Na slovenský trh prišli v lete dve 10-palcové zariadenia, ktoré okrem totožnej uhlopriečky displeja spája aj možnosť premeniť prístroj na „notebook“ so systémom Android. Tablet od Alcatelu má klávesnicu priamo v balení a k novému Xperia Z4 Tabletu si ju môžete dokúpiť. Obe zariadenia zároveň výborne reflektujú dva „extrémy“, s cenovým rozdielom vo výške až 450 eur. Respektíve viac, ak si k Z4 dokúpite klávesnicu.

Alcatel OneTouch Pop 10

alcatel_nowat

Spoločnosť Alcatel sa pripomína so svojimi tabletmi. V minulom vydaní touchIT sme testovali 8-palcový tablet OneTouch PIXI, ktorý v pozícii cenovo dostupného zariadenia s podporou mobilného internetu fungoval pomerne dobre. Novinka, Alcatel OneTouch Pop 10, je o poznanie drahšia, avšak ponúka hodnotnejšiu výbavu.

Tablet má 9,6-palcový IPS displej s rozlíšením 1280 × 800. Hoci sme v poslednej dobe zvyknutí skôr na Full HD displeje, pri používaní tohto zariadenia nepocítite väčšie kompromisy. Nižšie rozlíšenie je samozrejme viditeľné, avšak pri práci vás nebude obmedzovať.

Procesor Qualcomm Snapdragon 410 je spoľahlivá voľba v prípade zariadení nižšej a strednej triedy. 4 jadrá pracujú s frekvenciou 1,2 GHz a poskytujú dostatok výkonu. Operačný systém Android 5.0.2 nereaguje vždy okamžite a menšie oneskorenie sme si všimli najmä pri prepínaní sa medzi aplikáciami. Zahráte si aj hry s nízkym nastavením detailov a reakcie systému, keď aplikáciu aktívne používate, sú dobré. Horšie to je (niekedy), ak pracujete s viacerými vecami naraz.

1 GB operačná pamäť je menším sklamaním. Takisto aj 8 GB úložisko, ktoré ponúka 3,5 GB dostupného priestoru. To je málo, a to aj napriek tomu, že zariadenie je navrhnuté ako moderný „písací stroj“. Doplňme výsledky meraní – AnTuTu 20840 bodov, PCMark 3219 bodov a 3DMark 4347 bodov.

Na druhej strane, veľkou výhodou tabletu je podpora mobilného 4G internetu s rýchlosťou sťahovania až 150 Mbps. Z tabletu sa dá telefonovať a posielať SMS správy, pričom pomocou mobilných aplikácií môžete synchronizovať údaje s vaším primárnym smartfónom. Možné je aj zrkadliť obrazovku telefónu, avšak tieto funkcie sme nevyužívali.

alcatel2_nowat

Druhou výhodou je obal so zabudovanou klávesnicou a malým touchpadom. Kombinácia tabletu a klávesnice stojí 249,90 eura, samotný tablet sa predáva za 219,90 eura. Odporúčame však verziu s klávesnicou, pretože vďaka nej využijete tablet aj ako písací stroj. Klávesnica je malá, avšak pomerne rýchlo sme si na ňu zvykli. V nastaveniach je potrebné aktivovať slovenské rozloženie klávesnice. Na pohľad miniatúrny je aj touchpad. Pracovalo sa nám s ním však prekvapujúco pohodlne. Chválime klávesové skratky. Vkladanie tabletu do dokovacej stanice je pohodlné, klávesnica má vlastnú batériu, ktorej stav sa zobrazuje na obrazovke displeja. Dobíja sa micro USB portom.

Alcatel OneTouch Pop 10 je zaujímavé zariadenie. Jeho výhodu vidíme v podpore 4G internetu a v prekvapujúco šikovnej klávesnici s touchpadom. Android tablet s klávesnicou vám síce notebook nenahradí, ak však potrebujete písať a upravovať dokumenty, účel splní. Výbava zariadenia v niektorých aspektoch trochu zaostáva, avšak zachraňuje to cena. Tablet je o 40 eur lacnejší v porovnaní s modelom spoločnosti Huawei, ktorý je hardvérovo totožný. Odporúčame však variant s klávesnicou. Dodajme, že nad týmto tabletom má zmysel premýšľať iba v prípade, že potrebujete zariadenie s podporou mobilného internetu. Ak túto funkciu nevyužijete, na trhu je viacero Wi-Fi modelov s lepšou výbavou a za podobnú cenu.

Zapožičal: Alcatel
Cena: 219,90 EUR (tablet), 249,90 EUR (tablet + klávesnica)

Sony Xperia Z4 Tablet LTE

 

sony_xperia_z4tablet_nowat

Xperia Tablety patrili vždy k tomu najlepšiemu, čo sa na trhu objavilo. iPadom dokázali reálne konkurovať iba ony a vybrané modely od Samsungu. Faktom je, že predchodcu modelu Z4, Xperiu Z3 Tablet Compact, považujeme dodnes za najlepšie optimalizované zariadenie so systémom Android. Aj dlhodobé používanie tohto prístroja nám dáva za pravdu.

Xperia Z4 Tablet nie je výnimka. Pokračuje v nastolenom trende a nemá ako prekvapiť. Ak ste doteraz žiaden Z Tablet nevideli, budete z novinky nadšení. Rovnako ako my, keď sme prvýkrát chytili do ruky Xperiu Z2. Avšak Z4 Tablet je v podstate iba vylepšená verzia Z2, a to je zároveň najväčší „nedostatok“ tohto prístroja. Dizajn, konštrukcia, malá hrúbka a hmotnosť, to všetko sme už chválili v prípade modelu Z2. A opakovali sme sa aj pri testovaní Z3 Tabletu, pretože to bola prvá 8-palcová iterácia.

Kruh sa uzatvára a Z4 Tablet opäť prichádza s 10-palcovým displejom. Obrazovka sa dočkala vylepšenia a rozlíšenie 2560 × 1600 je viditeľným posunom oproti Z2. Zariadenie má hrúbku 6,1 mm a hmotnosť 389 gramov pre Wi-Fi, resp. 393 gramov v prípade LTE verzie, ktorú sme testovali aj my. Mierne sa zmenšili pomerne široké rámy okolo displeja, čo chválime. Tie nám v prípade Z2 mierne prekážali.

Dizajn tabletu sa spolieha na plastové šasi, ktoré však nepôsobí lacným dojmom. iPad Air 2 hliníkovým chrbtom príjemne chladí, avšak ani Sony sa nemá za čo hanbiť. Na druhej strane, čierny plast chytá odtlačky, ak si nedáte pozor na čistotu vašich prstov. Výhodou je, že tento tablet môžete bez problémov umyť. Je opäť vodotesný, a to aj napriek tomu, že micro USB port nemá krytku. So Z4 Tabletom sa teda môžete kúpať a popritom pozerať video, surfovať internetom alebo sa hrať. Takisto je výborným pomocníkom do kuchyne. Ak ho zašpiníte od múky, umyjete ho.

sony4_nowat

Z4 Tablet má predinštalovaný systém Android vo verzii 5.0.2. Dúfali sme, že výrobca ho vybaví verziou 5.1, ktorá opravuje viacero chýb a nedostatkov. Lollipop máme radi, ale za KitKatom z hľadiska optimalizácie zaostáva. To sa prejavuje aj na reakciách systému, ktoré sú počas 99 % času bezchybné. Sem-tam vás však zariadenie prekvapí. Ako napríklad, keď nám korektne nefungovala aplikácia fotoaparátu – ten nezaostroval a v prípade videa sa trhané nahrávanie po pár sekundách „zasekávalo“. Situáciu vyriešil reštart zariadenia. Fotoaparát má 8,1 MPx rozlíšenie, avšak kvalitou fotiek neprekvapí. Zdali sa nám mierne rozostrené, možno je to len pri tejto testovacej vzorke.

Výrobca osadil nový tablet procesorom Qualcomm Snapdragon 810 s frekvenciou 2 GHz. Operačná pamäť má 3 GB a tablet takisto ponúka 32 GB úložisko. Iné varianty nie sú k dispozícii, čo je škoda. Na druhej strane, situáciu zachraňuje podpora microSD kariet až do 128 GB. Všetky aplikácie si na ňu neuložíte, ale multimédia áno. Sloty na microSD a nano SIM karty sú chránené krytkou. NFC nechýba.

Použitý procesor sa nedávno spomínal najmä kvôli problémom s prehrievaním. Počas testovania tabletu sme však s jeho teplotou nemali problém. Bol mierne teplý, avšak nie nepríjemne horúci. V poslednej dobe sme testovali zariadenia, ktoré sa dokázali výraznejšie zohriať. Výborne zvládol aj graficky náročnú hru Implosion. Ak ste nehrali, odporúčame.

Xperia Z4 Tablet obsahuje zopár predinštalovaných aplikácií. Do pozornosti dávame najmä filmovú službu Privilege Plus. Môžete získať 3 filmy zadarmo, kupón nájdete v aplikácii Xperia Lounge. Tá po novom obsahuje tzv. zlaté členstvo pre majiteľov Xperia zariadení.

sony3_nowat

Ako sme v prípade Xperií zvyknutí, nadstavba je viac-menej kozmetická. Bonusom je hranie hier z PlayStation 4 pomocou funkcie Remote Play (môžete si pripojiť ovládač DualShock), režim Stamina pre dlhšiu výdrž batérie (v štandardnom režime sme namerali 11 hodín) a technológie na kvalitnejšie zobrazenie obrazu, resp. lepší zvuk. Faktom je, že lepší multimediálny tablet so systémom Android momentálne na trhu nenájdete. Zabudované reproduktory prekvapili hlasným a pomerne čistým zvukom. V určitých momentoch však dochádza k zlievaniu hudobných prvkov, čo sa prejavuje najmä v akčných scénach.

Strany z TOUCH_IT_2015_03_inz-3_tablety_nowat

Úprimne, hľadať na Xperia Z4 Tablete výraznejšie nedostatky je náročné. Niekomu môže chýbať snímač odtlačkov prstov. Je fakt, že na tento spôsob odomykania obrazovky a vybraných aplikácií sme si za posledný polrok naozaj zvykli. Z hľadiska audiovizuálnych schopností tabletu nemáme pripomienky – ak nebudú „stíhať“ reproduktory, pripojte slúchadlá. Tablet má výkonu na rozdávanie, vzhľadom k jeho cene však nečakáme nič iné.

Práve cena môže byť pre mnohých záujemcov problémom. 699 eur dnes zaplatíte za Xperiu Z4 Tablet LTE alebo za 64 GB verziu iPadu Air 2 s LTE konektivitou. Dodajme, že LTE verzia Z4 umožňuje aj telefonovanie a posielanie SMS správ. Ak vám stačí Wi-Fi verzia, iPad Air 2 so 64 GB úložiskom sa momentálne na Slovensku predáva za 499 eur a v tomto prípade vzniká ozajstná dilema. Za novinku od Sony zaplatíte 629 eur. Chválime však hmotnosť a hrúbku, ktorá je pre tento formát špičková, a ak preferujete širokouhlú obrazovku, resp. systém Android, Z4 Tablet je lepšia voľba ako iPad Air 2. V ostatných prípadoch si Apple udržiava prvenstvo.

Xperia Z4 Tablet nás neprekvapil ani neohúril. Avšak to je tým, že splnil všetky očakávania. A to je dobre.

Zapožičal: Sony
Cena: 629 EUR (Wi-Fi), 699 EUR (LTE)

Sony Xperia Z4 Tablet LTE:

 

Sony Xperia Z4 Tablet Wi-Fi:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit