Samsung v maximálnom jase displeja dorovnáva svojho najväčšieho konkurenta.

Spoločnosť Samsung Display predstavila na veľtrhu CES 2023 v Las Vegas nový displej určený pre smartfóny, ktorý dosahuje maximálny jas viac ako 2000 nitov.

Samsung informuje, že nový displej bol ocenený spoločnosťou UL Solutions, ktorá mu udelila značku UDR (Ultra Dynamic Range) 2000. Podľa tvrdenia výrobcu ide o vôbec prvé udelenie tejto značky v príslušnom odvetví.

Vysoký jas u smartfónov je dôležitý okrem iného z dôvodu, že tieto zariadenia sú nezriedka používané v exteriéroch na priamom slnečnom svetle. Mnohé telefóny v minulosti v tejto oblasti pokrivkávali a pre nízky jas displeja bol obsah na obrazovke na priamom slnečnom svetle nečitateľný. Vysoký jas je ale dôležitý aj pri sledovaní obsahu v HDR.

Samsung týmto displejom vlastne dobieha svojho najväčšieho konkurenta Apple, ktorý má v iPhonoch 14 Pro displeje so svietivosťou 1600 nitov v HDR, respektíve 2000 nitov pri zobrazení v exteriéri. Štandardne však ich maximálny jas dosahuje „len“ 1000 nitov.

Je celkom možné, že nový displej bude implementovaný už v nadchádzajúcom modelovom rade Galaxy S23 (Plus a Ultra), ktorý má byť predstavený zhruba o mesiac. Pre porovnanie, maximálny jas v Galaxy S22 Ultra dosahuje 1750 nitov.

Nové OLED panely s maximálnou svietivosťou 2000 nitov Samsung ukázal aj vo svojich nových televízoroch S90C a S95C, ako aj v monitore Odyssey OLED G9.

Zdroj: Global.samsungdisplay.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.