Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Súčasná situácia na IT trhu sa pod vplyvom nových technológií za poslednú dekádu radikálne mení.

Čo sa týka tendrov, ich dĺžka sa skrátila rádovo v mesiacoch; firmy sa totiž výrazne posunuli v oblasti digitalizácie, majú už vlastných expertov s know-how ako vytvoriť analýzu a zadanie, čo uľahčuje proces spolupráce. Boris Zovčák, COO a spoluzakladateľ technologickej skupiny BiQ Group, vníma ako jeden z hlavných míľnikov presun ku cloudovým službám: „Budujeme cloudovú architektúru pre klientov ako IBM, Kyndryl alebo Škoda Auto. Sme certifikovaní partneri Azure a AWS. Vyvíjame cloudové natívne architektúry, multi-cloud riešenia a hybridné cloudové integrácie. Z IT sa za posledné roky stala veľmi komplexná disciplína. Trend vedie jednoznačne k prepájaniu jednotlivých riešení a platforiem v cloude.“

V transformačnom období, na prelome tisícročí, sa nové technológie rozvíjali ruka v ruke s fluktuáciou expertov medzi firmami. Následne sa však biznisové prostredie začalo zjednocovať a došlo aj ku konsolidácii trhu a rozvoju akvizičného prostredia. To všetko podporilo nástup nových trendov a ich implementáciu. „Z hľadiska trendov sa výrazne posunulo know-how klientov, ktorí už majú svojich vlastných expertov. Tí dokážu spracovať prvotnú analýzu a zadanie, čo uľahčuje celý proces. Zároveň sa vďaka tomu neboja nadviazať spoluprácu s externým konzultantom z dodávateľskej spoločnosti, ktorý im s celým procesom pomôže. Svety IT a biznisu sa neustále zbližujú,vysvetľuje Boris Zovčák.

Digitalizácia súčasnosti má na IT trh vplyv nielen z hľadiska hardvéru, ale aj v komplexnosti služieb. Zmena nastala nielen v projektovom riadení, ale aj v spôsobe práce, ktorý do veľkej miery nahrádza agilný prístup koncipovaný na báze vývojárskych šprintov.

„Zmenila sa ako povaha firiem, tak aj samotných projektov. Už sa nestretávame s monolitickými systémami na základe jedného zadania, ale riešime komplexné projekty založené na modulárnej architektúre. Nie je tak vzácnosťou, že sa na to využíva dedikovaná vývojárska kapacita a na jednom projekte participuje bežne niekoľko firiem. Súčasná konsolidácia trhu a spájanie spoločností je teda logickým vyústením celej situácie. A samozrejme, dnes si už firmy nevyvíjajú systémy pre vlastnú potrebu, ale väčšinu služieb a nástrojov si kúpia ako predplatné v cloude. Tento trend nikam nezmizne a SaaS bude naďalej pokrývať biznisové potreby do budúcna,hovorí o cloudifikácii IT odvetvia Gabriel Lachman, riaditeľ spoločnosti EEA, ktorá je súčasťou skupiny BiQ Group.

Komplexné cloudové riešenia

Technologická skupina BiQ Group (predtým BOOTIQ) má päť dcérskych spoločností s dvanástimi pobočkami po celej Českej a Slovenskej republike. Vďaka svojmu dlhoročnému pôsobeniu na oboch trhoch sa obzerá za rapídnym vývojom za posledných 30 rokov. „BOOTIQ ako taký začínal na dvoch frontoch: prvý bol custom vývoj produktov, napríklad pre oblasť fintechu, a softvér pre riadenie projektov – a to nielen pre IT, ale tiež pre retail. Rovnako sme pracovali na vývoji rôznych webov, portálov a e-shopov. Tieto riešenia, hoci pôvodne vyvíjané samostatne, sa teraz postupne a nenávratne integrujú práve do cloudových platforiem,uvádza Boris Zovčák.

Dcérska spoločnosť skupiny BiQ Group, slovenská firma EEA, je na IT trhu viac ako 30 rokov. Dnes je spoločnosť zameraná na globálny trh a integráciu cloudových riešení, a to aj na veľkých platformách na čele s produktmi od spoločnosti Atlassian. „Na prelome tisícročí bol vývoj silne previazaný s hardvérom. Dôležitý bol teda výkon, ktorý sa k hardvéru pripojil. Výpočtový výkon nie je vďaka cloudu v súčasnosti problémom. Platformy sa tak môžu prakticky neobmedzene rozrastať a ponúknuť zákazníkom širokú paletu softvérových nástrojov,uzatvára Gabriel Lachman.

Značky: