Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosti Axis Communications a GoodVision predstavujú nové riešenie monitoringu dopravy v reálnom čase. Aplikácia GoodVision Live Traffic, ktorá sa nahrá priamo do kamery Axis vybavenej procesorovou jednotkou hlbokého učenia (DLPU), dokáže v reálnom čase napríklad rozlišovať a počítať až osem kategórií objektov, vyhodnocovať dopravné priestupky a vytvárať rôzne  štatistiky. Vďaka tomu, že sa analýza vytvára v koncovom zariadení, a teda nie na centrálnom serveri, možno dáta ľahko anonymizovať, ušetriť dátový tok a celé riešenie je oveľa úspornejšie.

Softvér na monitoring dopravy spoločnosti GoodVision je najnovším prírastkom v rámci otvorenej aplikačnej platformy spoločnosti Axis (ACAP). Určený je pre IP kamery
AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE, ktoré boli uvedené na trh v roku 2020. Tieto kamery obsahujú čipovú výbavu s dedikovaným procesorom ARTPEC-7 a procesorovú jednotku hlbokého učenia (DLPU), vďaka ktorej sa môžu ľahko zmeniť na dopravné senzory.

Vyhodnocuje objekty, meria rýchlosť, počíta priestupky

Aplikácia GoodVision Live Traffic je navrhnutá pre IP kamery AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE a umožňuje s pomocou umelej inteligence monitorovať a riadiť dopravu v reálnom čase.

Aplikácia GoodVision Live Traffic je navrhnutá pre IP kamery AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE a umožňuje s pomocou umelej inteligence monitorovať a riadiť dopravu v reálnom čase.

Chytrý monitoring dopravy – rastúci biznis

Aplikácia GoodVision v kamerách Axis dokáže v reálnom čase vytvárať komplexnú analýzu dopravnej situácie. K tomu patrí napríklad počítanie vozidiel v stanovenej zóne, meranie prejazdu jednej alebo viacerých čiar, meranie rýchlosti a klasifikácia objektov do 8 rôznych kategórií (napríklad chodci, cyklisti, nákladné a osobné automobily a ďalšie). Extrahované dáta sa po vyhodnotení dopravnej situácie aplikácia následne odosiela bez potreby prenášať celé video do cloudovej platformy GoodVision Video Insights, kde ich používateľ môže ďalej spracúvať a analyzovať.

Vytváranie presných dopravných štatistík a detekcia dopravných udalostí v reálnom čase je úloha pre každé mesto, ktoré chce realizovať plán chytrej mobility. Startupová spoločnosť GoodVision, ktorej vývojové centrum sa nachádza v Prahe, ponúka riešenie videoanalýzy dopravy už od roku 2017. Spočíva v tom, že zákazníci odkiaľkoľvek na svete (najčastejšie dopravno-inžinierske spoločnosti alebo mestské dopravné podniky) odosielajú záznamy a video streamy z dopravných kamier do cloudovej platformy GoodVision Video Insights, kde sa s minimálnym oneskorením robí dopravná analýza. Produkt GoodVison využíva v súčasnosti vyše 3000 používateľov na 6 svetadieloch, napríklad spoločnosť Florida Department of Transportation, mestá Kuala Lumpur a Singapur alebo riaditeľstvo ciest Dánska, ktoré využíva GoodVision ako kľúčovú platformu všetkých dopravno-analytických úloh.

Výkon sa sťahuje do koncových zariadení

Nová aplikácia GoodVision Live Traffic pre kamery AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE posúva celé riešenie ešte o krok ďalej. Video analýza sa totiž realizuje priamo v koncovom zariadení, a tým sa ušetria náklady na prenos videa i spracovanie v cloude. Každá kamera funguje ako samostatný senzor s rýchlou odozvou, ktorý do cloudu posiela iba anonymizované dáta. Vzniká tak stabilnejší a rýchlejší decentralizovaný systém so 100% ochranou osobných údajov, s pomocou ktorého je možné nielen dopravu monitorovať, ale v reálnom čase aj riadiť.

Medzi kľúčové vlastnosti aplikácie GoodVision pre DLPU kamery Axis patria:

  • spoľahlivá, detailná video analýza dopravnej situácie
  • detekcia 8 rôznych kategórií objektov, vrátane doplnenia o špeciálne druhy vozidiel, napríklad záchranky
  • jednoduchá inštalácia a konfigurácia
  • rýchla odozva rádovo v milisekundách – možnosť využiť systém na riadenie dopravy v reálnom čase
  • nízke náklady na prevádzku (úspora za prenos dát a spracovanie v cloude)
  • lepšia ochrana osobných údajov a súlad s GDPR

Aplikácia GoodVision Live Traffic je k dispozícii ako softvér pre smart koncové zariadenia už od 199 eur mesačne. Kamery AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE sú k dispozícii za odporúčanú koncovú cenu 1299 eur a 799 eur.

Ukážku funkcií aplikácie v živom YouTube streame môžete sledovať tu

 

Značky: