A netýka sa to len Apple.

Globálny trh so smartfónmi poklesol o 3 % v prvom štvrťroku tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Je to zatiaľ po prvý krát, čo sa niečo takéto stalo od nástupu smartfónov na trh v roku 1996.

Tip: Čínskym značkám sa darí

TOP 5 výrobcov smartfónov. Samsung lídrom, HTC, Sony, LG a Lenovo absentujú

Dôvodom poklesu je naplnenie aktuálneho trhu na najdôležitejších územiach, ktorými sú Čína a USA. Možnosti ďalšieho rastu pre smartfóny sú už len v odhalení nových trhov, ako je oblasť Afriky, Južnej Ameriky a chudobnejších ázijských krajín. Pre tieto trhy treba ale vytvoriť smartfóny v úplne inej cene než je to dnes a veľa závisí aj od rozšírenia internetu v nových územiach.

V prvom kvartále tohto roka sa predalo celosvetovo 334,6 miliónov kusov zariadení, rok predtým to bolo až 345 miliónov kusov.

Lídrom na celosvetovom trhu ostáva Samsung Electronics, ktorého dodávky poklesli za toto obdobie o 4,5 % na 79 miliónov kusov (za prvý kvartál). Jeho trhový podiel je 26,3 %. Výhodou pre Samsung je veľmi úspešný predaj vlajkovej lode, modelu Galaxy S7/S7 edge a tiež sú populárne modely zo série J. Očakávame, že Samsung si pozíciu číslo 1 udrží aj naďalej a svoje vedenie pravdepodobne aj posilní.

Prezident Samsungu DJ Koh práve predstavuje nové vlajkové lode – Galaxy S7 edge a Galaxy S7

Prezident Samsungu DJ Koh práve predstavuje nové vlajkové lode – Galaxy S7 edge a Galaxy S7

O situácii v Apple sme už písali, tu je celosvetový pokles predaja o 16 % v porovnaní s predchádzajúcim obdobím a Apple predal „len“ 51,2 miliónov kusov. Podiel Apple na trhu sa zmenšil na 15,3 % z hodnoty 17,7 % rok predtým.

iPhoneSE_titulka

Hlavným trhom však ostáva naďalej Čína a tu sa situácia mení. Okrem hráčov ako je Samsung a Apple sú tu domáce firmy, ktoré čoraz viac začínajú ovplyvňovať aj celosvetový trh. Tie zatiaľ nemajú svoje predajné kanály napr. v cennom americkom trhu, v Európe sa však buď predávajú alebo ich predaj sa pripravuje. Lídrom domácich značiek je Huawei s celosvetovým podielom 8,5 %. Nasleduje Oppo a Xiaomi.

huawei_P9_launch_04

Huawei rástol medziročne o 64 % a dodal zaujímavý počet zariadení – 28,3 miliónov smartfónov za kvartál. Huawei tak skracuje náskok Apple, ale celkom pokojný nemôže byť – na krk doma mu dýchajú Oppo aj Vivo.

Tip: Huawei P9 Lite bude taká šupa ako Huawei P8 Lite?

Huawei P9 Lite oficiálne. Lacnejší a s klasickým fotoaparátom

Zdroje: IDC, Forbes

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.