Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kryptomenový trh zaznamenal v prvej polovici roku 2023 významné oživenie. Celková trhová kapitalizácia kryptomien dosiahla 30. júna hodnotu 1,17 bilióna amerických dolárov a objem obchodovania s bitcoinom sa zvýšil o 185 %.

Záujem investorov o kryptomeny zaznamenal v prvej polovici tohto roku signifikantný rast, a to napriek trvajúcej regulačnej a makroekonomickej neistote. Podľa analýzy najväčšej kryptomenovej burzy Binance sa napríklad objem obchodov s najznámejšou kryptomenou bitcoinom medziročne zvýšil o 185 %. Jeho trhová kapitalizácia vzrástla o 87,7 % v priebehu prvého polroka a v súčasnosti sa drží na 580 miliárdach amerických dolárov. Naopak celková trhová kapitalizácia kryptomien v prvej polovici roku vzrástla len o 47,6 %.

Trh výrazne profituje zo záujmu o vytvorenie bitcoinových fondov na burze. Americká komisia pre cenné papiere (SEC) minulý týždeň prijala žiadosti na posúdenie od šiestich významných firiem.Súčasné koordinované žiadosti o otvorenie bitcoinových ETF považujem za jasne vyslanú správu o dostupnosti investícií do bitcoinu bežným investorom. Na rozdiel od predchádzajúcich neschválených žiadostí, ktoré prišli predovšetkým od kryptomenových firiem, teraz vidíme posun k renomovaným globálnym správcom aktív, ako sú BlackRock, Fidelity, VanEck, WisdomTree a Invesco, „ hovorí Luboš Valík, analytik spoločnosti DIVERZO.

Záujem tradičných korporácií, ktoré hodnotia bitcoin ako bežnú súčasť portfólia investorov, môže mať na trh kryptomien veľmi pozitívny vplyv. Predpokladám, že schválenie žiadosti je už len otázkou času. V prípade zamietnutia by zo strany regulátora muselo prísť k argumentácii, ale momentálne nevidím žiadne reálne dôvody na zamietnutie. Preto považujem zamietnutie za menej pravdepodobné ako schválenie, „ dodáva Valík. Aktuálna cena bitcoinu sa drží na hodnote 30 097 amerických dolárov.

Takmer vo všetkých oblastiach analyzovaných spoločnosťou Binance kryptografický sektor v priebehu prvého polroka zaznamenal impozantný rast a nadobúda istoty. Počet užívateľov DeFi“ (decentralizovaných financií) sa od začiatku roka zvýšil o 43 % a dokonca porovnaní s druhým polrokom 2022 vzrástli objemy tzv. NFT. Rast sa prejavil aj vo fundraisingu. Binance uvádza, že 10 najväčších fondov získalo v 1. polroku celkovo 3,6 miliardy dolárov.

Správu o prieskume si môžete pozrieť na tomto odkaze: https://research.binance.com/en/analysis/half-year-2023