. 4. 2022
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 480, 8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet farieb, HDRIPS LCD, 16,7 mil., HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 720 × 1600
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, 6ax, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet48 Mpx, f/1.8, 2×
Predný fotoaparát, max. Mpx16 Mpx, f/2.0
Vymeniteľná batéria a vlastnosti5500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]171 × 81 × 16 / 320
VodeodolnosťIP68, IP69K
Bezdrôtové nabíjanieáno
KonektorUSB-C, 18 W, bez nabíjačky
BenchmarkyCAT S53
AnTuTu Benchmark – Total score325863
PCMark for Android – Performance9055
3DMark Wild Life981

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.