Žijeme v dobe, ktorá nás nepriamo núti zaoberať sa so všetkým navôkol nás, či už sú to rôzne situácie alebo aj to, čo vlastne dýchame

Množstvo splodín, výparov a znehodnocovanie ovzdušia má na naše zdravie podstatne veľký vplyv. Aj keď si to niekedy neuvedomujeme, je to tak. Množstvo áut, rôzne chemikálie, s ktorými sme bežne v kontaktne (čistiace prostriedky, farby a pod.), to všetko ovplyvňuje naše zdravie. Trápia vás dýchacie problémy, astma a pod.? To všetko (môže) súvisí s prostredím, v ktorom žijete a čo dýchate. Na otázku, aký vzduch aktuálne dýchame nám chce dať odpoveď ATMO TUBE.

Toto zariadenie vyhodnocuje kvalitu ovzdušia v reálnom čase a môžete ho mať vždy pri sebe. Spoločnosť AtmoTube v spojení s Arrow Electronics predstavila skvelý produkt, ktorý ocení množstvo ľudí na svete. Ide o malú tubu (schováte ju do dlane a váži iba 40 gramov), ktorá má povrch titánovej úpravy, jedno tlačidlo, notifikačnú LED diódu, USB-C konektor na nabíjanie, oceľový pol-krúžok na zavesenie a niekoľko kalibrovaných senzorov vo vrchnej časti.

LED dióda slúži na vyhodnotenie ovzdušia, bez potreby zapínať aplikáciu v telefóne. (Červená – silné znečistenie, Oranžová – podstatné znečistenie, Žltá – znečistenie, Zelená – mierne znečistenie, Modrá – dobrý stav ovzdušia). Veľmi podobnú indikáciu používajú zariadenia NetAtmo. Napokon, blikanie modrého svetla znamená – režim párovania. Zariadenie je čiastočne vode a prachu odolné, avšak neodporúča sa ho vystavovať vode a silnému dažďu.

Kalibrované senzory, ktorými ATMO TUBE disponuje, merajú v reálnom čase hodnoty – Teplota, vlhkosť a hlavnými sú senzory – CO2 a VOC (Volatile Organic Compounds).

„Čo je VOC? Je to skratka pre tekuté organické zlúčeniny. To sú zlúčeniny schopné tvoriť fotochemické oxidanty s oxidom dusíku, a to za prítomnosti slnečného žiarenia. Častými zdrojmi sú farby, laky, rozpúšťadlá alebo lepidlá. VOC zaťažujú životné prostredie a môžu poškodzovať ľudské zdravie.“

Všetky spomenuté faktory, ktoré ATMO TUBE neustále vyhodnocuje, nám môžu pomôcť nastaviť optimálne ovzdušie v prostredí, kde sa zdržiavame najviac. Samozrejme, vonku to nejde, tam veľa neovplyvníme, ale väčšina populácie sa zdržiava počas dňa (vo väčšej miere) vo vnútri – doma, v kancelárii a pod. Tam už kvalitu toho, čo dýchame ovplyvniť vieme. Ide to rôznymi spôsobmi – pravidelným vetraním, odstránením vecí, ktoré môžu ovzdušie zaťažovať a pod. Týchto možností je viacero a sú individuálne.

Aplikácia

ATMO TUBE spolupracuje s aplikáciou v smartfóne (cez Bluetooth LE), kde sú všetky merania zaznamenávané. Samozrejmosťou je história meraní, a tiež motivácia pre udržiavanie čistého vzduchu. Páči sa nám globálna mapa rôznych oblastí, kde sú neustále merané (a verejne dostupné) všetky spomenuté parametre a vy viete, v ktorej časti, napr. mesta, je aký vzduch. Môže to znieť ako paranoja, ale ovzdušie na nás reálne a podstatným spôsobom vplýva. Dodajme, že aplikácia je zdarma a dostupná pre platformu Android a iOS.

Zariadenie ATMO TUBE bojuje o priazeň potencionálnych používateľov na www.indiegogo.com, kde sa mu aj veľmi dobre darí, počiatočná suma je podstatne presiahnutá – nad očakávania.

Cena za jeden kus je 89 USD (83 eur). Táto spoločnosť patrí medzi overené a nákup/dodanie tohoto zariadenia by mal prebehnúť bezproblémovo.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE