Internet vecí (IoT) sa teší veľkej obľube a tomu nasvedčuje aj rôznorodá ponuka SMART zariadení.

Výrobcov, ako aj zariadení je množstvo a neustále sú predstavované nové produkty. Treba povedať, že výstava CES v Las Vegas, na ktorej sme sa zúčastnili, je veľkým rodiskom množstva noviniek z oblasti IoT. Na výstave CES nás, okrem iného, zaujalo šikovné zariadenie AXIS Gear, ktoré jednoducho ovláda žalúzie alebo rolety. Samozrejme, všetko inteligentne, cez smartfón a aj vzdialene.

Dizajn a inštalácia AXIS Gear

AXIS je šikovné zariadenie s moderným dizajnom, tromi tlačidlami a pôsobivým LED pásikom manuálneho ovládania. Farebné prevedenie je biele, čo sa hodí takmer všade. Inštalácia – jednou podmienkou je, že (žalúzia/rolety) musia mať retiazkový systém otvárania/zatvárania, resp, odťahovania/zaťahovania. AXIS má obdĺžnikový tvar (46 × 38 × 165 mm) a integrovaný motorček, ktorý utiahne záťaž 6 Kg. Pripevňuje sa v dosahu ovládacej retiazky žalúzia, ktorá sa do neho integruje (ako u bežných, motorom ovládaných roliet). Následne je zariadenie pripravené na používanie, inštalácia by nemala presiahnuť 10 minút.

Napájanie je hybridné – AA batériovým modulom vo vnútri zariadenia a malým solárnym panelom. Solárny panel má tenký (2mm) prívodný kábel. Batérie sú použité z dôvodu, ak by v mieste inštalácie nebolo dostatočné slnečné svetlo – vypomáhajú. Výdrž batérií je však dlhá, približne jeden rok a pri zníženej kapacite vás o tom systém informuje – treba nabiť. Spotreba AXIS-su je od 1 mA do max. 12 mA. To vďaka tomu, že zariadenie je v neustálom spánku a prebúdza sa iba pri poveloch, či prednastavenom režime.

Ovládanie – manuálne / aplikácia

Manuálne ovládanie spočíva v jednej dotykovej ploche s LED pásikom, ktorou konkrétne žalúzie ovládate. Ďalšou možnosťou je ovládanie cez Bluetooth, pričom je možné súčasne spravovať/nastavovať viacero AXIS modulov. Poslednou možnosťou je spárovanie s iným IoT systémom (Z-Wave/Zig-Bee) a vytvoriť jeden IoT celok. Ovládanie a možnosti sú bohaté. Nechýba možnosť časovania (deň/hodina), vytvárania rôznych scén a pod. Výhodou je svetelný senzor v solárnom panely, ktorý pri svitaní aktivuje odostretie roliet/závesov/žalúzií. Samozrejmosťou je možnosť plnej konfigurácie. Ďalšou výhodou spojenia s iným IoT systémom je možnosť vzdialeného ovládania, odkiaľkoľvek zo sveta.

Spôsob komunikácie

AXIS Gear nie je úplnou novinkou, existuje aj predchádzajúca verzia, ktorá sa od tejto novej podstatne líši. Priorita funkčnosti je u oboch rovnaká, ale komunikácia, resp. jej spôsob sa zmenil. Prvá generácia komunikuje výhrade cez Bluetooth (so smartfónom/tabletom) a súčasne je možné ovládať/nastavovať viacero AXIS zariadení. Bluetooth je síce dobré a úsporné riešenie, ale neumožňuje párovanie/komunikáciu s inými IoT zariadeniami. Vzhľadom k tomu, že väčšina IoT zariadení/systémov komunikuje (zjednodušene) rádio-signálom v určitých frekvenciách, zvaným  Z-Wave, nebolo možné spárovať AXIS s takýmito zariadeniami.

To však rieši táto – druhá generácia AXIS Gear, ktorá komunikuje tromi spôsobmi. Prvým je Z-Wave, ktorý je v Európe najrozšírenejší a umožňuje spárovať AXIS s akýmikoľvek IoT zariadeniami a vytvoriť tak jeden celok, ovládaný jednou aplikáciou. Z-Wave funguje v Európe a niekoľkých ďalších krajinách, ale napr. v niektorých častiach USA nefunguje. Dôvod je jednoduchý, každý krajina, resp. kontinent má iné pravidlá a frekvenčné pásma, ktoré umožňujú komunikáciu medzi takýmito zariadeniami. Nato výrobca, samozrejme, myslel a Z-Wave je doplnený o ZigBee.

ZigBee je riešenie, ktoré využíva multiplatformu a komunikuje s IoT zariadeniami bez ohľadu nato, v akej krajine/kontinente sa nachádza. ZigBee používa viac ako 400 výrobcov IoT, a preto nie je takmer žiadny problém s pripojením k viacerým systémom (Dokonca aj Google „flirtuje“ s ZigBee riešením pre svoje produkty). Je však dobré vedieť, že toto sa našej lokality veľmi netýka. Na Slovensku komunikujú IoT zariadenia (vo väčšine prípadov) cez Z-Wave. Poslednou možnosťou je Bluetooth LE, ktorý využijete pri samostatnom používaní zariadení AXIS Gear a ovládaní cez aplikáciu v smartfóne.

Cena a dostupnosť

Spoločnosť AXIS zabodovala s prvým zariadením na Indiegogo a inak tomu nie je ani teraz. Predobjednávky sú spustené na: www.idiegogo.com alebo www.helloaxis.com. Prvé kusy budú odosielané začiatkom tohto roka. Cena za jeden kus je 189 USD (177 eur) model: Bluetooth + Z-Wave alebo Bluetooth + ZigBee. Cena za Bluetooth model je 159 USD (149 eur).

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE