Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aj vy cestujete na vytúžený oddych autom, aby ste ušetrili? Hoci ceny paliva vyleteli nahor, stále sú možnosti, kde sa dá ušetriť, ani o tom možno neviete.

Pre mnohých je cesta autom do letnej destinácie synonymom lacnejšej dovolenky. Ceny palív síce posledné mesiace vystrelili nahor, no ešte stále nemusia znamenať, že na dovolenku tento rok nepôjdete. Možno len prehliadate možnosti, kde sa dá ušetriť bez toho, aby ste ohrozili kvalitu cestovania. Tu je 5 rád odborníka.

Naplánovanie jazdy

Pustiť sa, kam vás auto ponesie, je určite dobrodružstvom, no ak už viete, do ktorej destinácie chcete ísť, je lepšie si jazdu vopred presne naplánovať. A to aj s ohľadom na možné uzávery cesty, na vlastné prestávky na občerstvenie, či na tankovanie paliva. Zistite si tiež už vopred, aké sú poplatky za diaľnicu, aká je sieť čerpacích či dobíjacích staníc, ceny za palivo a kde sa vám oplatí výhodnejšie tankovať. „Pri jazde elektromobilom je zas potrebné si cestu naplánovať už s ohľadom na nabíjacie stanice a vyplnenie času počas nabíjania vozidla,“ hovorí Vladimír Guštafik, Head of Operations Services Business Lease  Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility vrátane operatívneho lízingu pre právnické aj fyzické osoby. Vyhnete sa tak blúdeniu, či zbytočným obchádzkam,  a teda aj zbytočnému navyšovaniu spotreby.

Energeticky efektívna jazda

Nie je určite tajomstvom, že spotrebu paliva ovplyvňuje najviac štýl jazdy. Defenzívna jazda, predvídanie, či plynulé rozbehy majú určite pozitívny vplyv na spotrebu paliva,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Dovolenka vám neujde, neznervózňujte sa,  a vyhnite sa razantnému pridávaniu a následnému silnému brzdeniu. K plynulosti, a teda aj k energeticky efektívnej jazde, môže pomôcť navigácia, vďaka ktorej sa viete v reálnom čase vyhnúť dopravným zápcham. Okrem časovej úspory je výhodou aj tá finančná. „Netreba zabúdať, že pri státí v kolónach a používaní klimatizácie vo vozidle s naštartovaným motorom má vozidlo tiež určitú spotrebu paliva, aj keď stojíte,“ podotýka. Z týchto dôvodov však tiež nejazdite s palivom v nádrži či nabitím batérii, takpovediac, na doraz, lebo nikdy neviete, či vám kvôli kolóne vydrží palivo resp. energia na dojazd po najbližšiu čerpaciu či nabíjaciu stanicu. Samozrejme, na spotrebu má veľký vplyv aj rýchlosť jazdy. Znížte rýchlosť na diaľnici čo i len o 10 km/hod. a rozdiely v spotrebe budú viditeľné, čo sa najviac prejaví práve pri dlhých cestách.

Tlak v pneumatikách

Tlak v pneumatikách aj správna geometria náprav majú okrem bezpečnosti jazdy a vplyvu na opotrebenie pneumatík dopad aj na spotrebu. Pred jazdou preto správny tlak skontrolujte. Pri podhustení pneumatík sa totiž zvyšuje valivý odpor a zbytočne na spotrebe zaplatíte viac.

Nastavenie klimatizácie

V lete si jazdu bez klimatizácie už málokto vie predstaviť. „Využívanie klimatizácie je však ďalším faktorom ovplyvňujúcim spotrebu, a to hlavne pri slabších motoroch. Preto treba zvážiť jej využívanie pri dlhších cestách napr. pri ceste v noci, kedy to poväčšine nie je nevyhnutné,“ radí Vladimír Guštafik. Obdobne počas prestávok parkujte s autom radšej v tieni, aby sa vozidlo zbytočne neprehrievalo. Samozrejme, počas jazdy ju využívajte, no tiež s rozumom. V aute by nemalo byť ako v mrazničke. Dlhodobo jazdiť s otvorenými oknami či strechou, aby ste „urobili prievan“ však tiež nie je riešenie. Spotrebu to nezníži, skôr naopak.

Zbaľte sa len do auta

Pri dlhších cestách na dovolenku je vhodné zvážiť použitie strešných boxov,“ konštatuje Vladimír Guštafik. Jednoducho povedané, ak sa viete zbaliť do vozidla, je to z hľadiska spotreby určite lepšie riešenie, ako použitie strašného boxu. V prípade, že si chcete zobrať na dovolenku aj bicykle, je vzhľadom na odpor vzduchu, a teda aj spotrebu vozidla, vhodnejšie zvoliť nosič na zadnej časti vozidla, než na streche.

Značky: