Výstava CES 2021 je síce čisto digitálna, ale vystavovateľom sa podarilo s firmami dohodnúť produkty, ktoré majú premiéru práve na tejto novej platforme.

Už sme informovali o mini LED televízoroch od firmy LG, teraz presakujú informácie o ohybnom OLED televízore určenom predovšetkým pre hráčov. Ohybné televízory tu boli tak pred troma rokmi a presadzovala ich hlavne firma Samsung. Svojim ohybom totiž dokážu lepšie dostať diváka do deja a to napr. pri dobrodružnom filme alebo práve pri hrách. Nejde o nič nového, veď aj veľké amfiteátre majú plátno zakrivené.

Trochu je problém, že spomínané vtiahnutie pri televízore platí naozaj len pre diváka a nie väčšiu skupinu divákov. Na optimálny zážitok by ste mali byť v strede kružnice, ktorú opisuje zakrivenie televízora. A istým problémom je, že napr. športové prenosy nevyzerajú na zakrivenom televízore ideálne. Napr. pri tenise vidíte zakrivené čiary, čo neodpovedá skutočnosti. Preto niekde je zakrivený televízor výhodný a niekde zase nie.

LG to vyriešila tým, že zakrivenie si môžete používateľsky nastaviť, teda televízor má meniteľný polomer zakrivenia a môže byť aj úplne plochý. Mimochodom, aj toto tu už bolo, aj keď nie v súvislosti s OLED displejom. Novinka od LG však bude mať OLED panel a to vo veľkosti 48 palcov. Polomer zakrivenia je 1000R a na sledovanie filmov či bežného televízneho vysielania sa môže naozaj úplne vyrovnať.

Nakoľko je displej určený aj na hranie, ponúkne variabilnú obnovovaciu frekvenciu v rozsahu od 40 do 120 Hz a odozvu 0,1 ms. Ohýbateľný displej príde bude obsahovať aj funkciu Cinematic Sound OLED (CSO), teda reproduktorom bude samotný OLED displej a jeho vibrácie. Má to priniesť priestorový zvuk vychádzajúci priamo z displeja.

Ohybný OLED displej od LG

Ohybný OLED displej od LG

Zdroj: LG

Prečítajte si aj:

Budúcnosť je tu: LG vyrobilo rolovateľný OLED televízor. Predávať ho začne už na jar. Pozrite si ho na videu (doplnené)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.