Pokračujeme na našich cestách po Islande, kde sme testovali smartfón Samsung Galaxy Note8. Treba povedať, že pri treťom dni sme zrkadlovku a ani kameru ani nevytiahli z batohu, všetko sme fotografovali a kamerovali už len týmto smartfónom. Naša cesta z hotela Laki Jökulsárlón glacier smerovala k najväčšiemu európskemu ľadovcu, ktorým je Vatnajökull. 

Z dôvodu globálneho otepľovania sa tento ľadovec topí a vytvára obrovskú lagúnu s ľadovými kryhami prevažnej modrej farby. Modrá farba vzniká v dôsledku slnečného svetla a vyzerá to naozaj zaujímavo.

Po lagúne sme sa pohybovali pomocou obojživeľníku a mali sme aj zaujímavého sprievodcu, ktorého výklad sme zachytili objektívom Note8

Takto toto je, páni a dámy, kus ľadovca, ktorý má viac ako 1000 rokov

Pomaly zliezal z obrovskej výšky pohorí za mnou až sem, aby ste si ho mohli teraz prezrieť

A dostal sa až do Jokulsarlon Glacial Lagoon, kde sme ho pred chvíľkou vylovili

Keďže globálne otepľovanie pokračuje, lagúna sa časom rozširuje

A čo bude ďalej? To to teraz nikto nevie, ale ak sa otepľovanie nezastaví, asi budú zatopené okolité usadlosti

S našim sprievodcom sme sa aj odfotili

Naša cesta ďalej pokračovala k neďalekej Diamond beach, kde sa nachádzajú krásne ľadovca vyvrhnuté na pláž.

Tu sme si vyskúšali ďalšiu vlastnosť smartfónu Samsung Galaxy Note8, ktorý je dynamické rozostrovanie. V tomto prípade si teda môžete rozostriť pozadie a vytvoriť tak zaujímavý efekt, aký je charakteristický skôr pre zrkadlovky. Výhodou Note8 je to, že efekt rozostrenia môžete neskôr aj meniť – určiť stupeň rozostrenia pozadia, prípadne ho celkom eliminovať. Tiež sa v tomto prípade dá zobraziť samostatná fotky zo širokouhlého a teleobjektívu. Tieto fotky sú pritom uložené v samostatných súboroch.

Snímka s rozostreným pozadím

Odchádzame od ľadovca a prechádzame národným parkom Skaftafell, kde sme sa zamerali na detaily prírody, ktoré sa dajú zachytiť týmto smartfónom

Detaily na mieste vodopádu Sveitarfélagið Hornafjörður

Naša cesta pokračuje k obrovskému vodopádu s čadičovým pozadím, podobným kultúrnemu centru v Reykijavíku.

Vodopád Svartifoss, záber sme realizovali širokouhlou kamerou

A nastáva koniec vozenia sa v aute, ideme na turistiku. Takže všetka výbava na seba a ideme „trekovať“ a pozrieť sa na ľadovec zvrchu.

A práce tu sme využili ďalšiu zaujímavú vlastnosť Note8 a to je panoráma realizovaná s telefónom postaveným na výšku. Tieto zábery vyzerajú naozaj unikátne a odporúčame vám ju používať.

Panoramatický pohľad na maličkú časť ľadovca Vatnajökull. Neďaleko vodopádu Svartifoss. Jediná forma dopravy je sem po vlastných

A pokračujeme ďalším trekom tentoraz v kaňone

Fjadrargljufur Canyon začína celkom mierne

A znova pripájame našu už obľúbenú formu tvorby panorámy so smartfónom postaveným na výšku

A sme na vyhliadkovom bode kaňonu Fjaðrárgljúfur

Náš cestopis pokračuje aj zajtra, kedy navštívime modrú lagúnu a zverejníme aj kompletné video realizované pomocou smartfónu Samsung Galaxy Note 8.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.