Mobilné dáta sú v dnešnej dobe použiteľné takmer kdekoľvek, no ich cena nie je vždy extra prívetivá, najmä v roamingu, čo vo výsledku znamená, že s mini treba občas zaobchádzať opatrne.

To sa dá vykonať rôznymi spôsobmi, či už častým sledovaním toho, koľko dát ste už minuli, prípadne si nastavíte nejaký jednoduchý limit a pod. Toto všetko je fajn, ale existujú aj sofistikovanejšie a zaujímavejšie možnosti/nástroje, ako napr. špecifické aplikácie zamerané na túto problematiku. Jednou z nich je aj TripMode. Táto aplikácia je zameraná na všetky Mac zariadenia, ktoré využívajú mobilné dáta z iPhonu a pod.

TripMode
TripMode

Túto aplikáciu by mal poznať každý, kto používa Mac aplikácie, resp. všeobecne Mac zariadenia na cestách. Poskytuje totiž úplnú kontrolu nad tým, ako vaše aplikácie pristupujú k sieťovým dátam. Po pripojení iPhonu (mobilný hot-spot) spoľahlivo uchováva dáta, po prekročení limitu vypína prístup na internet a umožňuje pozrieť sa, koľko dát jednotlivé aplikácie v priebehu času použili, atď.

Aplikácia TripMode vám umožňuje určiť, ktoré aplikácie získajú prístup na internet podľa druhu vášho pripojenia. V momente, keď je Mac pripojený k iPhonu, môžete napr. povoliť dátový prístup iba aplikáciám Mail, Správy a Slack, zatiaľ čo po pripojení na Wi-Fi opätovne povolíte prístup pre všetko ­– TripMode automaticky prepne na správne nastavenie pre každý druh siete – podľa vašich požiadaviek.

TripMode
TripMode

Užitočný tip: Na vytvorenie časovo špecifických nastavení môžete použiť funkciu „Scheduler“, teda časovač. Ten vám pomôže sa lepšie sústrediť: počas pracovných dní zablokuje sociálne siete alebo ušetrí dáta na večerné sledovanie filmov blokovaním aplikácií, ktoré sú extrémnymi žrútmi dát. Možností je veľa, záleží od konkrétnych potrieb používateľa.

Aplikácia je veľmi pekne spracovaná, jednoduchá a prehľadná, no má jednu nevýhodu – ak chcete využiť všetky jej funkcie, tak si zato musíte zaplatiť. V bezplatnej verzii ponúka iba prehľad toho, koľko jednotlivé aplikácie spotrebúvajú dát, bez ďalších nastavení. Ak vám to nevadí, tak aj v bezplatnej verzii je to dobrý „udavač“ aplikácií, ktoré majú extra vysokú spotrebu dát.  

TripMode
TripMode

Aplikáciu TripMode vyvinula spoločnosť Alix, ktorá bola založená v roku 2015 tromi kamarátmi v Ženeve. Tvorbu aplikácie inšpirovali ľudia žijúci na „voľnej nohe“ v rôznych odľahlých destináciách, v karavanoch a pod. s primárne satelitným pripojením, ako aj tí, ktorí žijú v krajinách, kde sa na komunikáciu používajú prevažne mobilné dáta – tzv. Digitálny Nomádi.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE