Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Európske cesty dnes križuje viac ako 9 miliónov kamiónov, ktoré prepravou tovarov výrazne ovplyvňujú kontinentálne HDP. 

Malých a stredných autodopravcov pritom vo vlastnom rozvoji brzdí kombinácia špecifických výziev – nedostatok prevádzkového kapitálu, dlhá splatnosť faktúr a zároveň tŕnistá cesta k bankovému financovaniu. Pomoc im dlhodobo poskytuje český 4Trans na čele s CEO Jaroslavom Tonom. Výsledkom je digitálna platforma pre dopravcov, ktorá ponúka ekosystém finančno-technologických služieb. Ich pilierom je využívanie umelej inteligencie a strojového učenia na okamžité preplácanie faktúr. V minulom roku získal startup investície vo výške 18 miliónov eur. Tento rok 4Trans expandoval na Slovensko a svoje riešenie plne lokalizoval pre potreby slovenského trhu.

V Európe sídli približne pol milióna malých a stredných firiem v oblasti logistiky, ktoré tvoria okolo 10 % kontinentálneho HDP. Aj keď ich kamióny sú v pohybe skoro neustále, o ich peniazoch sa to často nedá povedať. Zabrzdený cashflow ovplyvňujú dlhé splatnosti faktúr aj klienti so zlou platobnou morálkou, čo negatívne vplýva na možnosti vlastného rozvoja. Výnimkou nie sú ani slovenskí dopravcovia, ktorým prišiel podať pomocnú ruku český 4Trans. V priebehu roka vybudoval samostatnú pobočku prispôsobenú potrebám slovenského trhu. Startup ponúka škálu finančno-technologických produktov na čele s využívaním real-time dát a umelej inteligencie na overovanie bonity klientov a okamžité preplácanie faktúr.

„Logistické firmy dnes na Slovensku ťahajú za kratší koniec. Špeciálne to platí pre malé firmy alebo živnostníkov, ktoré majú iba jeden či zopár kamiónov. Na svoje peniaze môžu čakať celé mesiace a niekedy dúfať, či vôbec prídu. V takej situácii sa ťažko plánujú státisícové investície napríklad do rozšírenia alebo obmeny vozového parku. To celé chceme otočiť, prekopať a digitalizovať. Jednak dať dopravcom do rúk digitálne nástroje, aby si mohli v reálnom čase overovať bonitu a likviditu potenciálnych partnerov. Zároveň im dať možnosť okamžite rozprúdiť cashflow. Ak narazia na zaujímavú investičnú príležitosť alebo sa objavia nečakané náklady, tak im môžeme obratom preplatiť ich faktúry, pričom máme vlastné flexibilné metodológie a nástroje na vyhodnocovanie rizík a toho, čo je financovateľné,“ vysvetľuje CEO 4Trans Jaroslav Ton.

Slovensko nie je odnož Česka, totálna lokalizácia je nevyhnutnosťou
Dopyt po fintech službách dokazuje, že tento segment chýbal na trhu. 4Trans minulý rok zaznamenal v počte klientov v Česku 3,5-násobný medziročný nárast. Aktivitám na Slovensku sa začal venovať na prelome rokov a odvtedy tu už obslúžil viac ako sto klientov. Celkom už prefakturoval viac ako 100 miliónov eur.

„Slovensko vnímame ako dôležitý trh a máme tu veľké plány. Máme tu špecialistov v oblasti softvérového vývoja, DevOps aj ľudí v oblasti biznis developmentu a práva. Tím je pomerne robustný a máme tu už samostatnú a plne lokalizovanú entitu. S náborom plánujeme aj ďalej pokračovať. Vidíme totiž, že je tu veľký talent aj veľký dopyt po finančno-technologických produktoch, ktorý aktuálne nie je úplne uspokojený,“ dopĺňa Ton.

Digitálni priekopníci
4Trans postavil silu svojich služieb na prepojení pokročilej dátovej analytiky a automatizácii. Dopravcovia nahrajú faktúru do systému, ktorý automaticky overí základné parametre a platobnú morálku odberateľa. 4Trans následne obratom prepláca pohľadávku.

„Sledujeme pritom celé spektrum makrodát, finančných aj behaviorálnych a používame technológie na prepojovanie indikátorov, ktoré sa na prvý pohľad nemusia zdať očividné. Vďaka tomu je u nás spracovanie faktúr štandardne otázkou minút. Kľúčová je alternatívna metodológia posudzovania rizík. Vďaka Open bankingu vidíme reálny a aktuálny stav firmy a reálne finančné zdravie. Nepracujeme s účtovnými uzávierkami alebo výročnými správami, ktoré môžu byť pol roka či rok staré, ale s relatívne čerstvými dátami,“ vysvetľuje Ton.

Fintech nie je len o dátach
Ambícia digitálne transformovať celé odvetvie naznačuje, že 4Trans nelimituje svoju pozornosť len na preplácanie faktúr. Dôraz kladie aj na plynulý digitálny onboarding a hlavne širokospektrálnu intuitívnu platformu, kde môžu dopravcovia využívať pokročilé analytické nástroje.

„Nejde nám len o jeden finančný produkt. Ide nám o zmenu celej paradigmy. Už onboarding je kompletne online a bez papierov, takže klienti nemusia chodiť na žiadnu pobočku ani do klientskeho centra. Následne majú k dispozícii platformu, kde môžu operatívne využívať nielen jednotlivé finančné a poisťovacie produkty, ale hlavne získavajú priestor, kde si môžu celý biznis manažovať. Hovoríme o posúdení bonity protistrany, o predikátore likvidity či manažovaní financií a celej škále CFO nástrojov. Všetko je pritom poháňané umelou inteligenciou a automatizáciou, čo nám umožňuje financovať tisíce pohľadávok mesačne,“ dopĺňa Ton.

Investície sa lejú od Kalifornie cez Talin a Prahu až po Bratislavu
Prístup a riešenia 4Trans už vyvolali medzi investormi medzinárodnú pozornosť. Spoločnosť podporia kapitálové fondy z Európy aj Spojených štátov. Investičné kolo viedol poľsko-kalifornský Atmos spolu s Tera Ventures z Estónska. Z Česka sa pripájajú Lighthouse Ventures a z Londýna Advance Global Capital, pričom nechýbajú ani súkromní anjelskí investori napríklad aj zo Silicon Valley. Do českého startupu investoval aj slovenský venture kapitálový fond Zero Gravity Capital, spadajúci do skupiny Zero One Hundred, ktorý riadi podnikateľ a investor Dušan Duffek.

„Keď sa Zero Gravity Capital rozhodol financovať našu spoločnosť, jasne tým potvrdil, že verí v našu víziu a smerovanie k inováciám vo financovaní malých a stredných podnikov v oblasti logistiky. Táto finančná podpora nie je pre nás len záväzkom, ale najmä znakom dôvery v to, čo robíme. Tešíme sa z tejto spolupráce, pretože nám umožní efektívnejšie pokryť slovenský trh a posilniť našu prítomnosť na globálnej scéne, povedal Ton.

Lákadlom je vyhlásenie 4Trans, že už je profitabilný a investičné zdroje plánuje využiť na ďalšie geografické expanzie a rozvoj svojej platformy.

Kamióny má v krvi, biznis know-how z Oxfordu
Ton pozná svoju cieľovú skupinu lepšie, ako by sa mohlo zdať. Jeho dedko jazdil na kamióne a Ton s ním vo svojom detstve spoznával z kabíny nielen európske cesty, ale aj špecifiká tohto povolania. Neskôr vycestoval do Anglicka pre štúdium na London School of Economics a Oxforde. Tieto dva svety sa spojili pred dvomi rokmi, keď sa vo 4Trans začala kryštalizovať vízia digitálneho faktoringu. Tento rok sa už Ton umiestnil v českom rebríčku Forbes 30 pod 30.

O spoločnosti
4Trans je česká fintechová spoločnosť, ktorá ponúka finančné a poistné produkty malým a stredným podnikom v logistike. Nedostatok prevádzkového kapitálu, dlhé splatnosti faktúr a často drahé alebo nedosiahnuteľné bankové úvery totiž trápia väčšinu z 500 000 európskych firiem v logistike. Využitie technológií spolu s dokonalým pochopením trhu logistiky umožňuje 4Trans ponúkať ekosystém produktov založený na dátach v reálnom čase a poskytovať financie potrebné na prevádzku alebo rast v priebehu minút. Hlavným produktom 4Trans je faktoring, ktorý rýchlo vypláca faktúry dopravcom, a to aj s ich poistením. Dopravcom tak odpadá riziko spojené s dlhou splatnosťou faktúr a výrazne sa zlepšuje ich cashflow.

Značky: