IoT je plnom prúde, o tom niet pochýb. K zariadeniam, ktoré nám zjednodušujú život a svojim spôsobom nás chránia sa pridávajú aj také produkty, ktoré sa postarajú o domácich miláčikov.

Ak vlastníte mačky alebo malé plemená psíkov, toto zariadenie sa vám bude páčiť. V každodennom zhone môže nastať situácia, že nezaopatríme domácich miláčikov tak, ako je za potreby. Napokon, ak zoberieme do úvahy pitný režim, niekedy môže byť miska vody na celý deň málo, nehovoriac o tom, že keď je prekotená, voda je minulosťou. Takýchto situácií je množstvo, a práve nimi sa inšpirovala skupina mladých ľudí (milovníkov mačiek) z francúzskeho Toulouse.

Čo je Catspad?

Catspad je dizajnovo vydarené zariadenie, ktoré obsahuje zásobník (+ dávkovač) na suché krmivo (granule) a zásobník na vodu (+ dávkovač) s filtračným čerpadlom. Zásobník na suchú stravu pojme až 1.7 kilogramu granúl a do zásobníku na vodu sa vojde 8 litrov vody. Výrobca hovorí, že táto kapacita by mala bežnej mačke vydržať na jeden celý mesiac bez toho, aby musel človek akokoľvek do stravovacieho a pitného režimu zvieraťa zasahovať. Samozrejmosťou je pripojenie zariadenia na domácu Wi-Fi sieť a komunikácia s bezplatnou aplikáciou v smartfóne. Kompatibilné zariadenia sú iOS a Android.

V tomto štádiu sa stáva Catspad inteligentným, pričom aj vzdialene viete, koľko vaša mačka zjedla alebo vypila. Dávkovanie sa nastavuje v aplikácii, pričom je možné nastaviť konkrétny čas, deň a množstvo dávky. Ak by sa s mačkou niečo dialo a nezožrala/nevypila by svoju bežnú dennú dávku, budete o tom informovaný notifikáciami. V prípade pitného režimu sú nastavenia podobné. Výhodou je, že zviera nikdy nedostane znečistenú vodu, tá je v zariadení filtrovaná a vždy čistá, až do vyčerpania zásobníka. V aplikácii máte kompletný prehľad o stave zásob, a taktiež o tom, aké dávky vaša mačka zožrala. Nastavení je viacero a nechýba ani mesačný prehľad. Misky na vodu i granule sú ľahko odnímateľné a dobre sa čistia, mačka ich však neprekotí. Množstvo dávkovanej potravy/vody sa meria práve týmito miskami, pod ktorými sú umiestnené presné váhy.

Dávkovanie môže prebiehať automaticky alebo na detekciu. Ak sa mačka priblíži, resp. bude hľadať stravu, zariadenie ju začne dávkovať. Ďalšou zaujímavosťou je, že ak máte v domácnosti viacero mačiek, zariadenie ich vie rozoznať podľa integrovaného čipu alebo obojku s čipom (v závislosti od krajiny). V praxi to znamená, že pre každé zviera máte nastavenú inú dávku a zariadenie vydá stravu presne podľa toho, ktorá mačka je pri ňom. Môže to znieť chaoticky, ale pre mačky, ktoré sú naučené na nejaké pravidlá je to bezproblémové.

Dôležitou súčasťou je napájanie, to je priame (adaptérom) z elektrickej siete. Avšak, ak by došlo k výpadku prúdu, Catspad má integrovanú záložnú batériu, ktorá dokáže obsluhovať zariadenie celý mesiac. V prípade výpadku Wi-Fi prídete jedine o priame (vzdialené) spojenie, ostatné však bude fungovať podľa plánu.

Skutočne zaujímavé zariadenie, subjektívne by sa nám páčilo, ak by bola v zariadení zakomponovaná jedna kamera, ktorá by monitorovala priestor okolo zariadenia. V spojení s rozšírenou inteligentov domácnosťou, budú aj vaše zvieratá žiť o niečo jednoduchšie J (nikdy nezabudnete na stravu a vodu – pokiaľ bude zásobník plný). Ak máte dobre vychovanú mačku a „nerozoberie“ vám byt, môžete ju nechať s kľudom počas dovolenky doma, o vodu a stravu bude mať postarané.

Catspad je novinkou na www.kickstarter.com, kde bojuje o svoju priazeň. Majiteľov mačiek je množstvo a toto zariadenie nie je len frajerinou, ale dáva skutočný zmysel a dobrú použiteľnosť. Aktuálna predpredajná cena je 199 USD (185 eur) a po oficiálnom spustení predaja bude cena navýšená na 249 USD (231 eur). V každom prípade je táto cena prijateľná. Prvé produkty by sa mali dostať k záujemcom v máji tohoto roku.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE