Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nepredvídateľné technické výpadky stoja firmy desaťtisíce eur. Nájsť dostupného vývojára, ktorý by v čo najkratšom čase problém identifikoval a vyriešil, je často zložité. S výrazným zjednodušením tohto procesu prichádza česko-slovenský startup Better Stack. Ide o riešenia, ktoré dokážu automaticky monitorovať dostupnosť, stav a zmeny webových služieb. V prípade poruchy potom prepája dostupných vývojárov a pomocou webových rozhraní a vlastných nástrojov im umožňuje nájsť príčinu problémov, spolupracovať na ich riešeniach a zároveň informovať zákazníkov daného webu, či služby. Do startupu teraz investujú popredné fondy 18,4 milióna eur (18,6 miliónov dolárov), ktoré firma využije predovšetkým na škálovanie produktov, rozšírenie medzinárodného tímu a rýchlejšiu expanziu na ďalšie trhy.

Nástroj pre vývojárov, ktorý v minulom roku založili Juraj Masár a Veronika Kolejaková, si už získal priazeň medzi 70-tisíc vývojármi. Better Stack používa viac ako 1 400 firiem po celom svete. Podľa CEO a spoluzakladateľa firmy Juraja Masára ide o úplne bezprecedentný úspech s tak malým tímom.

„S problémami, s ktorými sa vývojári každodenne stretávajú, máme osobnú skúsenosť zo svojich predchádzajúcich zamestnaní. V Better Stack sme sa preto rozhodli vyriešiť aspoň niektoré z nich. Sme proste vývojári. Vymýšľame nástroje, ktoré sme vždy chceli používať. V Better Stacku sa snažíme vyvrátiť mýtus, že vývojárske nástroje nemôžu byť navrhnuté tak, aby s nimi bola radosť pracovať. Myslíme si, že všetci užívatelia, či už sú to freelanceri, alebo technickí riaditelia veľkých korporácií, si zaslúžia skvelú užívateľskú skúsenosť. Investície nám zásadne pomôžu so škálovaním produktu a nášho tímu,“ hovorí Juraj Masár, CEO a spoluzakladateľ spoločnosti Better Stack.

Better Stack v jednej platforme kombinuje monitoring webov, logging1, správu incidentov, či technických výpadkov a takzvanej stavovej stránky (ako je napríklad status.time.com). Produkt je revolučný vďaka open-source databáze ClickHouse, na ktorej je všetko postavené. Preto je Better Stack násobne lacnejšou a až stokrát rýchlejšou alternatívou oproti konkurencii. Používanie produktu si vyžaduje iba znalosť jazyka SQL, ktorý je intuitívny pre tímy vývojárov a zásadne uľahčuje osvojovovanie vo všetkých väčších firmách. Okrem rýchlosti a ceny Better Stack oproti súčasným nástrojom, umožňuje jednoduchšiu spoluprácu medzi vývojármi, podobne ako populárny grafický editor Figma.

Spoľahlivosť softvéru je podľa startupu Better Stack stále nevyriešeným problémom.To naposledy ukázali tohtoročné masívne výpadky veľkých firiem, ako sú Facebook, či Twitter.

Better Stack prichádza s odpoveďou na túto výzvu. Software v súčasnej dobe používajú svetoznáme firmy Time Magazine, Decathlon, Make.com alebo Accenture, startupy Brave či Drata, populárne projekty Plausible alebo Buy me a coffee, ale napríklad aj kanadské, alebo austrálske štátne úrady. V Česku a na Slovensku sa na Better Stack spoliehajú tie najväčšie technologické firmy: ESET, Rohlík, ePojisteni, Sygic, Applifting, alebo Český rozhlas a Sme.sk.

„Oslovte 10 vývojárov na ulici a opýtajte sa ich, či ovládajú Datadog Query Language, New Relic Query Language, AWS CloudWatch Query Language, PromQL, LogQLM? 9 z 10 odpovie, že nie. Každý však pozná jazyk SQL, a preto z neho vďaka Better Stacku  robíme štandard pre požiadavky pre observabilitu softwéru. A to je len jedno z mnohých rozhodnutí, ktoré sme urobili, aby sme dokázali pomáhať, čo najväčšiemu počtu vývojárov,“ dodává COO a spoluzakladateľka spoločnosti Better Stack Veronika Kolejaková. Pred Better Stack pôsobila ako softvérová inžinierka na Imperial College London, v kanadskom e-commerce gigantovi Shopify a Google.

Investorské esá a vplyvní anjelskí investori

Čiastka 18,4 milióna eur v rámci investičného kola Series A prišla od prvotriednych venture kapitálových fondov a od anjelských investorov. Kolo viedol early-stage fond Creandum, ktorý v minulosti podporil napríklad Spotify, fintech Klarna, Bolt alebo  populárnu aplikáciu Vivino. K nemu sa do investičného kola pridali Susa Ventures (Robinhood), K5 Global (Uber, Airbnb, Coinbase) a český Credo Ventures spolu s Kaya, jednotlivci Lachy Groom (Stripe), Ryan Petersen (zakladateľ Flexport), Michael Stoppelman (Yelp), Emil Eifrem (zakladateľ Neo4j), Zach Sims (zakladateľ Codecademy), Madhu Muthukumar (CPO v Notion), Tim Soulo (CMO v Ahrefs), Oskari Saarenmaa a Hannu Valtonen (zakladatelia Aiven), Lucek Samulowski (zakladateľ Docplanner) a ďaľší.

„V Creandu nám veľmi záleží na kvalite a podobe produktov. Nielenže Better Stack nanovo definoval, ako vyzerajú krásne a intuitívne produkty v kategórii observability, ale predovšetkým umožňuje svojim zákazníkom vytvárať lepšie produkty. Vďaka desaťkrát nižším nákladom a desaťkrát lepšiemu výkonu sme presvedčení, že sa Better Stack stane dôležitou súčasťou softvérovej infraštruktúry,“ hovorí Carl Fritjofsson, generálny partner fondu Creandum, ktorý sa zároveň stáva členom boardu spoločnosti Better Stack.

„Zakladatelia Better Stacku Veronika a Juraj úplne skvele rozumejú tomu, ako by mal vyzerať moderný B2B softvér. V Kaya veríme, že máme pred očami zakladateľské duo a firmu, ktorá bude definovať novú kategóriu produktov v monitorovaní a sledovaní softvérovej infraštruktúry. Vďaka tomu sa tak Better Stack stane ďalšou globálne úspešnou stredoeurópskou firmou. Sme veľmi hrdí, že sa na tom môžeme podieľať,“ dodává Tomáš Obrtáč, partner vo venture kapitálovom fonde Kaya.

Medzinárodný tím pôvodne z Česka a Slovenska

Better Stack v súčasnosti tvorí distribuovaný tím, ktorý pozostáva zo 14 členov. Plánom je ztrojnásobiť ho v priebehu roka. Už dnes je tím rozložený medzi USA, Kanadou, Holandskom, Českom, Slovenskom a Nigériou.

„Celá naša firma je riadená vývojármi, a to vrátane kľúčových pozícií CEO, CTO alebo COO. Umožňujeme remote work, ale tiež nás nájdete v našom ‚hacker house‘ na pražských Vinohradoch, kde máme vlastného baristu a spoločné obedy. Snažíme sa vyhýbať zbytočným meetingom a všeobecne poskytovať našim lídrom priestor, aby mohli robiť tú najlepšiu prácu. Jednoducho pracujeme tvrdo, správame sa k ľuďom správne, robíme, čo nás baví a užívame si to,“ dodáva Juraj Masár, ktorý má za sebou už dva úspešné startupové exity – Prizeo a Represent.com. Založil tiež analytický nástroj pre akciový trh Wallmine.com.

Značky: