Zabezpečenie domova a objektov je nepochybne záležitosť, ktorá sa týka nás všetkých.

Rozdiel je len v tom, či to niekto rieši alebo nie. Ak vás však bezpečnosť, resp. prehľad diania pred vašimi dverami zaujíma, predstavíme vám toto zaujímavé zariadenie. Ako inak, RING bol prezentovaný na výstave CES v Las Vegas a získal si aj našu pozornosť.

RING video doorbell Pro je v podstate bežný videovrátnik, ale len na prvý pohľad. Jeho možnosti sú tak obsiahle, že sa približuje bezpečnostnému systému. Dizajn hodnotíme pozitívne, je moderný a pri dvere ideálny. Napokon, farebné prevedenie môžete meniť podľa nálady – v balení sú 4 farebne odlišné kryty. Rozmery zvončeku sú 114,3 x 47 x 20 mm.

Čo RING ponúkne

RING má množstvo vymožeností. Prvou je 1080p kamera s čistým obrazom a šírkou záberu až 160°. Nechýbajú ani infračervené diódy, ktoré umožnia sledovať obraz v noci. Pokročilá detekcia pohybu umožní nastaviť presnú časť snímaného priestoru, z ktorého budete dostávať upozornenia na smartfón. Podstatnou funkciou je obojsmerné audio s potláčaním okolitého ruchu, čím je umožnené komunikovať napr. s kuriérom na diaľku.

Cloud hýbe svetom a spoločnosť RING to vie. Zariadenie je priamo napojené na vlastný cloud, v ktorom sú uložené všetky záznamy, a taktiež môžete sledovať živý obraz v reálnom čase – live stream. Cloud je možné spravovať, nepotrebné nahrávky vymazávať, rozdeľovať a pod. Súčasťou cloudu sú aj upozornenia, ktoré boli ohlásené – zvonenie, komunikácia, detekcia pohybu a pod. Výhodou je, že zvonček spárujete s domácou Wi-Fi sieťou (2,4 + 5 GHz) a vďaka cloudovému riešeniu nepotrebujete statickú IP adresu. Samozrejmosťou je viac násobné šifrovanie prístupu.

Inštalácia

Inštalácia nie je zložitá, avšak zariadenie potrebuje priame napájanie 16 až 24 Volt. Výhodou teda je, ak má potencionálny záujemca nejaký starý zvonček už nainštalovaný, v opačnom prípade je nutné vyriešiť prívodný kábel. Zostatok spočíva v priskrutkovaní a spárovaní s aplikáciou, kde je potrebná registrácia a nastavenie všetkých funkcií – podľa vlastných preferencií. Zvonček je vonkajší a zvláda teplotné rozdiely medzi -20°C až + 49°C, taktiež má zvýšenú odolnosť voči vode.

Aplikácia + zaujímavosti

Aplikácia pre toto zariadenie je zdarma, dostupná pre platformy Android a iOS – sledovanie a všetky možnosti sú dostupné aj vo webovej verzii. V nej máte kompletný prehľad o dianí pred kamerou – live stream, všetky notifikácie – automatické, podľa vlastných preferencií. A taktiež môžete priamo komunikovať s človekom pred zvončekom. Do cloudu sa ukladá až 6 mesiacov plného záznamu (aj v nečinnosti), ktorý sa následne automaticky premazáva. Videá môžete mazať i vy, a tiež rozdeľovať do kategórií.

Zaujímavosťou je zdieľanie videa, resp. diania pred zvončekom pri zachytenom pohybe. Vaše live video môžete zdieľať so susedmi v okolí, ktorých si sami určíte. Ak bude pred vašimi dverami nejaký poplach, notifikáciu dostane aj sused (ktorí bude chcieť), samozrejme musí disponovať zariadením od spoločnosti RING. Tým by sa mala zvýšiť bezpečnosť vo vašom okolí – štvrti. K výstrelkom patrí zdieľanie poplachov a videa na sociálne siete. Spoločnosť RING má v ponuke viacero zariadení, ktoré môžu súčasne spolupracovať. Ide o rôzne bezpečnostné kamery, iné modely zvončekov, solárne napájania a pod. Ekosystém je vytvorený, čo umožní pridávať stále nové zariadenia – všetky ovládané jednou aplikáciou.

Cena a dostupnosť

Dostupnosť zariadenia je okamžitá a cena tohoto modelu je 249 USD (233eur). Cloud je dostupný v plnej verzii na 3 mesiace zdarma, potom sú aktívne „iba“ všetky poplachy (notifikácie) a priamy prenos videa. Nahrávanie videa, záznam poplachov, zvuku a pod. je za mesačný poplatok 3 USD (2,80 eura) na mesiac alebo 30 USD (28 eur) na rok. Multicamera je predplatné (cloudu) pre viacero zariadení, ktoré môžete súčasne používať – cena je 100 USD (94 eur) na rok. Zariadenie je možné objednať na oficiálnych stránkach výrobcu > www.ring.com

Na webovej stránke výrobcu >>> www.ring.com <<< sú dostupné zaujímavé videá zo života používateľov zariadení RING.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE