Na celosvetovom predstavení nových televízorov Samsung QLED sme boli v Paríži. Zišiel sa tu naozaj celý svet a za prísnych bezpečnostných predpisov sme v múzeu Louvre videli aj to, čo sme ešte pri našich návštevách Samsung Forum v Barcelone alebo výstavy CES v Las Vegas nevideli. 

Úplnou novinkou sú totiž televízory, ktoré vyzerajú ako obraz. Presnejšie povedané, boli sme v galérii, kde medzi obrazmi bolo umiestnených 6 televízorov s uhlopriečkou 55-palcov a na prvý pohľad sa nedalo určiť, čo je klasický obraz a čo je televízor.

Tieto Frame televízory majú skutočne drevený rám, ktorý sa dá ešte prispôsobiť. Môžete si vybrať farbu aj štruktúru dreva a Samsung dodáva aj biely drevený rám, ktorý si môžete namaľovať podľa vašich predstáv.

Tieto Frame televízory nebudú v prvej vlne dostupné na Slovensku, v ďalších vlnách nie je vylúčený ich vstup aj na náš trh.

V čom je užitočná táto myšlienka? Bežne sa televízor používa asi 4 hodiny denne. To znamená, že 20 hodín z dňa je jeho displej úplne čierny a v podstate skôr v rámci bytového dizajnu pôsobí rušivo. To chce práve Samsung zmeniť a Frame televízory by sa mali používať 24 hodín denne.

V dobe, keď rodina na televízore nesleduje televízne vysielanie, bude na displeji obraz. Ako sme sa pri našej diskusii so špecialistami dozvedeli, elektrická spotreba je v dobe zobrazovania statického obrazu minimálna (na úrovni režimu stand-by) a televízory majú aj pohybový senzor. Keď teda okolo televízore prejde osoba (nie však napr. domáce zviera), jeho jas sa zvýši.

Navyše, je tu aj snímač vonkajšieho osvetlenia a jas sa tak prispôsobuje vonkajším podmienkam. Celkom zaujímavá myšlienka, hovorili sme priamo i s dizajnérmi týchto televízorov a nie je vylúčené, že do televízoru pribudnú aj prvky z inteligentnej domácnosti.

Okrem tohto sme si pozreli aj QLED televízory, ktoré budú na Slovensku už v prvej vlne. Stane sa tak v polovici apríla, pričom veľkosti uhlopriečok budú od 49 po 88 palcov. V prípade QLED televízorov sme sa prirodzene zaujímali o kvalitu obrazu hlavne v porovnaní s OLED technológiou.

Dostali sme odpoveď, že QLED technológia spája výhody LED a OLED televízorov a prináša dlhodobú stálosť kvality obrazu. Na demonštráciách sme pritom videli porovnanie kvality obrazu pri QLED a OLED technológii a pripravujeme video, na ktorom bude tento rozdiel vidieť. Upozorňujeme, že sme nemohli overiť, aký OLED televízor bol pri tomto porovnaní použitý.

Venovali sme sa aj novým štýlovým podstavcom, ktoré sú k dispozícii pre QLED televízory a budú dostupné aj na Slovensku. A zaujímali sme sa aj o spôsob pripevnenia televízora na stenu, pričom má ísť o jednoduchú a časovo nenáročnú operáciu.

Medzi televízorom a connect boxom pritom vedie len tenký priesvitný kábel, aby sa tak nenarušil celkový estetický dojem. V dodávke je kábel s dĺžkou 5 metrov, dá sa objednať aj kábel s dĺžkou 15 metrov.

Novinkou je aj diaľkové ovládanie, ktoré umožňuje ovládanie všetkých ostatných zariadení v dome aj konkurenčných značiek a systém SmartTV, ktorý prináša zjednodušenie výberu obsahu vhodného na sledovanie.

Všetky predstavené televízory boli pritom vyrobené na Slovensku vo fabrike v Galante. Na ich vývoji sa podieľal známy švajčiarsky dizajnér Yves Behar.

Článok ďalej aktualizujeme.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.